Mikor tisztítottad ki utoljára a párnáidat? Íme hogy kell helyesen fertőtleníteni!

A párnákat évente legalább háromszor alaposan ki kell tisztítani, de tavasszal mindenképp kötelező lenne. Ezenkívül pedig kéthetente húzzuk le róluk a huzatot, és tegyük ki a napra szellőzni őket pár órára. Miért fontos kitisztítani a párnát, és mégis hogyan kell?

A párnákba számtalan baktérium, és gomba megtelepszik, az éjszakai verejtékezés során keletkezett nedvesség pedig kifejezetten jó táptalajt biztosít számukra. Egyáltalán nem elegendő csak a párnahuzatot lecserélni, a párnák belsejét is ki kell tisztítani, fertőtleníteni.

Ha a párna töltése megengedi a mosást, tegyük egy hosszú programra a mosógépbe. Ha ez nem lehetséges, akkor mindenképp ajánlatos egy olyan párnára cserélni, melynek tölteléke mosható.

Amikor a párnák megsárgulnak, tele lesznek folttal, az azt jelenti, hogy a baktériumok is elszaporodtak bennük. Nézzük meg a párna címkéjén levő használati utasítást, majd tegyük a lehető leghosszabb programra a mosógépet.

A mosószeren kívül adjunk hozzá egy csésze szódabikarbónát, és fehérítőt, majd állítsuk a legmagasabb hőfokozatra. A mosás után szárítsuk a napon néhány napig, különben könnyen bepenészedhet.

A műveletet ismételjük meg évente legalább háromszor.

betöltés...