Magyar tudósok kiderítették, hogy miért vagyunk önzőek

Világhírű felfedezést tettek a Pécsi Tudományegyetem kutatói az önző viselkedéssel kapcsolatban, melyről már külföldön is bőszen cikkeznek a szaklapok.

A kísérletek alapján kiderült, hogy az emberek túlnyomó többsége alapjáraton önző, és máshogy viselkedik az agyunk, ha lehetőségünk van mást kihasználva hasznot húzni a dolgokból. A Bereczkei Tamás által vezetett kutatócsoport ezt jobban szerette volna tanulmányozni, ezért kifejlesztette a Machiavellizmus-személyiségtesztet – írja az amerikai Medical Daily.

A teszt lényege, hogy üzletelnünk kell egymással. A résztvevők kapnak 1000 forintot, és dönteniük kell arról, hogy mennyit adnak át a partnerüknek. Ők azt hitték, létező személyeknek kell adni, pedig beprogramozott gépekkel kommunikáltak. A gépek úgy lettek beállítva, hogy korrekt összeget vagy annál kevesebbet adjanak vissza. A játék felénél szerepcsere történt, és a gép kezdte el adni a pénzt. A teszt végén kiderült, hogy az önző alanyoknak sokkal jobban tetszett a helyzet, ahol kizsákmányolhatták a másik felet. Az önzőbb játékosok sokkal több pénzel fejezték be a kísérletet.

Az ilyen típusú embereknél a számukra jobb élethelyzetek következtében megnövekedik az agyi kapacitás a gátlásokért felelős területeken, vagyis próbálják elnyomni az ingert, hogy korrekten viselkedjenek, és viszonozzák a fair dolgokat.

betöltés...