Hogyan szabadulhatsz meg a bőrkeményedéstől, a tyúkszemtől és a repedezett sarkaktól otthoni módszerekkel

Ha napközben te is rengeteget szaladgálsz, hamarosan észre fogod venni, hogy kisebb bőrkeményedések jelennek meg a talpadon. Lehet, hogy kezdetben ezt félvállról veszed, de nem kell sok idő, hogy a helyzet komolyabbá váljon, és nagyobb területeket is érintsen a lábfejeden. A tyúkszem, a bőrkeményedés és a repedezett sarkak azonban otthon is kezelhető problémák.

Mikor kell orvoshoz fordulnod

Ha a tyúkszem vagy a bőrkeményedés nagy, ha csonton alakult ki, vérzik vagy fáj, mikor hozzáérsz, vagy egyszerűen csak rettenetesen néz ki, fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy ebben az esetben már csak lézerrel vagy más speciális eljárással lehet eltávolítani.
Más esetekben azonban otthon is találhatsz rá megfelelő módszert.

1. Lábfürdő

Az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, amit gyakran a klinikákon is alkalmaznak. Általában 2-3 lábfürdő elég ahhoz, hogy még az elhanyagolt bőrkeményedés is eltűnjön.

Így csináld: Tégy 2-3 evőkanál szódabikarbónát és 1 evőkanál folyékony szappant 2-4 liter meleg vízbe. Áztasd benne a lábad 25 percig, hogy a bőr felpuhuljon. Ezután vedd ki a lábad, és a megkeményedett részt egy habkő segítségével dörzsöld le. Ha végeztél, kend be a bőrödet nyugtató és fertőtlenítő hatású krémmel, pl. kamillás, körömvirágos vagy eukaliptuszos kenőccsel.

2. Glicerines zokni

A szakemberek ezt a módszert is melegen ajánlják. Nem csak megszabadít a bőrkeményedéstől, de az egész lábfejen puhává teszi a bőrt.

Így csináld: Keverj össze alaposan 8-10 csepp ammóniát és 50 ml glicerint. Lefekvés előtt ezzel kend be a bőrödet, majd húzz rá egy vastag zoknit. Ebből a kezelésből általában 8-10 elég, de tovább is folytathatod, ha szükséged van rá, hiszen veszélytelen.

3. Lábáztatás citromlébe

Japánban közkedvelt ez a nem igazán kellemes módszer. A citromlé világosítja és puhítja a bőrt, eltávolítja a repedéseket a sarkakról. Még a komoly bőrkeményedést is legyőzi mindössze 5 nap alatt.

Így csináld: Héjával együtt reszelj le egy közepes méretű citromot, a kapott pépet pedig tedd a bőrkeményedésre 10-15 percre. Alkalmazhatod úgy is, hogy egy vattakorongot mártasz a citrompépbe.

4. Paraffin helyett otthon

A kozmetikusok gyakran paraffint használnak a bőr puhításához és az elszarusodott bőrréteg eltávolításához. Ha otthon te is szeretnéd kipróbálni ezt a módszert, paraffin helyett használj közönséges viaszt.

Így csináld: A viaszt olvaszd fel egy nagy edényben a mikróban, majd keverj hozzá azonos mennyiségben mustárt. A mustárban lévő olaj hidratálja a bőrt, és kissé lehűti a viaszt. Mártsd bele a lábaidat a viaszba – akár kétszer is -, majd tekercseld be őket polietilén fóliával, csavard körbe egy törölközővel, és várj 15 percet.

Ezután egy körömreszelővel reszeld át a bőrt a keményedésnél. A reszelő könnyedén le fogja hozni az elszarusodott részeket, a bőr pedig újra puha lesz. A kezelés után használj bőrnyugtató krémet, és húzz a lábadra egy zoknit.

Mit szerezz be a gyógyszertárból

  • Olyan készítményeket válassz, melyek szalicilsavat vagy karbamidot tartalmaznak. Ezek azok az összetevők, melyek a leghatékonyabban hámlasztják az elszarusodott bőrt. A szalicilsav tartalmú krémek használata a leggyorsabb módja a bőrkeményedés eltüntetésének.
  • A 40\%-os szalicilsav-oldatot tartalmazó tapaszok is nagyon jól működnek. Ezeket ragaszd rá a tyúkszemre vagy a bőrkeményedésre, semmiben sem fognak zavarni napközben, még a járást sem zavarják. A tyúkszem vagy a bőrkeményedés nem szárad ki alattuk, így könnyebben megszabadulhatsz tőlük.
  • A hámlasztó zoknik speciális anyagból készülnek. Ezeket tiszta lábon 15-20 percig kell viselni, utána pedig hidratálni kell a bőrt. Ezek a zoknik azonban nem segítenek a tyúkszemen és a makacs bőrkeményedésen, de a repedéseket eltüntetik és puhítják a bőrt.

Hogyan válassz cipőt

A szakértők szerint több szempontot is érdemes figyelembe venned a cipőválasztásnál a körmök és a lábfej egészséges érdekében.

  1. Cipőt mindig este, munka után vásárolj, amikor a lábad már fáradt, esetleg be is dagadt. Így biztosan a megfelelő méretet fogod választani, amiben este sem fog fájni a lábad.
  2. Ne spórolj a cipőn! Válassz minőségi anyagokat, mint a bőr, a velúr vagy a pamut. Ezek az anyagok engedik szellőzni a lábadat, megelőzik az izzadást.
  3. Használj zselés talpbetéteket! Ezeket különböző változatokban tudod megvásárolni, segítségükkel megelőzheted a lábfej kidörzsölődését, így a tyúkszem és a bőrkeményedés is kisebb eséllyel fog kialakulni, valamint a lábujj ízületek egészségére is vigyázhatsz.
  4. Ne legyél egész nap cipőben, próbáld fokozatosan hozzászoktatni a lábadat. Ha már türelmetlenül várod, hogy az új cipődet megvillanthasd, vegyél speciális kiegészítőket, amik segítenek hamarabb betörni a cipőt.
betöltés...