10 kollagénben gazdag étel, amivel lassíthatod a bőr öregedését

A kollagén a legfőbb fehérjéje a kötőszöveteknek. Ez felelős a bőr rugalmasságáért is. Ha felfedezed magadon a ráncokat, tudhatod, hogy testedben a kollagén mennyisége lecsökkent. A megfelelő étrend követése az egyik hatékony módja a fehérje-lebontó folyamat lassításának.
Most olyan élelmiszereket mutatunk, melyekkel megelőzheted a bőr idő előtti öregedését. Hogy az egésznek a működését jobban átlásd, először azt tudhatod meg, mi is pontosan a kollagén.

A kollagént “ragasztónak” is nevezik, mivel a testünk gyakorlatilag szétesne nélküle

A kollagén egy fehérje, testünkben a fehérjeszerű anyagok 30-40\%-át ez teszi ki. Fiatalon tartja a bőrt, de megtalálható a hajban, az ízületekben és a bélrendszer szöveteiben. A kollagénnek 16 típusa van, az emberi testben 90\%-ban 3 típus található meg. Az I-es és II-es típusú kollagén van a bőrben, a csontokban, az inakban, míg a III-as típusú kollagén az ízületekben található meg.

Az emberi szervezet képes maga előállítani a kellő mennyiségű kollagént. 25 éves kor után azonban ez a termelési folyamat természetes módon lelassul. Ekkor jelennek meg az első ráncok, amit aztán az ízületi gyulladás követ. Lássuk, mit együnk, hogy megelőzzük ezt a folyamatot.

Húsleves és hal

  • Valószínűleg ez a legjobb étel, mivel a többi csak elősegíti a kollagén termelődést. A húsleves azonban bioaktív formában tartalmazza, amit a test azonnal fel tud használni. A marhahúsleves tele van I-es típusú kollagénnel, ami nagyon hasznos a bőr számára. A csirkéből és a pulykából készült húsleves a II-es típusú kollagént tartalmazza, ami az ízületek működését támogatja. Csontleves mindennap ennünk kellene, 2-4 dl-t.
  • A lazac cinket és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek elősegítik a kollagén termelődését. A benne lévő omega-3 zsírsavak hidratálják a bőrt, így segítik azt fiatalon tartani. Lazacot hetente 2-szer kellene ennünk, 10-15 dkg-ot.

Zöldségek, gyümölcsök, bogyós gyümölcsök

  • A zöld leveles zöldségek a legjobbak a betegségek megelőzésére. Ugyanakkor megelőzik a kollagén korai lebomlását. Minden zöld színű zöldség tartalmaz klorofillt, ami növeli a prokollagén szintjét a bőrben. A klorofill védi a bőrt a káros UV-sugaraktól és a szabadgyököktől, melyek szintén öregítik a bőrt. Hogy mennyi zöldséget kell enned, az a fizikai aktivitásodon múlik: minél többet mozogsz, annál több zöldségre van szükséged. Ha naponta több mint 30 percet mozogsz, megehetsz 3 tál zöldséget is, de ha ennél kevesebbet, elég lesz 2,5 tálnyi is.
  • A citrusfélék C-vitamint tartalmaznak, ami segíti az aminosavakat a prolin előállításában. A prolinra a kollagén termelődéséhez van szükség. A C-vitamin védi a testet a környezeti mérgektől is. Hogy elegendő C-vitamin legyen a szervezetünkben, 2 adag citrusfélét kell ennünk naponta.

  • A paradicsomban likopin található, egy antioxidáns, ami védi a bőrt az UV-sugaraktól. A likopin a kollagén szintézisét is elősegíti. Hogy több likopinhez jussunk, meg kell sütnünk a paradicsomot, de még jobb, ha rendszeresen iszunk paradicsomlevet, legalább naponta egyszer.
  • Az avokádó E-vitamint tartalmaz, ami megelőzi a kollagén lebomlását. Ezenkívül hasznos zsírok is vannak benne, melyek jót tesznek a bőrnek, az avokádó olaj pedig fokozza a kollagén termelődést. A szakértők azt javasolják, együnk meg egy fél avokádót, de figyeljük, hogy a testünk hogyan reagál rá.
  • Az eper, a málna, az áfonya és a szeder ellagsavat tartalmaznak, amire a testnek az UV-sugárzás okozta kollagén lebomlás megelőzéséhez van szüksége. A bogyós gyümölcsökben ezenkívül C-vitamin is van. Hogy mennyit kell belőle ennünk, az az életkorunkon múlik. Egy felnőtt, 18 évnél idősebb ember számára az ajánlott napi mennyiség kb. 7 dkg.

Tojás

A tojás hasonló a csontleveshez, önmagában tartalmaz kollagént, mégpedig a tojássárgájában. Kén is található benne, amire a kollagén termelődéshez és a máj méregtelenítéséhez van szükség. A méreganyagok lebontják a kollagént, és eltávolítják azt a testből. De tojásból mégsem szabad túl sokat enni, naponta legfeljebb kettőt.

Magvak

  • A tökmag kitűnő cinkforrás, ami elősegíti a kollagén termelődését. A cinktartalmú élelmiszerek lelassítják a fehérjék lebomlásának folyamatát. A cink gyorsítja a bőr regenerálódását, ami elengedhetetlen az egészséges bőrhöz. A pirított magvak a legjobbak, mert bennük több az egészséges összetevő. Ezekből naponta 2 evőkanállal kellene enned, pl. szórd meg vele a salátádat.
  • A chia magban omega-3 zsírsav található, ami fokozza a bőrsejtek fiatalodását és hidratáltságát. A bőrt simává varázsolja. Egy felnőttnek naponta 2 dkg magot kellene megennie. Ezeket beletehetjük smoothie-ba, müzlibe vagy belesüthetjük péksüteményekbe.

Nem csak az étrend, de az életmód is számít

A fenti ételek elősegítik, hogy a szervezetedben a kollagén megfelelő mértékben legyen jelen, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az életkoron túl számos más tényező is rombolja a kollagént. Pl.:

  • dohányzás
  • szennyezett környezet
  • UV-sugárzás
  • túl sok finomított cukor és olajban sült étel az étrendben
betöltés...