22 egyszerű étkezési illemszabály, hogy mindenkit lenyűgözz a jó modoroddal

Az illemszabályokat manapság sokan feleslegesnek és elavultnak tartják. Pedig a jó modor nem arról szól, hogy több száz apró szabályt és formaiságot vakon követünk, hanem elsősorban mások tiszteletéről, függetlenül attól, hogy kikről van szó. Jean de Bruyére filozófus és moralista egyszer azt mondta: “Az udvariasság lényege, hogy képes vagy úgy beszélni és viselkedni másokkal, hogy nem zavarod őket.”
Most olyan egyszerű asztali illemszabályokat szedtünk egy csokorba, melyeket randevún vagy akár baráti összejövetelen is érdemes követned. Ha így teszel, sokkal magabiztosabb leszel, a körülötted lévők pedig udvarias, jó modorú embernek fognak elkönyvelni.

Illemszabályok hivatalos fogadásokon és banketteken

  • A vendégek helye. Ha nincs ültetési rend, a vendégeknek állva kell várniuk, míg az ültető vagy az esemény házigazdája meg nem mutatja a széküket. A hagyományos ültetési rendnél a házigazda vagy az esemény főszereplője ül az asztalfőn, mellette jobbra a legtiszteletreméltóbb vendégek, balra pedig a gyerekek és a fiatalok.
  • Elsőként a hölgyek ülnek asztalhoz, a férfiak pedig állva maradnak addig, míg a hölgyek el nem foglalják a helyüket. A férfiak segítenek leülni a hölgyeknek, kihúzzák és alájuk tolják a széket.
  • A késők sem várakoztathatják a többi vendéget 20 percnél tovább. Ha késtél, kérj bocsánatot, és csatlakozz be a beszélgetésbe anélkül, hogy a távol maradásod okát taglalnád.
  • Ha bizonyos italokat vagy ételeket nem fogyaszthatsz a diétád vagy az egészségi állapotod miatt, ne mondd el ezt mindenkinek, ne sértsd meg a házigazdát. Egyszerűen hagyd ki ezeket az ételeket és italokat.
  • Talán meglepődsz, de a fogvájónak valójában nem az asztalon, hanem a fürdőszobában van a helye. Fogvájót, hajlakkot, szemcseppet csak a mosdóban használhatsz.

Evőeszköz használat

  • Ha véletlenül leejted a villát vagy a kanalat, ne mássz be érte az asztal alá. Kérd meg a pincért, hogy hozzon egy újat.
  • Ha az evőeszközt már használtad, ne érintsd hozzá az asztalhoz. Csak a tányérod szélére teheted, a terítőre nem.
  • Ne vágd fel az ételt előre apró darabokra. Így az étel hamarabb kihűl, és az ízét is elveszti. Egyszerre csak egy darabot vágj belőle, amit rögtön meg is eszel.

  • Így tartsd helyesen az evőeszközt: A villa fogai mindig lefelé mutassanak, hogy fel tudd rájuk szúrni az ételt, ahelyett, hogy úgy használnád, mint a kanalat (kivéve, ha olyan puha ételről van szó, mint pl. a krumplipüré). A mutatóujjadat tedd a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjad pedig a nyél körül legyen. Amerikai szokás szerint a kést úgy tartják, mint a tollat, de nálunk ez nem elfogadott.
  • Az etikett szerint az evőeszközök használatának két módja van, az európai és az amerikai. Az európai szerint a kést és a villát az étkezés közben végig fogni kell. A kést még akkor sem szabad letenni, mikor éppen nem használjuk. Az amerikai szerint a kést szabad a tányér szélére tenni, majd ezután a jobb kézbe fogni a villát.
  • Ha valaki megkér, hogy adj oda neki egy villát vagy egy kést, azt mindig lefelé tartva, középen fogva nyújtsd oda.

Illemszabályok randevúra

  • Az illem szerint a nő részt vesz az étel kiválasztásában, és elsőként választ. Gyakori hiba, hogy a nők a férfira bízzák a választást. Ehelyett inkább kérjék meg, hogy ajánljon nekik valamit. Ezután a rendelést a férfi mondja el a pincérnek.
  • A nő ne válassza a legolcsóbb ételt az étlapról, mert a férfi ezt sértésnek veheti. Ugyanakkor a legdrágább ételt sem illik választani, mert ez nem tesz jó benyomást.
  • Amikor a pincér egy palack bort hoz az asztalhoz, a férfinak nem szabad azt kinyitnia és töltenie belőle. Ez a pincér dolga. A következő pohárral a férfi már tölthet magának. Először a nő poharát kell megtöltenie, majd a sajátját. A poharat egy picit kevesebb, mint félig szabad megtölteni.
  • Az illemszabályok szerint elsőként a férfi fizet. A nő ebben nem zavarhatja, felajánlhatja, hogy fizet, vagy megkérdezheti, mennyi a számla. Ha a nő mindenképpen meg akarja mutatni, hogy anyagilag független, előzetesen megkérheti a pincért, hogy ossza a számlát kétfelé, vagy vállalhatja a borravaló fizetését.
  • Ha a férfi és a nő csak barátok, fizethetnek holland stílusban. Ebben az esetben a férfi megnézi a számlát, majd megmondja az összeget a nőnek, és megegyeznek a borravaló összegében.

Borravaló

  • A borravaló hagyománya nagyon eltérő az egyes kultúrákban. Pl. míg az Egyesült Államokban szükséges, addig néhány ázsiai országban kifejezetten sértésnek számít. Európában és Amerikában a borravaló átlagos mértéke a számla 10-15\%-a.
  • Hogy adsz-e borravalót, az a te döntésed. Csak akkor kell adnod, ha valóban elégedett voltál a szolgáltatással. Egyes éttermekben a borravalót már a számla tartalmazza. Ilyenkor figyeld a feliratot a számlán, angol nyelven a “service included” vagy a “tips included” fog szerepelni rajta.
  • Borravalót a legvégén kell fizetni. Először a számlát egyenlítjük ki, a pincér odaadja a visszajárót, csak ezután adjuk neki a borravalót. Ne használd a “Tartsd meg a visszajárót!” kifejezést, ez nagyon arrogáns dolog.
  • Borravaló nem csak pénz lehet. Lehet egy mosoly vagy őszinte hála is a pincér vagy a bártender felé.
  • Soha ne adj egy maréknyi aprót a pincérnek borravalóként, ez igen rossz modorra vall.
  • Sokan nem tudják, mihez kezdjenek a borravalóval, ha bankkártyával fizetnek. Egyes helyeken a borravalót már a számla magában foglalja, de nem mindenhol. A pincér számlájára átutalhatod a borravalót az olyan alkalmazások segítségével, mint pl. a Plazius. A legegyszerűbb azonban, ha még indulás előtt elteszel magaddal valamennyi készpénzt is, amiből a borravalót adhatod.
betöltés...