Komolyan! Soha ne hűtsd le ezt a 12 élelmiszert

Óhatatlanul is tönkre vághatod kedvenc ételeid ízét és állagát azzal, ha mégis ott tárolod őket.

Manapság, amikor mindenki rohan, ráadásul a legtöbb modern lakásban nincsen kamra, vagy más hagyományos élelmiszertároló hely, hajlamosak vagyunk minden ennivalót a hűtőszekrénybe tenni. Ez azonban sok közkedvelt táplálék esetében nem túl szerencsés.

Erre hívja a figyelmet a Healthyleo összeállítása.

1.

Köztudott, hogy a burgonya nehezen tűri a fagyasztást, mert száraz, hűvös és sötét hely kell neki. A frizsider nedves hidege tönkreteszi: megfagy és kellemetlenül megédesedik.

2.

Hasonlóképpen friss levegő kell a sütőtöknek is, legjobb neki a pince – ha van.

3.

A fokhagyma könnyen kicsírázik a hűtőben, mellesleg meg is fonnyad és gumis lesz. Ugyanakkor külsőre nem változik, ezért csak akkor derül ki, hogy romlott az állaga, ha megpucoljuk. A vöröshagyma megpuhul, ha héjastól tesszük be, mert levegőre van szüksége. Ha meghámoztuk, utána betehetjük, de akkor is csak zárt edényben tanácsos, különben minden ételünk hagymaszagú lesz.

4.

Az éretlen avokadót sem tanácsos hidegre tenni, mert az megakadályozza a normál hőmérsékleten még beinduló érési folyamatot. Ugyanez vonatkozik a banánra is, mivel a kedvelt déli gyümölcs is az „utóérő” kategóriába tartozik. Más kérdés, hogy az Afrikából és Dél-Amerikából Európába érkező banánokat útközben fagyasztják, majd mindenféle kémiai eljárásokkal indítják be érésüket eladás előtt.

5.

Bár sokan próbálkoznak a kenyér lefagyasztásával túlvásárlás esetén, nem helyeslendő eljárás, mert a hideg kiszárítja, megkeményíti a kenyeret, ráadásul az ízét is elveszíti. Legfeljebb pirítósnak használható utána, de annak sem az igazi.

6.

Sokan vallják, hogy a paradicsom igazán behűtve jó, de a szakemberek szerint nemcsak jellegzetes ízét veszíti el, hanem állaga is megváltozik, mert a hideg roncsolja a paradicsom héjának belsejében lévő hártyákat. De ugyanígy elillan az olyan gyümölcsök zamata is, mint a kivi, az őszibarack, vagy a szilva.

7.

A „meleg” dinnyét valószínűleg senki nem szereti, de felvágás előtt nem érdemes a gyümölcsöt a jégre tenni, mert szobahőmérsékleten őrzi meg az antioxidáns tartalmát. A felszeltet természetesen már jobb hűtőben tárolni, alaposan lefedve, hogy ne veszítsen sokan nedvességtartalmából.

8.

A mézet már csak azért sem kell hűtőbe tenni, mert természetes módon tartósítja magát. A túlzott hűvösben viszont felgyorsul cukortartalmának kristályosodási folyamata. Akkor sincs semmi baj, ha kikristályosodott, az üveget langyos vízbe állítva könnyen visszanyerhető a folyékony állag. (Mikrózni viszont még véletlenül se próbáljuk, mert azzal teljesen tönkretesszük.)

9.

Az olívaolaj sem való a frigóba: ha túl sokáig hűsöl, megdermed, és kiönteni is alig lehet az üvegből.

10.

A Healthyleo tilalmi listára helyezi egyik kedvenc fűszernövényünket, a bazsalikomot is, amelyet virágokkal azonos módon kezelendőnek tart – vagyis szabad levegőn, rendszeresen öntözve. A bazsalikom ugyanis minden körülötte lévő illatot képes magába szívni.

11.

A már dresszinggel elkészített saláták esetében az öntettől függ a helyes tárolás: ha majonézes, vagy joghurtos a dresszing, akkor ott a helye a hűtőben, ha viszont olajos-ecetes, akkor hagyjuk kint, különben kellemetlen szaga lesz.

12.

Ami pedig a tojásokat illeti: itt megoszlanak a szakvélemények. Healthyleo ennek esetében is a hűtőn kívüli elhelyezést ajánlja…

betöltés...