7 jel, hogy a szervezetednek több folsavra van szüksége

A felnőtteknek napi 400 mikrogramm folsavra van szükségük. A folsav vagy B9-vitamin létfontosságú testünk számára, hiszen segít helyreállítani a DNS-károsodást, és vörösvérsejteket termel. Ha a folsavból hiányunk van, nem csak kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, de olyan egészségi problémáink lehetnek, mint a vérszegénység, melynek során a szervek nem kapnak elegendő oxigént a működésükhöz. Most megtudhatod, melyek a leggyakoribb tünetek, mellyel szervezeted azt jelzi, több folsavra van szüksége.

7. Kognitív problémák

A folsav kiemelkedően fontos az idegrendszer számára. Ha a kelleténél kevesebb van belőle, depresszió alakulhat ki, gyengül a koncentrációs képesség, feszültebb és feledékenyebb leszel. Amennyiben a hiány tartósan fennáll, megnő olyan komoly betegségek kialakulásának esélye, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

6. Fájdalom

A folsavhiány következtében kialakuló vérszegénységnél az agy nem jut elég oxigénhez. Erre válaszul az agyi artériák megduzzadnak, és fejfájás lép fel. De nem az agy az egyetlen szerv, ami megszenvedi az oxigénhiányt. A vashiányos testben másutt is jelentkezhet fájdalom, főként a mellkasban és a lábakban.

5. Sápadtság

A hemoglobin egy fehérje, ami a vörösvértesthez kötődik. Ez felelős az oxigén szállításáért a tüdőből a test valamennyi részébe. Ha túl kevés a folsav a szervezetben, nincs elég vörösvérsejtünk ahhoz, hogy szerveink kellő mennyiségű oxigénhez jussanak. Ez izomgyengeséget, fáradtságot, zsibbadást eredményezhet a kezekben és a lábfejekben, valamint sápadtságot okoz.

4. Légszomj

Ha észreveszed magadon, hogy kifogysz a szuszból olyan dolgok végzése közben, amik korábban semmilyen problémát nem okoztak, azt jelenti, alacsony az oxigén szinted, mert a testedben túl kevés a vörösvérsejtek száma. Emellett megemelkedett szívritmust is tapasztalhatsz, valamint szédülést vagy akár ájulást.

3. Emésztési zavarok

Az olyan emésztőrendszeri panaszok, mint a hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés étkezés után, az első jelei lehetnek a folsavhiánynak. Súlyosabb esetekben anorexiáról is beszélhetünk, ami drasztikus testsúly csökkenést okoz.

2. Afta és nyelvduzzanat

Ezek a tünetek általában már akkor jelentkeznek, mikor a folsavhiány szintje súlyosabbá válik, ezért nem szabad félvállról venned őket. A nyelved bedagadhat, vörös és fényes lehet, elsőként a hegyénél és a széleinél. A vörösvérsejtek számának csökkenése miatt a nyelés is fájdalmassá válhat, kialakulhat a nyelven fekély és stomatitis.

1. Ízérzékelés romlása

Egyes tanulmányok szerint a folsav hiánya az ízérzékelést is képes megváltoztatni. Ez azért történik, mert az ízlelőszemölcsök nem küldenek üzenetet az agynak az idegrendszeren keresztül a nyelvet érintő problémák miatt.

Hogyan kezeld a folsavhiányt

A legegyszerűbb, ha az étrendedbe csempészel több folsavat. Egyél több zöld leveles zöldséget, mint a brokkoli, a kelbimbó, a spenót és a spárga. Ezeken kívül érdemes még sok citrusfélét, babot, gombát és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanod.

Ha észleled magadon a fenti tüneteket, az első legyen, hogy orvoshoz fordulsz, aki felállítja a diagnózist. Csak ezután kezdj el változtatni az étrendeden.

betöltés...