Bolygónk már fuldoklik a műanyagban! Itt van 15 dolog, amit azonnal helyettesíthetsz mással

A műanyag-szennyezésről szóló statisztikák elképesztőek. Csak Amerikában évente 1000 milliárd műanyag zacskót állítanak elő. Ez elegendő lenne ahhoz, hogy 1330-szor körbefonjuk vele az Egyenlítőt. Az ENSZ szerint több mikroműanyag van az óceánokban, mint ahány csillag a galaxisunkban. Éppen ezért most összeállítottunk egy listát olyan műanyag használati tárgyakról, melyeket te is könnyedén helyettesíthetsz környezetbarát termékekkel.

15. Piperecikkek és tisztítószerek

A fürdőszobáink és a konyháink rejtik a legtöbb műanyag flakont. Kérdezd meg magadtól, hány flakon tusfürdőre van egyszerre szükséged, nem lesz-e elég egy általános tisztítószer a takarításhoz, vagy miért nem térsz át a folyékony szappanról a szilárd szappanra? Ezekkel ugyanis mind drasztikusan csökkenthetnéd a műanyag felhasználásodat.

14. Tagsági kártyák

Nehéz elképzelni, hány használaton kívüli műanyagkártya köt ki a hulladéklerakókban. Az életedet nem tudod elképzelni bankkártya, hitelkártya nélkül, de tagsági kártyák nélkül biztosan tudnál létezni. Használj inkább papírra nyomtatott kuponokat vagy azonosításhoz használd a telefonszámodat.

13. Kutyapiszok zacskó

Az érzelmek a kutya után való feltakarítással kapcsolatban igen csak vegyesek. Szennyezzük a Földet azzal, hogy feltakarítunk valamit, ami természetes úton úgyis lebomlana. De van erre is megoldás: válassz környezetbarát zacskókat, így minden szempontból jót teszel. Bár azzal tisztában kell lenned, hogy nem minden zacskó lebomló, amiről azt állítják, de ha egy kicsit utánajársz, fogsz ilyet találni!

12. Szintetikus ruhák

A szintetikus anyagok, mint a poliészter vagy a nejlon, polietilén-tereftalátból, azaz PET-ből készülnek. Pontosan ugyanezt az anyagok használják a műanyag palackok és csomagolások előállításához is. Minden mosás alkalmával mikrodarabok válnak le a ruhákról, a csatornán keresztül pedig az élővizekbe kerülnek. Más szóval, ha természetes anyagból készült ruhákat választasz, az nem csak neked lesz jó, de a bolygónak is.

11. Konyhai szivacsok

Ezek részben poliuretánból készülnek. Ezt a fajta műanyagot nehéz újrahasznosítani, égéskor pedig olyan veszélyes anyagok szabadulnak fel belőle, mint az izocianátok és a hidrogén-cianid. A konyhai szivacsok helyett használj inkább természetes sörtével ellátott kefét.

10. Telefontokok

A telefontokok védik a készüléket, és csinos kis kiegészítők is lehetnek. De ezek is műanyagból készülnek. Szerencsére, léteznek olyan telefontokok, amik egyszerre szépek és környezetbarátok is. Ezeket fából, újrahasznosított műanyagból vagy komposztálható anyagokból készítik.

9. Gyerekjátékok

Bár a fából készült játékok drágábbak lehetnek a műanyagokhoz képest, van több előnyük is azonkívül, hogy környezetbarátok. Elsősorban biztonságosabbak, hiszen természetes anyagból készülnek. Másodsorban tartósak, és már a tapintásuk is fejleszti a gyermek érzékeit.

8. Filteres tea

Rossz hír a tea imádóknak, hogy a legtöbb filter tartalmaz műanyagot. Ez pedig azt jelenti, hogy a teázással nem csak műanyag hulladékot termelsz, de a filterből a teádba kerülő részecskék a szervezetedbe jutnak. Keress műanyagmentes teákat, vagy egyszerűen használj szálas teát.

7. Tollak

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint csak Amerikában 1,6 milliárd eldobható toll kerül a szemétbe évente. Ehhez vegyük hozzá a világ többi részén kidobott tollakat, és szorozzuk meg az egészet 50-nel, mivel 50 éve léteznek a tollak. Hihetetlen eredményt kapunk! Hogy ez a szám ne nőjön tovább, válts ceruzára, használj nem műanyagból készült tollat, vagy újratölthető, illetve golyóstollat.

6. Jógamatracok

Ha jógázol, nyilvánvalóan törődsz a testi-lelki egészségeddel. Ehhez pedig szükséged van jógamatracra. Ezeket azonban többnyire PVC-ből készítik, és a legkevésbé sem ártalmatlanok. Karcinogén nyersanyagokat tartalmaznak, és mérgező dioxinokat, melyek az égéskor szabadulnak fel. Azonban kaphatók ma már biztonságos, méreganyagok nélkül készült jógamatracok is.

5. Eldobható borotvák

A legnagyobb gond az eldobható borotvákkal, hogy nem újrahasznosíthatók. Az acélból készült borotvák azonban igen. Maga a borotva akár egy egész életre kitart, tehát egy minőségi acélborotvával hosszútávon sokat is spórolhatunk.

4. Fogkefék

A fogkefének, amit naponta használsz és 3 havonta cserélsz, egyetlen aprócska része sem lebomló. Ez azt jelenti, hogy mostantól számítva 100 év, vagy akár 200 év múlva a fogkeféd ugyanolyan formában fog létezni, mint ahogyan kidobtad. Ma már léteznek azonban bioműanyagból és környezetbarát anyagokból készült fogkefék. A bambusz fogkefe pl. egyre népszerűbb.

3. Arcradírok

A bőrradírokban található apró szemcsék, amiktől az arc friss, tiszta és puha lesz, valójában műanyagok, ha csak a csomagoláson mást nem állítanak róluk. Ezeket egyáltalán nem jó használni az arcodon, nem beszélve arról, hogy az ilyen anyagok a legfőbb szennyezői az óceánoknak. Ha szereted a tengergyümölcseit, kb. 11.000 darab mikroműanyagot fogyasztasz évente.

2. Kávékapszulák

A kávékapszulákkal nagyon egyszerű a kávéfőzés, nincs maszatolás, és gyorsan megy. Azonban a kávékapszulák jelentősen hozzájárulnak a műanyag-szennyezéshez. Szerencsére azonban itt is van választási lehetőségünk! Először is ott vannak a többször használatos kávékapszulák, valamint elkészíthetjük a kávét dzsezvában is, ami ugyan kicsit időigényesebb, de igazán finom kávét kapunk érte cserébe.

1. Zuhanyfüggönyök

Elgondolkodtál valaha azon, hogy az újonnan vásárolt zuhanyfüggönynek miért van olyan erős szaga? A mérgező vegyi anyagok miatt, melyekből a PVC zuhanyfüggönyök készülnek. Ezeket a vegyi anyagokat összefüggésbe hozzák rengeteg betegséggel. Ha pedig kidobod őket, még mindig ott lesznek a szemétlerakókban, kiengedve magukból a vegyi anyagokat. Helyettük keress PVC-mentes zuhanyfüggönyt!

betöltés...