32 nemzeti zászló, ami annyira kreatív, hogy csakis zsenik találhatták ki

A világon 197 elismert ország van, és mindegyiknek megvan a saját zászlaja. Ezek, akárcsak a ruhák egy emberről, nagyon sokat elárulnak egy adott országról. Ha átnézed a világ országainak zászlóit, sok érdekességet fogsz találni, és olyan szórakoztató tényekre bukkanhatsz, melyekről sejtésed sem volt. Kezdjük azzal, hogy minden ország zászlaja négyszögletes alakú, kivéve egyet…

Nepál az egyetlen ország a világon, melynek különleges alakú a zászlaja. A 2 háromszög az ország határán található Mount Everest 2 csúcsát szimbolizálja. A legenda úgy tartja, Nepál mindaddig létezni fog, míg a zászlón ábrázolt nap és hold is létezik.

Az összes többi ország zászlaja négyszögletes, ugyanakkor a Vatikáné és Svájcé egy kicsit mégis más. Ennek a két országnak négyzet alakú zászlaja van.

A Nemzetközi Vöröskereszt által használt szimbólum a svájci zászlóból ered, csak a színei éppen a fordítottja annak. Ezt a szimbólumot a Vöröskereszt alapítójának, a svájci Henry Dunantnak a tiszteletére választották.

A legtöbb zászlón vízszintesen fut 3 sáv. 55 ilyen zászló van.

A zászlókon leggyakrabban használt színek a piros, a fehér és a kék. Ezek közül egy biztosan szerepel a zászlón.

Ugyanakkor Jamaica sárga-fekete-zöld zászlót választott a Függetlenség Napjának tiszteletére 1962. augusztus 6-án, mikor az ország felszabadult a brit elnyomás alól. Ezek a színek nagyon ritkán jelennek meg zászlókon.

A legritkább szín, amit zászlón láthatunk a lila. Ez azzal függ össze, hogy régen a lila színt természetes festékekkel elérni nagyon bonyolult és drága procedúra volt. A 19. század végére pedig, amikor megjelentek a szintetikus festékek, a legtöbb országnak már megvolt a nemzeti zászlója.

Ma a lila már csak a Dominikai Közösség zászlaján látható. Ilyen színű az ország szimbólumának, a császáramazonnak a mellkasa.

Van még egy szín, ami csupán egyetlen nemzet zászlaját díszíti. Ez a tengerkék, ami a tenger vizét szimbolizálja Bahama-szigetek zászlaján. Benne a sárga sáv a partot, a fekete háromszög pedig a szigetek egységét jelképezi.

Ez a zászló viszonylag fiatal, 1973 óta létezik.

Elég nehéz meghatározni, hogy melyik a legrégebbi zászló. A legrégebb óta folyamatosan használt zászló valószínűleg Dániáé. Hivatalos történeti feljegyzések szerint a 14. század óta létezik, és neve is van: Danneborgnak hívják.

Érdekes módon Dániában tilos más nemzetek zászlóinak a meggyalázása, ám aki ezt a dán zászló ellen követi el, arra semmilyen büntetést nem rónak ki.

Az egyik legfiatalabb zászló a Seychelle-szigeteké. Csupán 22 éves, 1996-ban vált hivatalosan a nemzet zászlajává. A rajta látható 5 sugár az energiát és a fényt jelképezi.

A kanadai zászló szintén fiatal, 1965-ben született meg.

Benne a juharfa levélnek 11 csúcsa van, ilyen a természetben nem fordul elő. Állítólag azért lett mégis ilyen, mert ha lengeti a szél, így kevésbé mutat torz képet.

Japán megújította a zászlaját 20 évvel ezelőtt, igaz, csak részlegesen.

1999 előtt a zászlajukon lévő piros kör más színárnyalatú volt, és nem pont középen helyezkedett el. Mások voltak a zászló arányai is.

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának zászlaja a Union Jack nevet viseli. Tartalmazza a Szent György keresztet, az Andráskeresztet és a Patrik-keresztet.

