20 illemszabály, amit minden tömegközlekedőnek ismerni kellene

Minden gyereket megtanítanak az alapvető illemszabályokra: engedje előre az időseket, ne zajongjon, viselkedjen tisztelettudóan. Ami a tömegközlekedést illeti, idővel sokan teljesen megfeledkeznek ezekről a szabályokról, melyeknek elmulasztásáért senki nem szab ki bírságot, de bőven elég büntetés az utastársak megvető pillantása. Hogy te ne kerülj ilyen helyzetbe, ismerd meg most a legalapvetőbb tömegközlekedési illemszabályokat.

1. Ne tartsd fel a sort!

Ez a szabály elsősorban olyan utazásoknál érvényes, ahol szükség van igazolványra vagy különböző papírokra, mint pl. a repülésnél. Készítsd ki előre a szükséges dokumentumokat, hogy amikor sorra kerülsz, rögtön be tudd mutatni őket, és ne tartsd fel a sort azzal, hogy csak akkor állsz neki keresgélni. A repülőtéren már előre vedd le az övedet, az órádat és a cipődet. A holmijaidat már otthon külön csomagold el a bőröndbe és a kézipoggyászba, hogy ne a reptéren kelljen őket különválogatnod. A beszállás így gyorsabb és gördülékenyebb lesz.

2. Készítsd elő azokat a dolgokat, amikre szükséged lesz az utazáshoz!

Rágcsálnivaló, iratok, pénz, könyv vagy zenehallgatáshoz szükséges kellékek. Ezután már ne zavard az utastársaidat azzal, hogy fel kelljen állniuk a már mozgó járműben. Ha éjszaka utazol a vonaton, idejében vedd le a bőröndjeidet az alsó fekhelyről.

3. Ne feledkezz meg arról, hogy a többi utasnak is van holmija!

Az utasokat hosszú utakon szállító repülőgépek és autóbuszok gyártói egyre csökkentik a poggyásznak szánt tér méretét. Az emberek azonban mind több csomaggal utaznak. Ha neked is sok a poggyászod, próbáld meg a polcon élükre állítva elhelyezni őket, hogy kevesebb helyet foglalj. Úgy pakolj, hogy a többi utas holmijának is hagyj helyet. Ha máshogy nem férsz el, tedd a csomagodat az ülés alá.

4. Segíts másoknak!

Azzal, hogy segítesz az utastársaidnak a csomagok elpakolásában, nem csak tiszteletet mutatsz feléjük, de jelentősen felgyorsíthatod a többi utas feljutását a gépre. Arról nem is beszélve, hogy minden tisztelettudó embernek segítenie kell az időseknek, a várandósoknak vagy a fogyatékkal élőknek.

5. Le a táskákkal!

Amikor felszállsz a tömegközlekedési eszközre, vedd le a hátizsákodat vagy a nagy méretű oldaltáskádat. Ezeket mindig helyezd magad elé. Így egyrészt szemmel tarthatod az értékeidet, másrészt ne fogsz velük lökdösődni.

6. Ne a tömegközlekedési eszközön szépítkezz!

Ez nem az a hely, ahol illendő volna megfésülködni vagy befejezni a félbehagyott sminkedet. Sok nő azonban sajnos túl komolyan veszi, hogy időt spórolhat, ha utazás közben végzi el az utolsó simításokat. Ha a parfümöd túl intenzív illatú, inkább a buszról való leszállás után fújd magadra.

7. Segíts, de ne erőszakosan!

Ha segíteni akarsz egy idegennek – pl. egy mozgásában korlátozott embernek -, előtte mindenképp kérdezz rá, hogy szüksége van-e a segítségedre. Lehetséges, hogy az utastársad sokkal kényelmesebben és biztonságosabban oldja meg a felszállást egyedül.

8. Utazz gyermekeddel az életkorának megfelelően!

Természetesen, mindig át kell adnod a helyedet egy karonülő babával felszálló nőnek, de egy 5 éves gyerek például már tökéletesen bírja állva is a 15-20 perces utazást. Egy anyja ölében ülő 12 éves pedig már elég furcsán mutat…

9. Gyermekednek az utazás előtt tanítsd meg az illemszabályokat!

Ha így teszel, nem kell majd minden percben rákiabálnod a metróban, vagy elszenvedned a többi utas kellemetlen megjegyzését. Tanítsd meg neki, hogy próbáljon meg az utazás közben csendben maradni. Ha a gyermeked már elég idős, könnyedén megérti, hogyan kell viselkedni nyilvános helyeken.

