Tíz dolog, ami segít a másnaposság ellen, és öt, ami nem

Jön a szombat este, amikor alkoholt fogsz inni, ami tejesen rendben van, de aztán jön a vasárnap reggel, ami olyan, mint egy élő közvetítés a pokol hetedik bugyrából, végtelen hosszabbítással, tizenegyes rúgások nélkül. Ami nem öl meg az erősít, ez tény, de aki teheti, az minimalizálja a szervezetét ért károsodást a következő lista segítségével.

A víz az első számú életmentő segítség, ha az ember akkora fejfájással ébred, mint Szibéria. Ennek oka igen egyszerű, és már az általános iskolások is tudják. Az alkohol dehidratál, így az elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. A legokosabb, ha már lefekvés előtt betolunk jó pár pohár vizet.

A sok cukrot tartalmazó izotóniás italok egy edzés után nem feltétlenül hasznosak, de a másnaposság legyőzésére biztosan megfelelőek. Ezek elektrolitokban gazdag italok, amik nagyon fontosak a szervezetnek. A kókuszvízben például három is van abból az öt elektrolitból, ami a testünkben található.

Igyunk gyömbér- vagy borsmenta teát, mert az csökkenti a hányingerérzetet és a gyomorfájást. Természetesen létezik az a szintű macskajaj, amiről ezek a trükkök úgy pattannak le, mint Vasemberről a pisztolygolyó, de sok esetben segíthetnek.

A gyümölcslevekben lévő fruktóz segít beindítani a regenerálódást, vitaminban gazdagok, és felgyorsítják az alkohol kiürülését a szervezetből. Az alma- vagy áfonyalé jó barát, de van olyan gyümölcsital, amit kerülni kell, de erről később.

Elég durván hangzik, de az uborkalé a tudomány szerint jó a másnaposság tünetei ellen. Az ecetes, sós víz segít a dehidratálásban, újratölti az elektrolit-készleteket és nátriumot is tartalmaz. Elég belőle fél deci.

Vannak ételek is, amik valósággal gyógyító hatásúak! Ilyen a kivi, a banán és a spenót. Meglepődtél? Mi igen. Ezek a gyümölcsök és zöldségek tele vannak káliummal, amit az alkohol kiürít a szervezetből. Tudjuk, hogy gyümölcssalátával nem könnyű indítani egy kómás reggelt, pedig megéri.

A tojások tele vannak olyan aminosavakkal, amik segítenek helyreállítani a májműködést. Az etanol lebontása során a máj úgy áll bosszút a pluszmunkáért, hogy egy olyan anyagot termel, amitől megfájdul a fejed. A jó hír, hogy a tojás segít semlegesíteni ezt.

A csirkehúsleves a benne lévő víz és kálium miatt hasznos dolog, de az a sejtésünk, hogy a marhahúsleves ugyanilyen jó. A májunk örülni fog.

Az a gyanúnk, hogy másnaposan nem fogunk miszólevest főzni reggel, pedig ez a japán csoda hidratál, pótol egy halom hiányzó ásványt és segíti az emésztést.

Pirítós, vagy extrudált kenyerek (pl. Wasa) mézzel megkenve hasznosak, ugyanis ez a kombó megdobja a vércukorszintünket, anélkül, hogy irritálná a gyomrunkat. A méz még az alkohol feldolgozását is gyorsítja.

B vitamin, kalcium, magnézium és vas. Mindezek megtalálhatók jobb minőségű zabpelyhekben, szóval tejjel felöntve érdemes lenyomni pár falatot a torkunkon. Emellett még a gyomrunkban túltengő savakat is segítenek semlegesíteni, szóval ez a kaja is jó barát.

A paradicsomlé is jó, persze nem egy Bloody Mary alkotórészeként. A benne lévő likopin gyulladáscsökkentő antioxidáns, ráadásul a paradicsom is tartalmaz fruktózt és C vitamint, mindegyik ajándék a májnak.

És most jöjjenek azok az élelmiszerek, amik nem tesznek jót másnaposan. Zsíros ételeket csak ivás előtt érdemes fogyasztani, utána már csak ártunk magunknak velük, mert megterhelik az amúgy is pocsék formában lévő gyomrunkat.

Kutyaharapást szőrével? Hát nem. Ez az egyik legnagyobb mítosz, de semmi sem támasztja alá, hogy segítene, sőt. Az alkohol ugyanis tovább fogja dehidratálni a szervezetet és csak elodázzuk a regenerálódást, plusz nagyobb fejfájásunk lesz délután, amikor a reggel elfogyasztott szesz kimegy belőlünk.

A kávé egy normális reggelen a legjobb dolog, ami történhet az emberrel, de másnaposan a vízhajtó hatás miatt nem az igazi. Persze ezzel ártunk a legkevésbé magunknak, főleg, ha sok vizet is fogyasztunk mellé.

Jó ötletnek tűnik a narancslé, pedig nem az, ugyanis a savanykás citrusok – például az említett narancs, vagy a grépfrút – irritálják az érzékennyé vált gyomrot.

betöltés...