22 tény a testünkről amit elhallgattak előlünk biológia órán!

Remélem nem veszed tolakodásnak, de nagyon jó tested van…

Ez most nem egy rossz csajozós duma – testünk valóban a természet legnagyobb csodája. Magától értetődőnek vesszük bizonyos funkcióit és és bele se gondolunk milyen komplex, meghökkentő teljesítményre képes szerkezetként működünk. Mielőtt akár egy rossz szóval is ócsárolnád a tested, mély levegő és olvasd el a következő 22 elképesztő csodát – magas vagy alacsony, vékony vagy duci, szőke vagy barna… mindannyian csodálatosak vagyunk:

1) A szem fókuszálásáért felelős izmok közel 100.000 mozdulatot végeznek naponta.  Lábaid ugyanennek a gyakorlatnak 80.000 km sétával tudnának csak megfelelni.

2) A köldökünk elegendő baktériumnak ad otthont egy teljes esőerdő ökoszisztémájának kialakításához.

3) Egy átlagos ember közel 25.000 liter nyálat termel élete során – ez elegendő két medence megtöltéséhez… nagy medence megtöltéséhez 😉

4) Orrunk 50.000 különböző szagra-illatra képes pontosan emlékezni.

5) Egy vörösvérsejted alig 20 mp alatt képes teljesen körbeutazni a tested. Ehhez képes néha úgy érezzük be vagyunk lassulva… gondoljuk újra 😉

6) Az emberi szem olyan érzékeny a fényre, hogy ha a föld lapos lenne 48 km-ről képesek lennénk érzékelni egy gyertya fényét!

7) Némely erdei gomba leginkább egy űrlényre hasonlít, ugyanakkor sejtjeink 90\%-a gombákból és baktériumokból származtatható.

8) Valójában mindannyia Super Man-nek születtünk, csak az agyunk manipulálja teljesítőképességünk határait, hogy védelmet nyújtson ezzel izmainknak. Egy adrenalin roham hatására akár képessé válhatunk egy személyautó megemelésére ha gyermekünk életéről van szó, vagy balesetet szenvedett hegymászóként egy sziklát leemelni magunkról.

9) Egy átlagos felnőtt ember 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 octillion) atomból áll össze. NA EZ SOK!

10) Szemünk egy rendkívül kifinomult optikai eszköz. 10 millió színt tud megkülönböztetni egymástól, valamint több információs műveletet képes elvégezni mint bármely hi-tech optikai eszköz a világon.

11) Futásra születtünk… Mi vagyunk a Föld nevű bolygó legjobb hosszútáv futói – ez anno nagyon jól jött nekünk vadászatban és a kihalás ellen folytatott küzdelmünkben.

12) Testünk biolumineszcens… Hogymi? Világítunk a sötétbe… igen mint a szentjánosbogarak (na jó nem annyira)… sajnos testünk olyan messzire bocsátja ki fényünket, ami már nem érzékelhető az emberi szem számára. 13) Csecsemő korunkban 60-al több csonttal rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

14) A Szerelem = Kábítószer. Amikor szerelmesek vagyunk, agyunk ugyanazokat a neurotranszmittereket és hormonokat működteti, melyeket amfetamin fogyasztás esetén.

15) Mi mind BANÁNOK vagyunk! Bizony kemény, de DNS-ünk 50\%-ban azonos a banánéval… 50\%ban banánok vagyunk, 50\%ban pedig tök jó fejek, hogy beismerjük 😉

16) Agyunk elegendő elektromos áramlással rendelkezik egy villanykörte működtetéséhez… Uuu, ezt a rajzfilmesek tuti tudták!

17) Nagyjából életünk 10\%-át csukott szemmel töltjük a pislogás miatt. Néha kár… néha nem 😉

18) Testünk legerősebb izma az állkapcsunkban tevékenykedő rágó izom.

19) Ha az emberi agy számítógép lenne, akkor 38.000 TRILLIO műveletet lenne képes elvégezni másodpercenként. A világ legerősebb szuperkomputere (BlueGene) ennek mindössze 0.002\%-ára képes.

20) Testünk másodpercenkét 25 MILLIO sejt termelésére képes – tehát 13 mp alatt az USA teljes lakosságának megfelelő sejtlétszámot képes produkálni. Szép munka!

21) Agyunk több mint 1000 szó elolvasására képes 1 percen belül.

22) Egy átlagos élettartam alatt testünk közel 18 kg bőrt “vedlik”, hullat. Felmerül a kérdés… megoldható, hogy péntekig ebből 5-öt ledobjak? 😛

betöltés...