Bevonták a népszerű gyógyszert: ezt semmiképpen ne vedd be!

Hosszú a lista, íme a gyógyszerek!

Visszahívták

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását itthon, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények gyógyszer-hatóanyaga – írja a hvg.

Az OGYÉI oldalán részletes lista olvasható, de a lap kiszúrta, mindegyik készítmény hatóanyaga a valzartán, illetve tartalmaznak még vízhajtó anyagokat is.

Péntektől nem lehet kapni

Ez a visszahívás különleges, mivel nem egy adott gyártó vagy márka gyógyszertípusainak visszavonásáról döntöttek, hanem egy hatóanyag az, ami felett verdiktet mondtak a szakemberek. Ez – ahogy már korábban írtuk – valzartán nevú anyag, és emellett egyes gyógyszerekben megtalálható a hidroklorotiazid (HCT) nevű vízhajtó hatóanyag is.

Az OÉTI „minőségi hiba kivizsgálása iránt” indított eljárást, amiről nem tudni, meddig tart, de egy ideig biztosan búcsúzunk ezektől a gyógyszerektől. A kivont termékek között van a népszerű “Advil Cold Rapid 200mg/30mg lágy kapszula” és a “Calcium-Sandoz pezsgőtabletta” is.

A 27 elemet tartalmazó teljes listát itt éred el.

betöltés...