11 végzetes hiba, amit még az egészséges táplálkozás gurui is elkövetnek

A legtöbb ember, miután egészséges életmódra vált, mégsem éri el a célját. Talán mert nem is biztosak benne, hogy a megfelelő táplálkozási módot választották. Ha közelebbről szemügyre vesszük a helyzetet, könnyen rádöbbenhetünk, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatban rengeteg információnk hibás. Hogy fejleszd az ismereteidet, és jó irányban haladhass tovább az egészséges életmód útján, most megismerheted a legelterjedtebb tévhiteket a helyes táplálkozással kapcsolatban.

1. Bio élelmiszerek

A bio élelmiszerekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egészségesebbek és biztonságosabbak a többinél. De ezt semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá. A bio növények termesztéséhez a gazdálkodók nem használnak növényvédő szereket. Ezeket természetes növényvédőkkel helyettesítik, melyeknek a mellékhatásait eddig alig-alig vizsgálták.

Az “öko” és a “természetes” felirat a csomagoláson nem minden esetben jelenti, hogy az adott élelmiszer egészséges. Időnként csak marketingfogás, amivel növelik az eladást. Amikor ilyen élelmiszert vásárolsz, figyeld az összetevőket, a származást és a kinézetet is.

2. Gluténmentes termékek

Mostanában a glutént tartalmazó élelmiszereket szokás károsnak titulálni. Vannak, akiknek valóban ragaszkodniuk kell a gluténmentes diétához, ők a liszt- vagy gluténérzékenységben (cöliákiában) szenvedők. De az embereknek mindössze 1\%-a tartozik ebbe a csoportba.

Egyéb esetekben azonban nincs bizonyítéka annak, hogy a gluténmentes táplálkozás jobb egészséghez vezetne. A legújabb kutatások szerint a glutén kiiktatása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel a gluténnal együtt a teljes értékű gabonákat is kizárjuk az étrendből.

3. Csökkentett zsírtartalmú termékek

Az egészséges életmódra való törekvés közben sokan választanak csökkentett zsírtartalmú termékeket. De csak nagyon kevesen gondolnak bele, hogy a zsír helyett a gyártók más összetevőkket használnak, hogy megőrizzék a termék állagát és ízét. Például cukrot, ízesítőket, stabilizálókat, transzzsírokat, melyek mind ártanak az egészségnek.

A normál zsírtartalmú élelmiszerek alapvető részei a kiegyensúlyozott étrendnek. Csak akkor szükséges kizárni a zsírt a táplálkozásból, ha erre valóban egészségügyi okunk van.

4. Gyümölcslevek

A gyümölcslevekben rengeteg a cukor, élelmi rost ugyanakkor nincs bennük. Ezért növelik az étvágyat, túlevéshez és elhízáshoz vezetnek. A levek sem az éhséget, sem a szomjúságot nem csillapítják, éppen ezért szinte alig különböznek a szénsavas üdítőktől.

Gyümölcslé helyett egyél meg inkább egy egész gyümölcsöt, vagy gazdagítsd a vizedet gyümölcsökkel.

5. Energiaszeletek

Ezek gyors harapnivalók, amiket az egészséges élelmiszerek között árulnak az üzletekben. De valóban egészségesek? A legtöbb energiaszeletben van cukor, csokimáz, karamell, mesterséges ízesítő és más adalékanyagok. Semmiben sem különböznek a közönséges édességektől cukortartalom tekintetében. Kalóriatartalmuk pedig megfelel egy kiadós ebédnek.

Ha édességre vágysz, válassz étcsokoládét. Kis mennyiségben ez jót tesz az egészségednek, és csillapítja a nassolási vágyadat.

6. Aszalt gyümölcsök

Hogy az aszalt gyümölcs ártalmas vagy hasznos-e egészségünk szempontjából, azt a készítésének és tárolásának módja dönti el. A gyártók rendszerint kémiai összetevőkkel kezelik a gyümölcsöket aszalás előtt, hogy tartósabbak legyenek, de közben értékes tulajdonságaik elvesznek.

A szárított gyümölcsök akkor egészségesek, ha otthon, magad főzöd és szárítod meg őket. Ha mégis üzletben vásárolod meg, azokat válaszd, melyek nem néznek ki annyira tökéletesen. Nem fényesek, a felületük pedig durva.

7. Barna héjú tojás

Mítosz csupán, hogy a barna héjú tojás jobb minőségű, mint a fehér. A tojás mérete és színe a tyúk fajtájától függ, míg a tojássárgája színe arról árulkodik, mivel etették a tyúkot.

Tojást mindig a tárolás és a kinézete alapján vásárolj. A legjobb a tiszta héjú, repedésektől mentes és hűtve tárolt tojás.

8. Sportitalok

A sport és az egészséges életmód közti szoros összefüggés miatt a sportitalokat is sokan egészségesnek tartják. Miközben édes szódavizet, kukoricaszirupot, mesterséges élelmiszer adalékokat és színezékeket is tartalmaznak. A sportitalok gyártói azt ajánlják, edzés alatt kortyolgasd a termékeiket. De ezek az italok nem fogják megszüntetni a szomjúságodat, ezenkívül pedig az edzés hatékonyságát is csökkentik.

A legjobb, ha sportitalt is a saját kezeddel készítesz magadnak.

9. Import termékek

Sokan szentül hiszik, hogy a külföldről származó termékek jobbak, mint a hazaiak. Ez egyes esetekben igaz lehet, de nem feltétlenül. Például jóval egészségesebb helyi, szezonális termékeket fogyasztani, mint azokat, melyek külföldről érkeztek. Egy helyi gazdaságban, természetes körülmények között termesztett alma szinte azonnal a boltokba kerül, és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a távoli országokból származó, egzotikus gyümölcsök, melyeket vegyi anyagokkal kezeltek, hogy kibírják a hosszú utat, és friss kinézettel kerüljenek a vevőkhöz.

Természetesen az import termékeknek is lehetnek előnyeik, de fordíts különös figyelmet a lejárati dátumukra, az összetételükre, a gyártójukra és az importálójukra.

10. Granola

A granola (gyakorlatilag sült müzli) körüli felhajtást elsősorban a gyártók generálják. A magas rost- és vastartalma mellett a granolának kiugró a cukortartalma, és sok egészségtelen olaj is található benne, ami haszontalanná teszi. Természetesen granolából is találhatsz olyat, melyben a káros anyagok mennyisége minimális. Ezért érdemes ellenőrizned a csomagoláson az összetevők listáját.

Az alapszabály az, hogy a legegészségesebb étel az, amelyiket te magad készíted el. Vásárold meg a hozzávalókat, süsd meg őket, és kész is az egészséges granolád!

11. Kisebb mennyiséget, de több kalóriát fogyasztunk

A különbség a sült és a főtt tojás között, hogy a főtt tojásban 66 kalóriával kevesebb van. Tehát, ha megeszel 2 főtt tojást, az összesen 188 kalória, ami alig valamivel több, mint amennyi egy sült tojásban van.

betöltés...