5 vitaminhiány, amit könnyedén le lehet olvasni az arcodról!

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend a legjobb mód arra, hogy szervezetünkbe bejuttassuk a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. De még így sem vagyunk képesek a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket fedezni, mert egyszerűen például lehetetlenség annyi mennyiséget megenni az adott vitamint tartalmazó táplálékból.

Ha vérvizsgálatot végzünk gyakran kapjuk eredményül, hogy valamilyen vitamin hiányában szenvedünk, de vannak olyan típusú vitaminhiányok is amit könnyen észrevehetünk a bőrünk, hajunk, körmeink állapotáról.

1. Puffadt szemek

Leggyakrabban ébredés után vesszük észre, hogy szemeink kissé puffadtak, ennek ellenére a tartós szempuffadás a szervezet alacsony jód szintjét mutatja. Egy 2006-os tanulmány fedezte fel a kapcsolatot a jódbevitel és a pajzsmirigy betegség között, ami több egyéb tünet mellett a szem puffadásában is megnyilvánul.

A jód hiánynak más tünetei is lehetnek: száraz bőr, töredező körmök, hízás.

Gyógyító élelmiszerek: vörösáfonya, joghurt, burgonya, eper, bab.

2. Sápadt bőr

A sápadt arcbőr annak a jele lehet, hogy növelned kéne a B12 vitamin szintedet. Ennek a vitaminnak a hiánya okozza a bőr fakóságát és fáradtságát. Ezen vitaminhiány másik tünete a teljesen sima felszínű nyelv.

Gyógyító élelmiszerek: lazac, vörös hús, teljes kiőrlésű gabonapehely, joghurt, sajt.

3. Száraz haj

Mindenkinek vannak problémái a hajával, de ha már jelentős a haj szárazsága az a biotin és a B7 vitamin hiányából fakadhat. Az alacsony biotin szint a körmök töredezéséhez és a haj rossz minőségéhez vezet. Étrend kiegészítőkkel könnyen növelhetjük a biotin bevitelét, ami akár a diabétesz ellen is jó gyógymód lehet.

Gyógyító élelmiszerek: tojás, mandula, mogyoró, hüvelyesek, gabonafélék.

4. Színtelen ajkak

Ha színtelen az ajkad, könnyen azt jelentheti, hogy vérszegény vagy és több vasat tartalmazó élelmiszert kellene fogyasztanod. Ha könnyen megfázol az is az alacsony vas szinted számlájára írható, mert vashiány gyenge immunrendszerhez vezet.

Gyógyító élelmiszerek: vörös hús, tengergyümölcsei, bab, sötétzöld levelű zöldségek, borsó.

5. Vérző fogíny

Fogselymezés után teljesen normális, ha vérzik kicsit a fogínyünk, de ha azt veszed észre, hogy nagyon érzékennyé válik a fogínyed és rendszeresen vérzik, akkor az a C vitamin hiányának a jele. A hosszantartó C vitamin hiánya könnyen skorbutot eredményezhet.

Gyógyító élelmiszerek: narancs, piros paprika, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, eper.

Ha a fent említett tünetek valamelyikét észleled magadon ajánlatos felkeresni a háziorvosod, hogy pontos útbaigazítást tudjon adni.

betöltés...