Az USA Különleges Erőinek titka: Így menekülj meg a fulladástól, ha megkötözve a vízbe dobnak!

Clint Emerson veterán katonatiszt, aki az amerikai különleges erőknél teljesített egykoron szolgálatot, könyvet írt arról, hogy a legreménytelenebbnek hitt vészhelyzetekből is ki  tudunk szabadulni.

Emerson szerint mikor egy katona, vagy kém fogságba esik, az életben maradási esélyei minimálisra csökkennek, hiszen még jó pár évvel ezelőtt, könnyen megtörténhetett, hogy kivégezték, vagy “eltűntnek” nyilvánították az ellenséges ország hatóságai. A veterán tiszt előadásokat is tart, hogy miként lehet kiszabadulni életveszélyes helyzetekből.

Egyik ilyen bemutatóján arról volt szó, hogy mit lehet tenni, ha megkötözik a kezünket és lábunkat, és úgy dobnak vízbe. Emerson szerint ilyenkor a legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a lélegzetvétel szabályozása, irányítása. Ha vízbe érés előtt megszívjuk jó sok levegővel a tüdőnket, akkor testünk felemelkedik pár másodperc múlva a víz felszínére, ahol továbbra is mélyeket kell lélegeznünk, ugyanakkor az is fontos, hogy amilyen gyorsan csak tudjuk fújjuk ki a levegőt, hogy ismét teleszívhassuk a tüdőnket.

A legnagyobb ellenség ilyenkor a pánik, hiszen ha képesek vagyunk valamennyire higgadtan viselkedni, koncentrálni, életben maradási esélyünk nőni fog.

Az alábbi ábrákon bemutatják, hogy milyen mozdulatokkal segíthetünk magunkon. Érdemes megjegyezni ezeket a túlélési technikákat, mert ezáltal feljöhetünk a víz felszínére, ahol levegőhöz juthatunk, ezáltal növelve az életben maradási esélyünket.

betöltés...