Alváshiány, elszigeteltség, szorongás és rengeteg alkohol – Ilyen lehetett Avicii élete

A világhírű DJ évek óta komoly egészségügyi problémákkal küzdött, 2016-ban élő fellépéseit is lemondta, egy időre visszavonult a nyilvánosság elől.

A mai zenei világban az elektronikus zene sztárja az új rocksztárok, ám a csillogás és népszerűség nem marad következmények nélkül, a hírnév és csillogás mögötti dolgokról pedig csak igen kevesen beszélnek.

Ha az alkohol elengedhetetlen kelléke a kluboknak, bároknak és fesztiváloknak, akkor a zene a ragasztó, ami ezt a kettőt összetartja. Alváshiány, olyan kultúra, ami sok esetben feldicsőíti az alkoholt és a szerek használatát, valamint a folyamatos nyomás miatt a Thump kiadvány szerint ezt az életstílus a fast food, a mozgáshiány és a túlzott alkoholfogyasztás fellegvára.

“Megvan a kétségbeesés összes összetevője.” – vonták le a következtetést, ám még így is sokak számára kecsegtető ez az élet.

Ám a siker mögött ott van a folyamatos fáradtság, előre beütemezett turnék és az elkerülhetetlen kiégés – amit az évek során minden sikeres DJ átélt már, kezdve Moby-tól, a Tony McGuinness-ig, és a nemrég elhunyt Avicii-n át.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozhatta Avicii halálát, azt azonban tudjuk, hogy két évvel ezelőtt, 2016-ban visszavonult az élő fellépések világából, a világsztár évek óta szenvedett akut hasnyálmirigy-gyulladásban, 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét is.

https://www.youtube.com/watch?v=r4ZQ3M3XwKg

“Minden a sikerért volt, a siker érdekében. Nem találtam már boldogságot benne.” – mondta Avicii a Rolling Stone magazinnak.

“A partik csodálatosak lehetnek, de nagyon könnyű bulifüggővé válni egy olyan helyen, mint Ibiza. Aztán magányos leszel és szorongó. Mérgező!” – mondta.

Nemcsak Avicii tapasztalta meg a hírnévvel járó magányt és szorongást. Moby 2016-ban beszélt a Guardian-nak a magány és elszigeteltség hatásairól – ami a fesztiválok és turnék állandó velejárója.

“Egyedül vagy a hotelszobádban, aztán a turnémenedzserrel beülsz az autóba és elindulsz a helyszinre, talán adsz egy-két interjút, találkozol valakivel a lemezkiadótól, ezután fellépsz 50.000 ember előtt, majd visszatért az üres öltözőbe és az üres hotelszobába.” – mondta Moby a Guradiannak, majd hozzátette, akár hónapokat is el lehet így tölteni, anélkül, hogy meglegyen a komfort és a szoros emberi kötelék.

Ennek az életnek a másik nagy hátulütője az alváshiány, ami ha hosszabb ideig fennáll könnyen bekövetkezhet az álmatlanság, depresszió és szorongás.

“A munkánk egyik legnagyobb veszélye az időeltolódás és az alváshiány.” – mondta Tony McGuinness, az Above & Beyond frontembere.

Ami Avicii-t illeti az is közrejátszott állapotában, hogy a siker fiatalon érte, gyakorlatilag 16 évesen becsöppent ebbe a világba, azóta meg folyamatosan topon volt, mert ha az ember elér egy sikert, azt tartani kell, a zeneipar nyomása pedig elképesztően nagy.

Harley Luna, a Lunartron szervezőcég alapítója szerint hatalmas a nyomás a művészeken.

“Ott a menedzser a hátad mögött, ott az ügynököd a hátad mögött, ott a lemezkiadó a hátad mögött és mind azt akarják, hogy turnézz, mert így termeled nekik a pénzt.” – mondta Luna.

Azok a művészek, akik 20-30 éve a zeneiparban vannak, mint Steve Aioki vagy Moby, megtanulták, hogy az egészségük áll az első helyen. Odafigyelnek magukra, és tudatosították, hogy nem büntethetik mentális és fizikai testüket, csak azért, hogy folyamatosan topon legyenek.

“Nem vagyok hajlandó feláldozni az egészségemet és a jólétemet, egyszerűen nem éri meg.” – mondta Moby.

betöltés...