Ez a 9 testrészünk, amire már nincs szükségünk

Őseinknek kutya-füle és krokodil-szeme lehetett. A változás azonban nem állt meg, vannak még szerveink, amelyek akár el is tűnhetnek.

Azt tudjuk, hogy őseink másképp néztek ki. Alakult a magasságuk, testtartásuk, az agyuk térfogata, a fogazata. A fejlődés nem állt meg, és úgy tűnik, hogy a korábban fontos szervek, csontok egy része egyre kevésbé szükséges a mindennapokhoz, így szép lassan elsorvadnak, eltűnnek rólunk. Bár vannak kutatók, akik szerint ezek az eltűnőben lévő szervek még akár hasznosak is lehetnek. Minden esetre őseink érdekesen nézhettek ki, ha hinni lehet a feltételezésnek, hogy korábban kutya szerű fülük és krokodilra hasonlító szemük volt…

Mi minden változik, mi korcsosulhat, csökevényesedhet el?

1. Féregnyúlvány

Erről a szervünkről leginkább a vakbélgyulladás jut eszünkbe. Ez a szerv a vastag- és vékonybél találkozásánál van. Feladata már nincsen. Korábban a növényevő ősöknél a bélbaktériumok tanyáztak itt. Ha gond van vele, és el kell távolítani, annak semmilyen kihatása nincs a későbbiekre.

2. Farokcsont

A keresztcsont alatt lévő 3-5 összecsontosodott csigolyából áll. Őseink vélhetőleg még rendelkeztek farokkal. Funkciójuk nincs, leginkább a kismamák veszik észre, mert a terhesség idején okozhat fájdalmat.

3. Bölcsességfog

Őseink sokkal többet és erősebben rághattak. Ám az utolsó fogak a korábban fontos szerepüket mára elveszítették, és inkább csak bajt okoznak. Mivel a szájüreg is kisebb lett, így az esetleg kinövő fog akadályt jelent, és inkább kihúzzák.

4. Jacobson-szerv

Az orrban lévő szerv a feromonok, a szexuális vágy felkeltésére szolgáló illatok felismerésére szolgált. Egyes kutatások szerint már nem tudjuk ezeket a szagokat érzékelni, de vannak akik szerint igen. Főleg hüllőkben és kétéltűekben található meg ez a szerv.

5. Darwin-dudor

A felső fülkagyló szélén lévő kis dudort Darwinról nevezték el. Az ő elmélete szerint az emberek negyedénél még meglévő maradvány őseink kutyákhoz hasonló hosszú és hegyes füléből maradt meg.

6. Szőremelő izom

A libabőr jelenséget egy picike izom produkálja, amely inger hatására megemeli a szőrszálakat. Az állatoknál a hőszabályozásban van szerepe, mert a felálló szőrzet a hőt testközelben tartja.

7. Szőrzet

A testet borító szőr elveszítette funkcióját. A ruházkodás feleslegessé tette és sokszor inkább az eltávolításával foglalkozik a mai ember.

8. Férfi mellbimbó

A mellbimbók a magzat fejlődésének egészen korai szakaszában alakulnak ki. Ekkor még minden embrió egyforma. Csak a nyolcadik hét után, az Y kromoszóma alapján kezd el a férfiaknál az ivarmirigy hereszövetté válni, de addigra már a mellbimbók kialakultak.

9. A pislogóhártya

A hüllők, madarak, kétéltűek szemén található egy átlátszó, vízszintesen mozgó szemhéj-féleség. Az emlősöknél és az embernél ez elcsökevényesedett és mára a szemzugban lévő kis félhold emlékeztet rá, ahol a csipa is összegyűlik.

betöltés...