7 reggeli szokás, ami akadályoz a fogyásban

Hogy hogyan alakul a reggel, meghatározza a hangulatunkat egész napra, de arra is hatással van, hogy mit fogunk enni napközben. A reggeli rituálék határozzák meg, hogy mennyit eszünk ebédre, és hogy a testünk felhasználja a kalóriákat, vagy félreteszi őket szükség esetére.
Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a szokásaink és a testünk egyensúlyának felborulása között – ami súlygyarapodást okoz -, szoros összefüggés van.

1. Nem bőséges a reggelid

Az időpont, hogy mikor eszünk, sokkal fontosabb annál, minthogy mit eszünk. Izraeli tudósok bizonyították, hogy a kiadós reggeli és a könnyű ebéd jóval hatékonyabb a testsúly megtartásához, mint a könnyű rágcsálnivalók gyakori fogyasztása.

Ennek oka pedig az, hogy az anyagcsere sebessége napközben változik. A legfőbb következtetés, amit a tudósok ebből levontak, hogy a magas kalóriatartalmú reggelit nem szabad visszautasítanunk. Az ebédnek közepes mennyiségűnek, a vacsorának pedig könnyűnek kell lennie.

2. Nem sétálsz a napsütésben

A napfény szinte szó szerint égeti a zsírt. Legalábbis a fehér zsírszövetet. Kanadai kutatók végeztek egy kísérletet, melynek során bebizonyosodott, hogy a napfény hatására a lipidek mérete csökken.

Ez a felfedezés részben megmagyarázza, hogy télen miért vagyunk hajlamosabbak némi extra súlyt felszedni. Azt azért tartsd észben, hogy nagyon sokat a napon lenni nem jó, mindig kend be magad naptejjel.

3. Nem iszol meg egy pohár vizet ébredés után

Egy felnőtt ember teste 55-60\%-ban vízből áll, ezért is nagyon jó ötlet rögtön ébredés után meginni egy pohár vizet. A víz beindítja az anyagcserét, aminek következtében kevesebb zsír raktározódik el. Segít megszabadulni a méreganyagoktól is. Egy kísérletben résztvevő féri minden reggelt egy pohár vízzel indított, az eredmény pedig azt mutatta, hogy a testzsír százaléka 17-ről 10\%-ra csökkent.

4. Nem edzel

Azon kívül, hogy égetik a kalóriákat és gyorsítják az anyagcserét, a reggel elvégzett gyakorlatoknak megvan az az előnyük is, hogy csökkentik az étvágyat. Egy kísérlet során azt tapasztalták, hogy azok, akik reggeli előtt edzenek, napközben kevesebbet esznek.

Ez valószínűleg a mozgás testet felébresztő hatásának köszönhető. Az evéssel azok, akik reggel nem mozognak, a felkelés stresszhatásait próbálják csökkenteni. Arra is rájöttek, hogy a még éhesen végzett mozgás 20\%-kal hatékonyabb a fogyás tekintetében, mint a napközben végzett edzés.

5. Ebédre vagy vacsorára tartalékolod a legfinomabb falatokat

Ha nem tudsz ellenállni az édességnek vagy a finom péksüteményeknek, a nap első felében fogyaszd el őket, legalábbis a kutatók ezt tanácsolják. Egy reggel elfogyasztott muffin kevésbé hízlal, mintha ugyanazt a muffint este ennéd meg.

6. Reggel olvasod a híreket

Az aggodalom és a félelem, amit a hírek váltanak ki belőled, negatív hatással van az egészségedre. Ez különösen igaz, ha krónikus alváshiányban szenvedsz. Ennek oka, hogy a hosszútávú stressz hatására az őssejtek zsírsejtekké alakulnak.

A kutatók szerint ez úgy működik, hogy a stressz hatására a szervezet hormonokat termel, hogy jobban tudjon alkalmazkodni az új körülményekhez. Ha a stressz rövidtávú, nem alakulnak ki új zsírsejtek. Ha hosszútávú, akkor azonban már beindul a kalóriagyűjtési folyamat. Még ha kevesebbet is kezdünk enni, nem leszünk képesek fogyni, míg a stresszes szituáció meg nem szűnik.

7. Alábecsülöd kedvenced segítségét

Egy kutya remek társ tud lenni a futásban, egy macska pedig még élvezetesebbé teheti a jógázást. Egy tanulmányban kimutatták, hogy sokkal könnyebben tudják megtartani a súlyukat azok, akiknek van háziállatuk. A kommunikáció és a foglalkozás az állattal csökkenti a stresszt, így kisebb eséllyel kell nyugtatnod magad egy muffinnal vagy néhány csokis keksszel.

betöltés...