10 hely, amit látnod kell Erdélyben

Minden népnek megvan a maga “szent” helye. Nekünk magyaroknak Erdély jutott, ez az amit mindenkinek életében legalább egyszer látnia kell. Összeállításunkban 10 remek hely Erdélyből, és Partiumból ötletadónak.

1. Pádis-fennsík, Bihar-hegység

Partium és Erdély határvidékén fekő hegység, az Erdélyi középhegység, a Kárpátok hegyvonulata. Vajdahunyad, illetve Nagyvárad irányából indulva is könnyen megközelíthető.

2. Gyimesbükk

Az ezeréves határ közelsége, és a csíksomlyói búcsú alkalmával is gyakran szerepel ma a közbeszédben a település, amely bár a történelmi Székelyföld része, ma mégis Bákó megyéhez tartozik közigazgatásilag.

3. Bánffyhunyad

Érdemes megállni egy pillanatra a Kolozs megyei Bánffyhunyadon is. Az egykor színmagyar Kalotaszeg éke napjaiban többségében románok lakta. Református temploma (a képen) ma is város éke, és fontos helyszíne.

4.  Temesvár

A Dél-Erdélyre, vagy a Bánságba vágyó utazó egyik kötelező állomása Temesvár. A soknyelvű és kultúrájú város, csodálatos építészeti emlékekkel bír.

5. Gyergyószentmiklós, Szent Anna kápolna

Székelyföldön, a Gyergyói-medence központi helyén fekszik a többségében magyarok lakta Gyergyószentmiklós, melytől nem messze találjuk a képen látható kápolnát, pontosabban kápolnákat, melyek Szent Anna nevét viselik.

6.  Csíkszereda

A székelység egy mentsvára, Hargita megye központja Csíkszereda. A város talán legszebb épülete a szecesziós stílusban épült – és napjainkban ismét eredeti pompáját visszanyert – Márton Áron Gimnázium épülete. A homlokzatra visszakerült az angyalos középcímer, és az eredeti felirat is.

7. Érmihályfalva

A Bihar megyei, érmelléki magyarság egyik fontos bástyája a 10 ezer lakosú Érmihályfalva, amely Nagyvárad és Szatmárnémeti között, egészen az országhatár tövében található.  A kép az érmihályfalvai állomáson készült.

8. Székelyudvarhely

A gyakran székely anyavárosként emlegetett Hargita megyei város, Udvarhelyszék központi települése. A város szoborparkjában a székelység jelentős alakjai kaptak helyet.

9. Csíksomlyó

Egy Erdélyről szóló összeállításból kihagyhatatlan – a ma Csíkszeredához tartozó – Csíksomlyó. Mint látható tizes listát szinte lehetetlen készíteni Erdélyről úgy, hogy ne legyen hiányérzetünk (nem fért be például Nagyvárad, Kolozsvár is – a szerk.), Csíksomlyónak viszont muszáj volt bekerülnie. Szándékoltan nem a jól ismert képpel mutatjuk.

10.  Máramarossziget

A lista végén ismét északnak fordulva Máramaros, a mai Partium – térképen – felső végén. 2013. Karácsonyára így készült Máramarossziget.

forrás

betöltés...