Érdemes megemlíteni, hogy Wales, ami szintén része az országnak, nincs megjelenítve a zászlón.

A Fülöp-szigetek az egyetlen ország, amelyik tudja változtatni a nemzeti zászló színét. Háború idején a piros sáv kék lesz, a kék pedig piros.

Paraguay zászlaja egyedülálló, mivel 2 oldala van. Az elülső oldalán az ország nemzeti címere látható, míg a hátsó felén a kincstár pecsétje.

A nemzeti zászlókon láthatunk állatokat, eszközöket, még fegyvereket is, de emberábrázolás kizárólag Belize zászlóján látható.

Portugália az egyetlen ország, melynek zászlaján egy tudományos eszköz is helyet kapott. Ez egy armilláris gömb, ami a koordináták kiszámítására szolgált.

A zászló a nagy portugál felfedezők előtt tiszteleg.

Bhután zászlaján egy sárkány díszeleg. Ez az ország nevét szimbolizálja, mely tibeti nyelven azt jelenti, A Sárkány Országa. Mancsaiban ékszereket tart, melyek az ország gazdagságára utalnak.

A zászlókon nagyon sokszor szerepelnek fegyverek, de egyik sem olyan részletesen kidolgozott, mint Mozambiké, melyen egy AK-47 látható. A könyv, a kapa és a fegyver az oktatást, a gazdaságot és az ország védelmét jelképezik.

A brazil zászló a csillagos égboltot ábrázolja, ahogyan 1889. november 15-én reggel 8:30-kor kinézett. Azon a napon, mikor Brazíliát köztársasággá nyilvánították.

A zászlón egy felirat is található: “Rend és Haladás”, valamint látható rajta a Dél Keresztje is.

A Dél Keresztje egy híres csillagkép, mely csak az Egyenlítő alatt látható. Brazílián kívül Ausztrália, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és Szamoa zászlaja mellett ez a szimbólum a régió más országainak lobogóján is megtalálható.

Azonnal rá lehet jönni, Nauru hol található, ha ránézünk a zászlójára.

A sárga sáv szimbolizálja az Egyenlítőt, a kék szín a Csendes-óceánt, a csillag pedig az ország helyét jelöli.

Katarnak van a leghosszabb zászlója. Hossza kétszerese a magasságának, arányai 11:28.

A zászló jobb fele 1936-ig piros volt, de a festéket a nap megégette, így barna lett, ezért változott a zászló színe.

Indonézia és Monaco zászlaja eléggé egyszerű.

Indonézia 1945-ben nyerte el függetlenségét, ekkor született meg a piros-fehér zászlaja is. Monaco tiltakozott ez ellen, mert nekik ugyanilyen színű a zászlajuk, de tiltakozásukat elutasították, mivel kiderült, hogy Indonézia zászlaja régebbi.

Ma a két zászló csupán arányaiban különbözik egymástól. Az indonéz zászló arányai 2:3, a monacóié pedig 4:5.

Románia és Csád között hasonló volt a probléma. A kék szín árnyalatai közötti különbséget a zászlókon szinte lehetetlen szabad szemmel felfedezni.

Mauritius zászlója az egyetlen a világon, melyben 4 vízszintes sáv található. 1967-ben tervezte a brit Heraldikai Intézet.

Napjainkban már nincsenek egyszínű zászlók, de régebben voltak.

1815-1830-ig Franciaországé egyszínű fehér volt.

1880-1901-ig Afganisztáné egyszínű fekete volt.

1977-2011-ig pedig Líbiáé volt az egyetlen nemzeti zászló a világon, mely egyszínű zöld volt.

A különböző országok lobogói hasonlóak az emberekhez. Néha éppen olyan egyformák, mint két vízcsepp, néha pedig annyira különböznek egymástól, mint a fekete és a fehér. Egyik régebbi, másik újabb, de mindegyik egyedülálló és része a nemzet kultúrájának.

betöltés...