15 dolog, amit a japánoktól tanulhatunk a kiegyensúlyozott életről

2018 júliusában szinte az összes címlapon a japán szurkolók szerepeltek, mikor a foci vb-n meccs után még ott maradtak kitakarítani a stadiont. A Belgium ellen elvesztett mérkőzés miatti csalódottságukat úgy próbálták feldolgozni, hogy összegyűjtötték a szemetet a Rostov arénában. Nem ez volt az első alkalom, hogy a japán szurkolók a meccs utánra takarítást szerveztek. Folyamatosan megmutatják a világnak, hogy mennyire fontos, hogy magunk körül tisztaságot, rendet tartsunk. A csodálatos japán kultúrából azonban nem csupán ezt az egy dolgot érdemes átvenni. Nézzük, milyen leckéket adhatnak nekünk a japánok, melyektől jobb lehet az életünk!

1. Kövessük a szabályokat!

A japánok mindenben a rendezettségre törekszenek. Japánban nem fogsz olyan embereket látni az üzletekben, a buszmegállókban vagy a nyilvános helyeken, akik a sorban tolakodnak és löködik egymást. Még ha több száz ember is várakozik a vasútállomáson, akkor sem alakul ki káosz. Az emberek rendezett sorokban várják a vonatot, tiszteletben tartva egymás személyes terét.

2. Tartsuk tisztán a bolygót!

Japánban működik a világ egyik legjobban kidolgozott hulladékkezelési rendszer. Az otthonokban különválogatva gyűjtik a szemetet, de ez nem olyan egyszerű, mint hisszük. Nihama városának lakói például egy 42 oldalas hulladékkezelési útmutatót kaptak, hogy tudják, milyen típusú hulladékot hogyan kell kezelniük. A japán szurkolók pedig kitakarítják a stadionokat a meccsek után.

Japánban az is gyakori, hogy iskolai osztályok, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek összefognak, és szemétgyűjtést szerveznek.

3. A rendet és harmóniát keressük mindenben!

Japánban a Wa, azaz a harmónia elve érvényesül mindenben, az emberek közötti kommunikációtól kezdve a dolgok elrendezéséig. Az ikebana művészete és a hagyományos japán költészet is a harmónián, a megfelelő elrendezésen alapul. A japánok hiszik, hogy a tárgyak elrendezésében a harmónia harmóniát teremt az ember lelkében és elméjében is.

4. Vállaljunk felelősséget!

A japánok valószínűleg az egész világon a legjobb példái a felelősséggel történő munkavégzésnek. Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a japán vasúttársaság bevezette az ún. “mutató és hívó” rendszert, a Shisa Kankot, melynek lényege, hogy minden elvégzett mozdulatot hangosan ki is mondanak, így jóval kevesebb a hibalehetőség.

A Shisa Kankoval ki lehet küszöbölni, hogy mindent automatikusan csináljunk. Ezt a tudatosságot fokozó módszert érdemes a hétköznapokban is hasznosítani. Ha az ajtóban eszedbe jut, hogy lehet, hogy nem húztad ki a vasalót, mikor visszamész, mutass rá a vasalóra, és mondd ki hangosan: “Kihúztam a vasalót.”

5. Szórakozzunk úgy, mintha semmi nem számítana!

Japánban a szórakozás éppen olyan fontos, mint a kemény munka. Ki tudna unatkozni abban az országban, ahonnan a karaoke és a Cosplay származik? A karaoke az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére egy hosszú munkanap után.

6. Legyünk udvariasak!

A japán kultúrának alapja az udvariasság, aminek ezernyi módja van, kezdve az asztali illemszabályoktól egészen addig, hogy milyen szavakkal szólunk másokhoz. Az udvariasság koncepciója, a teinei nagyon népszerű Japánban, és gyakran kapcsolódik össze a tisztelettel, ami magában foglalja, hogy másokat magunk elé helyezünk, pl. ha idősek, vendégek, tanárok, főnök vagy ügyfelek körében vagyunk.

7. A kis örömöket is ünnepeljük!

Japánban szinte mindent rituálisan csinálnak. Szeretnél egy csésze zöld teát? A hagyományos édesség, a wagasi társaságában fogod megkapni. Különböző változatokban készítik őket, de mindegyik olyan aprólékosan és gondosan készül, hogy valódi műalkotásszámba mennek.

