10 gyakori hiba a konyhában, melyet semmiképp se kövess el

A konyha egy nagyon fontos része a lakásnak, hiszen sok család itt tölti a legtöbb időt, legyen szó ebédről , vacsoráról, a menü elkészítéséről vagy egy csésze kávéról a barátokkal. 10 gyakori hiba a konyhában, melyet semmiképp se kövess el!

1. Lakberendezési hiba a konyhában – a konyha rossz elrendezése

Sajnos sokan nem szentelnek elegendő figyelmet a konyha elrendezésére – a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében azonban érdemes odafigyelni, mi-hová kerül. Fontos, hogy ki legyen alakítva egy munkaháromszög a konyhában, amely a mosogatóból, hűtőszekrényből és gáztűzhelyből áll. Háromszög alakú elrendezés esetén sokkal könnyebb végezni a folyamatokat, jobban kézre áll minden. Viszont fontos azt is megjegyezni, hogy ne legyen túl nagy a távolság, hiszen az már zavaró lehet, és nemhogy segíti, hanem hátráltatja a főzést.

2. Lakberendezési hiba a konyhában – tároló helyek pazarlása

Egy konyhában általában rengeteg eszköz található, nem beszélve a kisebb gépekről, mint a teafőző, kávéfőző, turmixgép, mikrohullámú sütő stb. Sokan nem használják ki konyhájuk lehetőségeit – nézz csak körbe Te is a konyhádban! Minden szekrényben van elegendő polc? A falakon is van elég tároló? Kihasználod a szekrény tetejét és a felakasztható megoldásokat is? A lényeg az, hogy inkább legyen több tároló, mivel így nem tűnik majd túlzsúfoltnak a konyha, ráadásul az „egymásra pakolós” módszer helyett rengeteg bosszankodást spórolhatunk meg magunknak.

3. Lakberendezési hiba a konyhában – zsúfolt munkaterület

A felső ponthoz szorosan kapcsolódik a munkaterület kialakítása, hiszen ha nem a konyhapulton tároljuk az apróságokat, mint a fűszertartók, kenyértartó, evőeszközök stb., akkor sokkal több hely marad a főzéshez.

4. Lakberendezési hiba a konyhában – rossz megvilágítás

Az egyik leggyakoribb konyhai hibák közé tartozik a világítás elhanyagolása is. Bár itt nem olvasunk, varrunk, vagy esetleg rajzolunk, mégis épp úgy szükség van a megfelelő világításra. Gyenge, halovány fénybe sokkal nagyobb esély van rá, hogy elvágjuk az ujjunk, ezért érdemes az alapvilágítás mellett egy másikat is felszerelni, főleg a konyhapult felé, hiszen itt dolgozunk a legtöbbet.

5. Lakberendezési hiba a konyhában – csempék hiánya

Bár napjainkban egyre nagyobb divat elhanyagolni a csempét a konyhában, hiszen felváltja őket a színes faldekoráció, mégis vannak olyan helyek, ahová azt mondanám, hogy kötelező a csempe. Ezek a területek a gáztűzhely környéke, a konyhapult és mosogató feletti részek. Egy csempét sokkal könnyebb letakarítani, mint újrafesteni minden évben a konyhát. A többi felületnél természetesen hanyagolható a csempe.

6. Lakberendezési hiba a konyhában – szellőztetés hiánya

A legszebb konyha is veszít pompájából, ha kellemetlen, zsír szagot áraszt magából. Ma már léteznek olcsóbb szellőző berendezések is, de választhatjuk a páraelszívót is és természetesen a szellőztetést sem szabad elhanyagolni. Akinek nincs lehetősége szellőző rendszer kialakítására, érdemes nyitott ablak mellett főzni és elzárni a lakás többi helyiségét, hogy ne terjedjen szét a kellemetlen szag. Még mindig könnyebb hajat mosnunk és ruhát cserélnünk, mint kiűzni a zsírszagot az egész lakásból.

7. Lakberendezési hiba a konyhában – rossz konyhasziget választása

Egy konyhasziget nagyon hasznos lehet, hiszen plusz munkaterület és tároló hely, de ha túl nagyot választunk vagy esetleg rossz helyre tesszük, azzal kaotikus rendszert állíthatunk fel konyhánkban. Szakemberek szerint, ha egy konyha 2,5 méter széles és 3,5 méter hosszú, akkor még nincs szükség konyhaszigetre. Ha viszont ennél nagyobb a konyhánk, a legideálisabb konyhasziget mérete 1,2 méter x 0,6 méter legyen.

8. Lakberendezési hiba a konyhában – szelektív hulladékgyűjtés hiánya

Sajnos még ma is viszonylag kevesen foglalkoznak a szelektív hulladékgyűjtéssel, pedig nem is egy bonyolult feladat. Lehet kapni külön, erre a célra készült dizájnos kukákat, amik még jól is mutatnak a konyhában, ha pedig nincs erre hely vagy lehetőség, a mosogató alatt elrejtett papírszatyrok is tökéletesek lehetnek erre a célra. Ezután már nincs más dolgunk, mint megfogni a pár szatyrot és levinni a szelektív hulladékgyűjtőkbe.

9. Lakberendezési hiba a konyhában – trendekhez való ragaszkodás

Ahogyan a divatban, úgy a lakberendezésben is jönnek-mennek a trendek, szerencsések azok, akik megtehetik, hogy folyamatosan követik. De nem mindig jó választás egy trendi szín – gondoljunk csak egy 4-5 fős családra: hiába, a sárga szín a divat, számukra lehet, hogy mégsem annyira előnyös, hiszen többet főznek, ezáltal több a kosz is, ami egy sárga konyhabútoron eléggé meglátszik. Persze kövessük a divatot, de csak addig, míg nem megy a takarítás rovására.

10. Lakberendezési hiba a konyhában – szakemberek elkerülése

Még ha drágának is tartjuk egy szakember véleményének a kikérését egy konyha berendezése vagy felújítása során, hosszú távon lehet, hogy megtérül a befektetésünk, hiszen neki mégiscsak ez a szakmájuk, ezt tanulták, ehhez értenek és nem biztos, hogy azért adnak olyan tanácsot, hogy minél több pénzt kifizessünk Nekik, hanem egyszerűen csak így oldható meg az adott helyiség berendezése.

betöltés...