Csókolj meg! Egy 900 éves viking üzenetet dekódoltak

Sokan vannak, akik elutasítják a Valentin-napot, mint egyfajta “Hallmark Holiday”-t. (kifejezetten üzleti céllal kialakult szerelmes üzenetek küldözgetése, és ezért levelek, képeslapok tömeges vásárlása hipermarketekben), viszont hisszük vagy sem, de még 900 évvel ezelőtt is volt, hogy az emberek romantikus üzeneteket küldtek egymásnak. Legalábbis Jonas Nordby runologista szerint, aki dekódolt egy 900 éves viking üzenetet ami így szól:  “Csókolj meg.”
A Tizenegyedik és tizenkettedik századi vikingek szokása volt kódolni az üzeneteiket. Nordby felfedezte a kulcsot, ami  dekódolja az üzenetet, így képes volt dekódolni a fa töredékére karcolt romantikus üzenetet is. Ez a különleges darab fa volt amire kódolva a “jötunvillur” (Csókolj meg!), de ezen kívül sok különböző kód változatok is léteznek.
Az ok, amiért a vikingek kódolták üzeneteiket még tudjuk teljesen biztosan, de a tudósoknak vannak különböző elméleteik. Néhányan úgy gondolják, hogy a rúna kódokat használtak, melyek oktatási célul is szolgáltak. A jötunvillur kódnál például az utolsó betű az F rúna, ami kimondva “Fe” vagy “E”, míg a “K”-t “Kaun-nak ejtik “vagy ” N. “

betöltés...