10. Ha kell, add át a helyedet!

Természetesen nem arról van szó, hogy a vonaton át kell adnod a kényelmes helyedet, amit előre lefoglaltál, egy olyan embernek, aki utolsó pillanatban váltott jegyet. De ha egyedül repülsz, és melletted utazik egy család, akik szerencsétlenül nem egymás mellé kaptak jegyet, ajánld fel, hogy cseréljetek helyet.

11. Ne vigyél magaddal erős szagú ételeket!

Sült csirkét és főtt tojást majszolni a vonaton már régóta nem dívik. De jobb, ha kerülöd a különböző füstölt élelmiszereket, a halas szendvicseket és a savanyú káposztát is. Figyelj rá, hogy a gyorsételeknek is jellegzetesen erős lehet az illatuk. Inkább egyél gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, dióféléket, joghurtot, kekszet.

12. Ne zajongj!

Irritáló lehet, ha 2 percenként hangosan csörög a mobilod, ha tableten hangosan filmet nézel, vagy a telefonodból üvölt a zene. A telefonon vagy személyesen folytatott párbeszéd hangerejét is mérsékeld. Használj fülhallgatót.

13. Alvás

Hogy tudsz-e aludni egy tömegközlekedési eszközön, az annak a típusától függ. Egy metrókocsiban például ez elég nehezen kivitelezhető, hiszen helyet kell biztosítanod a fel- és leszállóknak. Vonatokon, buszokon és repülőgépeken azonban erre általában van lehetőség. Az üléseket akár le is hajthatod, de lehet, hogy ezzel a mögötted ülőtől veszed el a helyet. Inkább vigyél magaddal egy utazópárnát, hogy mások zavarása nélkül pihenhess.

14. Esernyővel

Esős időben a tömegközlekedés még kényelmetlenebb lehet. A táskáján kívül minden utasnál ott van az esernyő is. Ezt felszállás előtt zárd össze, majd rázd le néhány lépésre a többi utastól. A tömegközlekedési eszközön tartsd teljesen összecsukva, és hogy ne áztasd el se magadat, se másokat, tartsd minél lejjebb.

15. Ne sértsd a közerkölcsöt!

Gondolj az idősebbekre, és ne feledkezz meg a tisztességtudó viselkedésről.

16. Fel- és leszállás

Csak egyetlen dolog van, amit az emberek gyorsabban akarnak véghez vinni a felszállásnál: a leszállás. Ebben az esetben is érvényesek a szabályok, hogy segíts azoknak, akiknek erre szükségük van, pl. terhes nőknek vagy mozgáskorlátozottaknak. Adj utat azoknak, akik rohannak, talán megvan rá az okuk. Az ajtó előtt való tolakodás nem éri meg azt a 20 másodpercet, amit nyersz vele.

17. Mozgólépcső

A mozgólépcsőn az aranyszabály: jobb oldalán állunk, bal oldalán közlekedünk.

18. Ne foglalj el helyet feleslegesen!

Hosszú utakon az ember egyre kisebbnek érzi a helyet, és egyre kényelmetlenebbnek azt, hogy egy karfán kell osztoznia a mellette ülővel, vagy hogy a két ülés túl közel van egymáshoz. Úgy tedd le a holmijaidat, hogy azok ne zavarjanak másokat. Ne nyújtsd ki a lábaidat, ne érj hozzá az előtted ülőhöz, ne tedd két ülés közé a csomagodat, se a szomszédod lába alá.

19. Újságolvasás

A nagy méretű újságokat és magazinokat félbehajtva olvasd, hogy ne zavard vele a melletted ülőket.

20. Ne bámulj!

Nem számít, mennyire érdekes cikk van a szomszédod újságjában, vagy mennyire izgalmas könyvet olvas, milyen különleges a ruhája vagy éppen az arca, semmiképp se bámuld!

betöltés...