Alapanyaguk az édes azuki-bab paszta, gyakran tölteléknek is ezt használják.

8. Szenteljünk legalább naponta 1 percet egy olyan dologra, amiben szeretnénk jobbakká válni!

A Kaizen elve azt mondja, hogy egy feladat legyen bármilyen nehéz és bármilyen bonyolult, kis lépésekben bármi megvalósítható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha naponta legalább 1 percet töltesz azzal, amiben jobb szeretnél lenni, sikerrel fogsz járni. Ha szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, mindennap tanulj legalább 1 percet, és látni fogod, hogy készségeid idővel javulnak. A módszer lényege, hogy napi pár perc idővel több órányi gyakorlássá áll össze.

9. Hozzuk ki a legtöbbet abból, amink van!

Japán megtaníthatná az egész világnak, hogyan kell kihozni a legtöbbet még a legkevesebből is. Ez különösen igaz a kis helyek kihasználására. Nincs hely házépítésre a városban? Semmi probléma! Japánban kis házakat húznak fel a már meglévő épületek közé. Ezek bármennyire is kicsik, minden megvan bennük, ami a komfortos élethez kell.

10. Lássuk meg a szépet mindenben!

A japán Wabi-Sabi filozófia megtanítja, hogyan fedezhetjük fel a szépséget még a tökéletlen dolgokban is. Ragyogó példája ennek a Kintsugi művészete, melynek keretében összetört kerámiákat állítanak helyre különleges módon. A ragasztót arannyal, ezüsttel, platinával keverik össze, ezzel pedig kihangsúlyozzák az összeragasztás vonalát ahelyett, hogy megpróbálnák láthatatlanná tenni. Nagyon jó lecke ez a modern világunknak, amiben minden téren a tökéletességet hajszoljuk.

11. Törődjünk azokkal, akiknek szükségük van erre!

Japán volt a világ első országa, ahol macska-kávézókat nyitottak. A hely szűke, a szigorú szabályok és a feszített élettempó sem bírhatta rá a japánokat arra, hogy otthon hagyják a háziállataikat. A macska-kávézók nagyon jó lehetőséget adnak arra is, hogy a kóbor cicákat ellássák.

Bár a macskák beengedése egy kávézóba még mindig vitatott téma, viszont egy olyan gyakorlat, mellyel állatokat lehet megmenteni, ezért egyértelműen inkább jónak, mint rossznak nevezhető. Ilyen típusú kávézók ma már a világ számos városában megtalálhatók.

12. Használjuk a technológiát, hogy könnyebbé és kényelmesebbé tegyük az életet!

A robotika országa egy sor olyan készülékkel kápráztat el minket, melyektől az élet kényelmesebb és egyszerűbb lehet. A legszokatlanabb szerkentyűk és kiegészítők között megtaláljuk a tölcsérrel ellátott szemüveget, amivel könnyebben adhatjuk be a szemcseppet, a rúzs matricát, amivel pontosan vihetjük fel a rúzst az ajkainkra, a teljes testet védő esernyőt vagy a nyakkendőbe épített tárolót. A képen Pepper látható, az ember alakú robot, aki alkalmazottként dolgozik több japán üzletben.

13. Táplálkozzunk egészségesen!

Statisztikák szerint Japánban a leghosszabb a várható élettartam. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend segít a japánoknak ilyen sokáig élni. Étrendjük alapját a friss halak és a tengergyümölcsei, zöldségek, algák és a rizs képezik.

14. Tiszteljük az időseket!

Japánban külön napja van az idősek tiszteletének, amit szeptemberben ünnepelnek. Ettől függetlenül azonban az idősek iránt tisztelet ott szerves része a mindennapoknak is. A gondoskodás a családokon belül is érvényesül, ahol a legidősebb gyermek feladata gondoskodni a szülőkről.

15. Lazítsunk, mielőtt stresszelni kezdünk!

A Hanami szó szerint azt jelenti, virágnézés. Ez a japán cseresznyefa virágzás nézésének hagyományos rítusa. A Hanami egy ragyogó fesztivál, ami egész Japánból sok látogatót vonz, ők városról városra utaznak, hogy kövessék a cseresznyefa virágzását. A Hanami mögött bizonyos filozófia is van. A cseresznyevirágok csak nagyon rövid ideig élnek, az életre és a halálra emlékeztetnek, ezen keresztül pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy tanuljuk meg értékelni a jelen pillanatot.

betöltés...