10 egyszerű, mégis furcsa szokás, melyekkel akár kétszer tovább élhetsz

Ha törődsz az egészségeddel, de közben nem szeretnéd megfosztani magad az élet örömeitől sem, van egy jó hírünk számodra: a legokosabb emberek kitaláltak olyan átlagos, mégis kellemes szokásokat, melyek segítenek, hogy egyszerre lehess egészséges és boldog is. Ezek valószínűleg még az életedet is meghosszabbítják.
A következőkben a legérdekesebb módjait ismerheted meg annak, hogy jobbá tedd az életed.

1. A legjobb időszak az alvásra: este 10-től reggel 6-ig

Kínai orvosok egy egész rendszert hoztak létre, hogy elmagyarázzák, mely szerveink mikor regenerálódnak, és miért a legjobb este 10 és reggel 6 között aludni a hosszabb élet érdekében.
Például, az immunrendszer este 9-11 között küzd a vírusok ellen, és távolítja el a méreganyagokat a szervezetből. A máj este 11 és hajnali 1 óra között regenerálódik, a tüdők éjjel 3-5 óra között tisztulnak, ezért köhögünk néha ilyenkor. A belek a reggeli órákban, 5-7 között tisztulnak.

2. Ne foglalkozz mások véleményével

Tudósok szerint tovább élhetsz, ha nem törődsz azzal, mit gondolnak rólad mások. Ha mások véleményével vagy elfoglalva, sokkal jobban korlátozod magad, kevésbé vagy spontán, és gyakrabban vagy ideges.
Ennek eredményeként pedig boldogtalanabb leszel. A tudósok pedig azt is bizonyították, hogy aki boldogtalan, az rövidebb idegi él.

3. Napozz

A napfényből nyerjük a D-vitamint. Ez nem csak a depresszió ellen segít, ami gyakran kiváltó oka komoly betegségeknek, de csökkenti a cukorbetegség esélyét is.
2016-ban biokémikusok rájöttek, hogy azok az emberek, akik naponta több mint 1 órát napoznak, 67\%-kal kevésbé hajlamosak a rákbetegségekre, mint azok, akik nem töltenek el ennyi időt a napon.

4. Mosd kevesebbet a fogad

Ha azok közé tartozol, akik szeretnek gyakran zuhanyozni, itt az ideje újragondolnod ezt a szokásodat. Londoni orvosok bizonyították, hogy a nem megfelelő szappanok és a forró víz tönkreteszik a bőr olajos védőrétegét. Hosszútávon a bőr kiszárad, és nem tudja kellőképpen védeni a testet. Ezért érdemes kevesebbszer és óvatosabban zuhanyozni.
Fogorvosok is hasonló dologra jöttek rá. A túl gyakori fogmosás és szájvíz használat kárt tehet a fogzománcban. Ez különösen akkor igaz, ha közvetlenül étkezés után mosol fogat, mivel ilyenkor a fogzománc lágyabb, ennek következtében pedig a fog sérülékenyebb.

5. Egyél több paradicsomot

Amerikai tudósok végeztek egy 11 éven át tartó kutatást. 5000 résztvevő egészségi állapotát hasonlították össze az általuk fogyasztott ételek alapján, és azt tapasztalták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélye 26\%-kal csökkent azoknál, akik rendszeresen ettek paradicsomot.
A szakemberek szerint ennek oka a paradicsomban lévő antioxidáns, a likopin, ami a paradicsom piros színét adja.

6. Felejtsd el az ébresztőórát

Főleg akkor, ha túl hangosan csörög. Ugyanígy szabadulj meg a fütyülős teafőzőtől, az időzítőktől és mindenféle más, zajos eszköztől.
Japán kutatók állítják, hogy főleg azoknak van nagy esélyük szívrohamot kapni ezektől a hirtelen zajoktól, akik magas vérnyomással rendelkeznek. Az ilyen éles zajok az idegrendszerre is károsan hatnak.

7. Edd meg a kenyér héját

Német biokémikusok javasolják ezt. A kenyér héjában ugyanis olyan antioxidánsok vannak, melyekkel megelőzhető a vastagbélrák kialakulása, és amelyek tisztítják a szervezetet. Ezek az antioxidánsok a sütés során képződnek a héjban.
A kutatók szerint 8-szor több antioxidáns található a kenyér héjában, mint a többi részében, ezért jóval egészségesebb, mint a kenyérbél.

8. Hozzá se érj a cigarettához

A dohányfüst rendkívül káros az egészségre. De kutatók most arra is rájöttek, hogy nem csak az a veszélyes, ha égő cigaretta közelében tartózkodsz, hanem az is, ha hozzáérsz.
A dohány növény fejlődése során a hajtások elnyelik a mezőgazdaságban használt radioaktív elemeket, például a polónium-210-et, az ólom-210-et és a rádiumot. Ezek az elemek még a dohány megszárítása után is a levelekben maradnak, így a cigarettában is megtalálhatók. Bár a dózis rendkívül kicsi, mégis az érintés során belekerülhetnek az emberi testbe.

9. Táncolj

Francia tudósok állítják, az élet meghosszabbításának legjobb módja a táncolás. Arra is rájöttek, hogy ebből a szempontból a legjobb tánc a salsa. Erősíti a csontokat, javítja a tüdőfunkciót és a keringést, segít asztma ellen. De bármilyen tánc, amiben örömödet leled, hatékony. A lényeg, hogy mozogj, és azt jó kedvvel tedd.

10. Húzz nedves zoknit éjszakára

Igen, jól olvastad, ennek több előnye is lehet! Amikor a lábfejed elkezd lehűlni, a vérerek összehúzódnak, a tápanyagok pedig eljutnak a szervekbe, szövetekbe. Ezekre a tápanyagokra a szervezetnek a jó keringéshez és a fertőzések legyőzéséhez van szüksége. Amikor a lábad elkezd újra felmelegedni, az erek kitágulnak, így a szövetekben ragadt méreganyagok bekerülnek a véráramba és elhagyják a testet.

betöltés...