10 étel, amit a szavatossági idő lejárta után is megehetsz – eláruljuk, mire figyelj oda

Nem kell mindent azonnal kidobnod!

Kétféle ember létezik: az egyik, aki már akkor sem szívesen eszi meg az ételt, ha aznap jár le a szavatossági ideje, és az, akit nem zavar, hogy tegnapi dátum szerepel rajta. Nehéz kérdés, hogy hol kéne meghúzni a határt, hiszen mindenkinek más a hozzáállása ehhez a kérdéshez. Egy barátnőm például márciusban ette meg a túrórudit, aminek a szavatossági ideje akkor már egy hónapja lejárt, míg én máris hasfájást képzelek be magamnak, ha a szavatossági idő december 2., én pedig éjfél után kezdem el megenni a joghurtot. De most akkor kinek van igaza? Ez kezdett el foglalkoztatni minket is, így utánanéztünk, hogy rendberakjuk az örök kérdés körüli téveszméket!

A szavatossági idő nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ételt másnap már tilos megenni, mert rosszul leszel tőle. Leginkább a boltok szempontjából fontos ez a dátum, hiszen ezután ők már nem árulhatják a termékeket; sok esetben viszont ez azt jelzi, hogy meddig szuper a minőség, és ezt követően ez már romolhat. De nem jelenti rögtön azt, hogy ha megeszed, beteg leszel és mehetsz az orvoshoz.

Sajt

Ha tudnád, hogyan készülnek a sajtok, te is biztos lennél abban, hogy ezek nem romlanak meg csak úgy. A legtöbbet nyugodtan fogyaszthatod még a szavatossági idő lejárta után egy héttel is; még akkor is, ha esetleg megjelenik rajta egy kis penész. Csak vágd le ezt a részt, ahogy Bridget Jones is tette, és használd a szaglásodat. Az esetek többségében az emberek ugyanis túl korán dobják ki az egyébként még simán megehető sajtot!

Gabonapehely

A minőségéből valószínűleg veszít, de ez nem jelenti azt, hogy a szavatossági idő után rögtön a kukában kéne landolnia a gabonapehelynek! Ha megfelelő helyen tárolod – vagyis egy hűvösebb, száraz sarokban –, akár hónapokkal ezt követően is simán megeheted, nem lesz tőle bajod.

Tészta

Noha a száraz tészta egyébként is egy-két éves szavatossági idővel rendelkezik, valójában ezt követően is fogyasztható még sokáig, mivel nem tartalmaz vizet. Akárcsak a gabonapehelynél, úgy a tésztánál is a tárolás a kulcs (hűvösebb, száraz helyen), így akár egy évig is jó lehet a szavatossági időt követően! Figyelj viszont arra, hogy akadnak olyanok, amelyek tartalmaznak vizet, így ezek ‘mindössze’ 2-3 hétig jók a lejárat után.

Kenyér

A kenyér esetében nem is a szavatossági időre kell figyelned, hanem a minőségére. Egy idő után egyébként is megérzed, hogy szárazabb lett, dátum ide vagy oda. A jó hír, hogy ilyenkor még fogyaszthatod (akkor is, ha megjelenik rajta egy kis penész, de persze ezt vágd le róla) akár pirítósként vagy bundáskenyérként.

Joghurt

A joghurt kényes élelmiszernek számít sokak szemében, és ha a szavatossága tegnap lejárt, a legtöbben már dobják is ki. Nos, te mostantól ne tedd! A bontatlan doboz ugyanis a lejárat után akár két hétig is ehető lehet! Azt kell ellenőrizned, hogy milyen a szaga és van-e benne penész. Ha nem büdös és látszólag jónak tűnik, nyugodtan megeheted.

Chips

Ahogyan a kenyér, úgy a chips minősége is romlik a lejárat után, de ettől még bajod nem lesz tőle. Ha a zacskó zárt, hónapokkal a szavatossága után is fogyasztható. Persze ezt a problémát valószínűleg ritkábban tapasztaljuk meg, hiszen hol marad meg hónapokig egy zacskó chips érintetlenül?

Ketchup, majonéz, stb…

Ugye milyen idegesítő, amikor veszel egy nagyobb tubus majonézt, és még félig tele van, amikor lejár a szavatossági ideje? A jó hír, hogy mostantól nem kell őket kidobnod, hiszen ezek is tovább fogyaszthatóak; arra kell figyelned, hogy megszagold, és ha nem érzel semmi gyanúsat, ehetsz belőlük.

Tej, tejföl

A tej kényes élelmiszer, hiszen romlott tejterméket fogyasztani minden, csak nem jó élmény. Sokan emiatt kidobják, ha már tegnap lejárt a szavatossága, biztos ami biztos alapon. Mostantól ne tedd! Előbb szagold meg, ugyanis ha nem érzed savanyúnak, akár négy-öt napig is jó lehet még. Ugyanez a szabály érvényes a tejfölre is.

Húsok

Ezekkel az élelmiszerekkel nagyon kell vigyáznod, és nem véletlenül! A hűtőben tárolt husit maximum egy nappal a lejárat után eheted még meg gond nélkül, de ha lefagyasztod, akár fél évvel később is bármikor főzhetsz belőle valami finomat!

Tojás

A legtöbb tojás egy hónappal a lejárat után is ehető még, ha hűtőben tárolod. De nagyon egyszerűen megállapíthatod, hogy még jó-e a minősége: törd fel a tojást, és ha a sárgája az aljára süllyed, nincs baja. Ha viszont a tetején lebeg, inkább már ne fogyaszd. Szintén sokat segít a szaglás is, hiszen a záptojást lehetetlen nem észrevenni.

betöltés...