10 módszer a fogkő eltávolítására

A fogkő a fogon lévő plakkokból alakul ki, és akkor ölt súlyosabb formát, mikor elfeledkezel a 3 aranyszabályról: fogmosás, fogselymezés, szájvíz. Ha nem távolítod el a fogadról a fogkövet, ínyproblémákat okozhat. Arról nem is szólva, hogy a legkevésbé sem szép látvány egy ilyen fogsor. A következő módszerekkel megszabadulhatsz a fogkőtől, és fogaid újra ragyogni fognak.

Szódabikarbóna és só

Kezdd a fogkő eltávolítást ezzel az egyszerű és hatékony módszerrel. A szódabikarbóna igen hatékony összetevő, melynek antibakteriális és fogfehérítő hatása is van.

Keverj össze 1 evőkanál szódabikarbónát egy csipet sóval, és mártsd a keverékbe a fogkefédet. Használhatod a szokásos fogkrémeddel együtt is. Szódabikarbónát a fogmosáshoz legfeljebb heti egyszer használj, mivel károsíthatja a fogzománcot.

Narancshéj

Gondoltál már valaha arra, hogy lehetne-e valamit kezdeni a lehámozott narancshéjjal? Bizony lehet. A citrusfélék héja nagyon jó a plakkok és a foltok eltávolításához a bennük lévő savak miatt.

Közvetlenül is dörzsölheted vele a fogad 2-3 percen át, de készíthetsz belőle pasztát is. Bármelyiket is választod, utána langyos vízzel öblítsd ki a szád. Hetente többször alkalmazd.

Citromlé

A még jobb eredmény érdekében használd a citromlevet. A citromsav nem csak feloldja a plakkokat, de fehéríti is a fogat.

Mártsd bele a fogkefédet frissen facsart citromlébe, és finoman dörzsöld át vele a fogaidat. Hagyd rajta 1 percig, majd öblíts. Mivel a citromlé igen erős anyag, fogeróziót okozhat, ezért óvatosan használd.

Szezámmag

Természetes radírozóként használhatjuk fogkő ellen, de fényesíti és tisztítja is a fogakat.

Végy 1 evőkanál szezámmagot, és rágd meg alaposan. Az a jó, hogy a szádban paszta képződik szezámmagból. Próbáld meg minél tovább nem lenyelni! Míg a szádban van, fogkefével is dörzsöld át a fogaidat. Hetente kétszer alkalmazd.

Hidrogén-peroxid és szájvíz

Mindkét összetevőnek vannak antibakteriális hatásai.

Keverj össze 1 evőkanál szájvizet 3 teáskanál 3\%-os hidrogén-peroxiddal. Gargalizálj a keverékkel néhány percig, majd vízzel öblítsd ki a szádat.

Kókuszolaj

Az olajrágás népszerű eljárás mostanság. Az olaj magába szívja a szennyeződéseket, és antibakteriális hatása is van a szájban élő kórokozókkal szemben.

1-2 evőkanál olajat vegyél a szádba, és tartsd benn 10-15 percig, majd köpd ki. Végül öblítsd meleg vízzel.

Eper és paradicsom

Mindkettő sok C-vitamint tartalmaz, használhatod őket citromlé helyett is.

Aprítsd fel őket, készíts belőlük pépet, és vidd fel a fogaidra. 5 perc után öblíts.

Aloe vera és glicerin

Ennek a keveréknek számos jó hatása van a fogakra.

Keverj össze 1 teáskanál aloe gélt, 4 teáskanál glicerint, 10 csepp citrom illóolajat és 4 evőkanál szódabikarbónát 1 bögre vízben.

Ezzel a pasztával dörzsöld át a fogaidat naponta egyszer, míg nem látod, hogy a fogkő csökkenni kezdene. Ezután már csak 3-4 naponta alkalmazd. Az aloe vera az íny egészségének helyreállításában, a citrom pedig legyőzi a kórokozókat.

Szegfűszeg

Fogfájásra ősidők óta használják ezt a fűszernövényt. Ugyanakkor a kórokozók ellen is hatásos.

Őrölt szegfűszeghez adj egy kevés olívaolajat, ezt vidd fel a foltos fogakra.

A másik módszer, hogy rendszeresen rágcsálod a szegfűszeget. Ezzel megszabadulhatsz a rossz lehelettől és a szájban élősködő kórokozóktól is. Próbáld ki ezt a rágózás helyett!

Sanguinaria (vérgyökér)

A növény kivonatát gyakran használják fogkrémek előállításához. Biztonságos, antibakteriális összetevői csökkentik a fogkövet is.

3-4 csepp kivonatot adj hozzá egy bögre meleg vízhez. Az így elkészített szájvízzel naponta 1-2-szer öblögess.

A fenti módszerek akkor működnek, ha a fogkő még nem hatalmasodott el a fogaidon. Amennyiben házilag már nem boldogulsz vele, válassz professzionális megoldást!

betöltés...