Sokan rosszul csinálják! Így főzd istenire a kukoricát!

Ha valami, hát a főtt kukorica maga a nyár. A strandon esik a legjobban, de cserébe ott a legdrágább is, a piacon jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, és mivel megfőzni sem nagy kunszt, érdemes otthon is elkészíteni.

Ilyen a jó kukorica

A jó főtt kukorica sorsa eleve el van rendelve. Ha jó minőségűt veszünk, akkor már félig zsebben van a siker. De honnan tudjuk, melyik a jó? Alapfeltétel: friss csemegekukoricát vegyünk. A takarmánykukorica, bármennyire is szeretne hasonlítani a csemegére, nem jó, kerüljük nagy ívben.

Ne vegyük meg azt, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak, megsárgultak. A zöld levél már jó kezdés. Ha ez megvan, érdemes kicsit széthúzni a zöld héját és megnézni, milyenek a kukoricaszemek. Alapvető, hogy a szemek ne legyenek “horpadtak”, az azt jelenti, már öreg a kukorica, ha ilyet látunk, menjünk tovább.

Nem jó, ha túl apró, vagy túl ritka, de az sem szerencsés, ha nagyon-nagyon sűrű. Ha megkarcolunk egy kukoricaszemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó nyomon vagyunk, az általában friss kukoricát jelent. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor tegyük vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.

Főzési tippek

  • Ha mélyhűtött kukoricát főzünk, a csövet fagyott állapotban tegyük a forró vízbe. Ha a megvásárolt vagy a kertben szedett csöveket nem tudjuk felhasználni, fagyasszuk le.
  • A kukorica íze sokkal jobb lesz, ha a csőről leszedett csuhélevelekkel kibéleljük a főzőedény belsejét és a csöveket is betakarjuk. Jó ízű lesz a kukoricánk akkor is, ha főzővízébe egy kis zsírt vagy vajat, és egy kevés cukrot keverünk.
  • A kukoricaszemek megőrzik eredeti sárga színűket, ha leszűrés előtt a főzőléhez néhány csepp citromlevet is adunk. 
  • A csuhélevelektől megtisztított kukoricát forró vízbe tegyük fel, és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. A kész kukoricát viszont hintsük meg sóval, úgy fogyasszuk.
  • Csak teljesen friss törésű, zsenge kukoricát érdemes főzni. A fonnyadt levélzetű, sötétsárga kukorica soha nem fő puhára. A kukoricacső akkor friss, ha a kukoricaszemet benyomva tejszerű folyadék buggyan ki belőle.
  • Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is.
betöltés...