Vissza a múltba – avagy középkori életet él egy orosz férfi

Egy 24 éves orosz férfi Pavel Sapozhnikov különös feladatra vállalkozott. A moszkvai férfi 8 hónapot tölt el egyedül egy távoli, elzárt orosz farmon, ahol úgy él, akár a középkori emberek. 2013 szeptemberében kezdődött el az „időutazásos” szocio-pszichológiai kísérlet, ami a “Hős” nevű projekt része. Célja, hogy teszteljék a szociális, pszichikai változásokat, illetve arra a hipotézisre épül, hogy a modern világ emberének sokkal nagyobb szüksége van az emberi kapcsolatokra és mások támogatására, mint a régi korok emberének.

Pavel májusban fogja elhagyni a középkori tanya másolatát, amit régészeti, etnográfiai adatokra és leletekre támaszkodva ugyanúgy és ugyanolyan alapanyagokból építették fel akárcsak a 10. századi Oroszországban.

A férfinek szakítani kellett a a modern világ mindenféle vívmányával. „Egyedül élek, a múltban” – jegyezte meg Pavel, akit a rettentően hideg téli hónapok még nagyobb kihívás elé állítanak, nem ritkán -30 °C alá süllyedt a hőmérséklet. A tanya, ahol él egy teljesen elzárt erdőben található, Moszkvától nagyjából 80 kilométerre és csak minimális felszerelés, ennivaló és eszköz áll a rendelkezésére.

Teljesen el van zárva mindenféle kommunikációtól, csak akkor találkozhat emberekkel, amikor havonta egyszer megosztja tapasztalatait a kutatócsoportjával, akik figyelemmel kísérik a projektet.

A férfi mindennapjait az állatok, a kecskék és a tyúkok ellátása, a vadászat, a vízhordás és a favágás tölti ki.

forrás

betöltés...