Így élhetsz túl egy szívrohamot, ha egyedül vagy

A szívrohamok 80\%-a azért végződik tragikusan egy felmérés szerint, mert a baj akkor történik, amikor épp senki nem tud segíteni. Így segíthetsz magadon.

Először is tudnod kell, hogy éppen szívrohamod van. Hogy veheted észre? Nagyon erős, szorító fájdalmat érzel a mellkasodban, ami kiterjed az egész mellkasra, a karra és az állkapocsra. Kísérő tünet a hideg verítékezés, a légszomj, esetleg hányinger.
Az orvosok szerint mindössze 15 másodperced van arra, hogy cselekedj, mert ennyi idő után elveszítheted az eszméletedet. Ha szerencsés vagy, a tünetek lassan jelentkeznek, és hosszabb ideig tartanak, így van időd mentőt hívni esetleg elmenni a legközelebbi kórházba. Ne kockáztass, és tedd a következőket:

Köhögj kitartóan és erőteljesen – nagyjából 2 másodpercenként. Minden egyes köhögés előtt vegyél egy mély levegőt, majd köhögj mélyen. Ezt egészen addig kell folytatnod, amíg a segítség megérkezik, vagy amíg a szív elkezd normálisan dolgozni. A mély belégzéssel friss oxigén kerül a tüdődbe, a köhögés hatására a szívizom összehúzódik és a véráramlás helyreáll. A vérnyomás visszaesik a normál szintre.

Eközben próbálj meg segítséget hívni. A köhögést ne hagyd abba, amíg nem érkezik segítség – ez menti meg az életed. Azoknak, akik így tesznek, rendszerint sikerül elérniük a kórházba, ahol megfelelő ellátást kapnak.
Igaz, hogy a módszer tudományosan nem bizonyított, de az orvosok mégis ezt javasolják, ha a szívroham első tüneteit észleled magadon.

betöltés...