4 emberből 1 szenved a kellemetlen szájszagtól. Ezt távolítsd el, és elmúlik a bűz

Legtöbbször a kellemetlen szájszagról nem az ember tehet, hiszen akár olyannál is lehetséges a bűzös száj, aki rendszeresen mossa a fogát, és nincsenek romlott fogai. Van egy érdekes dolog, amiről nem sokan tudtak eddig..

Nemcsak vese- és epekő alakulhat ki az emberi szervezetben, hanem például mandulakő is, amely ártalmatlan ugyan, de nagyon kellemetlen leheletet okozhat. Viszont jó hír, hogy meg lehet tőle szabadulni.

A torokmandula szervezetünk védelmi rendszerének első vonalát alkotja a gyomor-bél traktusban, segítségével az immunrendszer a lehető leghamarabb észreveszi az táplálkozás során a szervezetbe jutó káros anyagokat. Ez azonban a mandulakő kialakulásának legfőbb oka is – írja a Spiegel.de.
Ha ugyanis a mandula öntisztító rendszerében zavar keletkezik, ezek a kórokozók összegyűlhetnek benne a nyállal együtt, ami idővel megkeményedik, és ha például fertőzéssel vagy mandulagyulladással párosul, könnyen kellemetlen szagú mandulakő képződhet belőle.

A mandulakövek egyénenként különbözőek lehetnek, van, akinél több, van, akinél egy nagyobb kő alakul ki: eddig nem is sikerült teljes mértékben kideríteni, mi segíti elő a kövek kialakulását. Annyit tudni, hogy a mandula mérete és az öntisztító rendszer folyamatossága biztosan szerepet játszik benne.

“Akinek volt már mandulagyulladása, hajlamosabb arra, hogy mandulakő alakuljon ki nála – mondja Klaus Stelter, a rosenheimi fül-orr-gégészeti centrum orvosa. – Visszafelé viszont ugyanez nem igaz, akinek mandulaköve van, nem lesz hajlamosabb a mandulagyulladásra.”

A kemény duzzanatok sokszor panaszmentesek, de előfordulhatnak kellemetlen tünetek: rossz szájszag, torokfájás, esetleg nyelési nehézség vagy kisugárzó fájdalom, duzzadt mandula és időnként szabad szemmel is észrevehető kövek.

De mit lehet tenni ellenük?
Olykor sikerül eltávolítani a mandulaköveket (például vákuumos kezeléssel), de egyrészt újra kialakulhatnak, másrészt nem is mindig tudunk végleg megszabadulni tőlük, csak sebészeti beavatkozással. Azonban mi magunk is tehetünk az ügy érdekében, például hasznos lehet a sós vízzel való gargarizálás.

“Ébredés utáni a fehér lepedéket tisztítsuk le a nyelv felületéről fogkefével, mert ez is erős szájszagot okozhat” – javasolja Klaus Stelter.

A mandulakövet egyszerűen el lehet távolítani , mindössze egy hosszú vékony alkalmatossággal, arra ügyelve, hogy ne sértsük fel a mandulát.

betöltés...