13 trükk, amely egy nap megmentheti az életed!

Többször mutattunk már nektek apró tippeket, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapokban, amelyekkel megkönnyíthető az élet. Most viszont kifejezetten olyan tudnivalókat osztunk meg veled, amellyel mindenkinek tisztában kell lennie, mert sosem lehet tudni, mikor történik valami váratlan esemény, ami miatt ezek az információk akár az életünket is megmenthetik.

Ezeket jó, ha észben tartod, mert ki tudja, mikor lesz szükséged rá. Kezdjük rögtön egy olyannal, amire minden nap emlékeznie kéne az embereknek, de hajlamosak megfeledkezni róla…

Ne mobilozz séta közben

Agyunk nem képes egyszerre figyelni a kijelzőre és a környezetünkre, emiatt figyelmen kívül hagyhatja a ránk leselkedő veszélyeket. Mint például a felénk száguldó kocsit, sajnos ebből nem egy baleset született…

Ne fújd fel az életmentő mellényt a repülő belsejében

Ezt a légiutas-kísérők is elmondják a felszállás előtt, de mindenképp jusson eszedben a legnagyobb vészhelyzetben is: Egy vízbe zuhant gépből csak úgy tudsz biztonságosan kimenekülni, ha a repülő elhagyása UTÁN fújod fel a mellényt. Ha egy süllyedő gépben vagy és felfújod a mellényt, a levegő felnyom az utastér plafonjához, és szinte képtelen leszel kiszabadulni a repülőből.

Tanuld meg a Heimlich-féle műfogást, amellyel egyszerűen megmentheted a fulladástól azt az embert, aki félrenyelte az ételt.

Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen “kanalazó” mozdulattal nyomjuk fel a rekeszizmot.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/7263/heimlich-mufogas-idegentest-a-legutban

Mindig legyen nálad allergia elleni (antihisztamin) tabletta

Erre nem sokan gondolnak, de egy allergiás roham bármikor lecsaphat rád vagy másokra, még akkor is, ha egyáltalán nem számítasz rá. Különösen fontos, ha kempingezni vagy hosszú utazásra készülsz!

Ha kigyullad a tűzhelyen az olaj

Ha kigyullad a serpenyőben az olaj, semmiképp ne önts rá vizet, mert azzal csak táplálod a tüzet, és komoly égési sérüléseket szerezhetsz. Ehelyett zárd el gyorsan a tűzhelyet, és tegyél a serpenyőre fedőt! Ezzel elzárod az égést tápláló oxigént.

Ne szedd ki a sebből a kést vagy egyéb éles tárgyakat,

Mert nagy valószínűséggel a penge vagy egyéb tárgy elzárja a vérzést. Így ha eltávolítod a sebből, fokozódhat a vérzés, amelynek életveszélyes következményei lehetnek. A legfontosabb, hogy még tovább csökkentsd a vérzést, amíg szakszerű segítség nem érkezik.

Tűz esetén igyekezz minél közelebb kerülni a padlóhoz

Tűz esetén a legnagyobb fenyegetést nem maguk a lángok, hanem az égésből keletkező szén-monoxid gázok jelentik, amelynek sűrűsége könnyebb a levegőénél, ezért felfelé száll. Hogy elkerüld a mérgező gázok belélegzését, törekedj arra, hogy minél alacsonyabban hagyd el a veszélyes területet.

Ha bajod esik egy nyilvános helyen, törekedj arra, hogy csak egyetlen embertől kérj segítséget.

Ez egy szakmai körökben jól ismert pszichológiai jelenségen alapszik, amelyet úgy neveznek, hogy felelősség megoszlás elmélet, vagy Járókelő-effektus. Ennek lényege, hogy minél többen tudnának segíteni egy rászorulónak, annál kisebb az esélye, hogy segít neki valaki. Ha viszont egyetlen ember van tisztában azzal, hogy tőle várunk segítséget, ő mindent meg fog tenni azért, hogy segítsen is nekünk.

A helyes visszapillantó-beállítás

Állítsd be az oldalsó tükröket úgy, hogy a kocsit oldala alig látszódjon, a középső tükör pedig tökéletesen mutassa az autód mögötti utat. Így minimalizálhatod a holtteret, amelyet nem láthatsz.

Tűz esetén tanúsított viselkedés

Pánikhangulatban a legrosszabb, amit tehetünk, ha engedjük, hogy úrrá legyen rajtunk a félelem és lefagyunk. Pedig az emberek legnagyobb része ezt teszi. Ehelyett készüljünk fel arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy váratlan vészhelyzet, és ilyenkor hideg fejjel kell viselkedni. Célszerű a sűrűn látogatott épületek menekülési útvonalait bemutató térképeit tanulmányozni és megjegyezni, hogy ne éles helyzetben kelljen kibogarásznunk, hogy merre is tudunk menekülni!

Mikor érdemes a leginkább ébernek lenni a repülés során?

A repülőgép-balesetek 80\%-a felszállást követő három, illetve a leszállást megelőző nyolc perc során következik be. Ilyenkor célszerű a lehető legéberebbnek lenni, és észben tartani a vészhelyzet esetén teendőket.

Emlékezz a testünk tűréshatáraira, amelyet a Hármas szabállyal jegyezhetsz meg

Több tanulmány is kimutatja, hogy egy átlagos személy 3 percig bírja ki levegő nélkül, 3 óráig menedék nélkül szélsőséges körülmények között, 3 napig marad életben víz nélkül, és 3 hétig élelem nélkül.

betöltés...