Miért javasolják az orvosok a szülőknek, hogy őrizzék meg a gyerek tejfogait

Emlékszel arra, mikor az első tejfogad kiesett? Van, akinek ez szörnyű, fájdalmas emlék, másoknak viszont csak az maradt meg belőle, hogy milyen jó kis ajándékot kaptak a Fogtündértől. Vannak szülők, akik megőrzik gyermekük tejfogát. Ez talán furcsán hangzik, de nyomós oka van annak, hogy az orvosok is ezt tanácsolják. Most megismerheted ennek a tudományos hátterét.

Fogsejtek

A szülőnek több oka lehet arra, hogy ne dobja ki gyermeke tejfogát. Az egyik a kicsi jövőbeni egészségéhez kapcsolódik. Tudósok szerint a tejfogból később őssejteket lehet kinyerni, melyek akár életet is menthetnek.

Mik azok a fogsejtek, és hogyan lehet őket megőrizni?

Mindannyian apró részecskékből, sejtekből állunk. A testünket ezek építik fel, éppen úgy, mint a téglák a házat. A sejteket 3 különböző csoportra oszthatjuk, mindegyiknek megvan a maga funkciója. Az őssejtek fiatal sejtek, melyek később kerülnek bele e csoportok valamelyikébe.

A vérsejtek a csont szivacsszerű részében, a csontvelőben termelődnek. Őssejteket lehet kinyerni a csontokból és a fogakból is. Azonban fontos tudni, hogy a fogat megfelelően kell tárolni ahhoz, hogy később használható legyen. Az orvosok és a tudósok különböző technológiákat alkalmaznak, hogy megőrizzék és később előállítsanak őssejteket.

Hogyan segíthetnek?

Az őssejtek képesek bármilyen más sejtet helyettesíteni a testben. Azaz pótolhatjuk velük a károsodott sejteket. Kutatások bizonyították, hogy az őssejtek képesek harcolni a rák ellen, de tanulmányokat végeztek más betegségek, pl. szívbetegség elleni felhasználásukról is.

Néhány tanulmány sikertelen eredményekről számol be. Ha neked őssejt terápiát írnak elő, tájékozódj a lehetséges kockázatokról.

BÓNUSZ: Növeld gyermeked kreativitását a saját fogaival!

A tejfogakat azért is megőrizheted, hogy tudományos projektekhez használjátok fel őket. Minden leendő zseni kezdi valahogy! Kísérletezzetek együtt a kávé, a cukor vagy a kóla hatásairól, hogy hogyan színezik el a fogat, és mit tesznek a csontsűrűségével.

betöltés...