Minden életerőt elszívnak tőled – 5 energiavámpír-típus, akitől jobb, ha távol tartod magad

Energiavámpíroknak nevezzük azokat az embereket, akik negatív viselkedésükkel mindenkit rossz, depresszív hangulatba taszítanak. Mivel bárki lehet energiavámpír – a szerelmed, a barátod, a családod egy tagja, a főnököd, a munkatársad – érdemes felvértezned magad ellenük! Milyen típusai vannak, és mivel törheted le a szarvukat? A cikkből kiderül!

1. Az irányító

Nincs olyan téma, történés, amiről ne lenne meg a véleménye. Ezzel semmi baj nincs, azzal azonban már igen, hogy az „igazát” a környezete minden tagjára rá akarja erőltetni. Valamiért ugyanis az a kép él benne, hogy pontosan tudja, mi a legjobb neked vagy másnak. Bármilyen téma szóba kerül, ő akar irányítani, dominálni – ha tanácsért fordulsz hozzá, nem ajánl, inkább erőszakol, és ha észreveszi, hogy nem fogadtad meg az útmutatását, éktelen haragra gerjed. Bűntudatot kelt benned, teljesen fölöslegesen.

Hogyan védekezz ellene?

Az írányító típus ellen az egyetlen fegyver a határozottság. Húzd meg a köztetek lévő határokat, és tedd világossá, hogy nem az ő feladata rendbe tenni az életed. Ha egy kis gyengeséget érez benned, azonnal lecsap, tehát mindig légy résen: húzd ki a hátad, beszélj magabiztosan, és állj ki a véleményed mellett!

2. A nárcisztikus

Ez a típus magabiztos, határozott megjelenésű, éhezik az elismerésre, és mindent megtesz azért, hogy a figyelem rá irányuljon. Bár kezdetben még akár csodálatraméltó is lehet a nárcisztikus energiavámpír, a személyét körülvevő rózsaszín köd hamar szertefoszlik: szép lassan ugyanis kiderül, hogy csak magával foglalkozik, mással nem. Nem hallgatja meg, milyen problémáid vannak, milyen örömök értek, vagy mik történtek az életedben – tudatosan azt érzékelteti veled, hogy csak ő a fontos, te pedig egy jelentéktelen személy vagy, aki senkit sem érdekel. Olyan profin csinálja, hogy előbb-utóbb te is azt gondolod majd: miért is foglalkozna velem bárki is?

Hogyan védekezz ellene?

A legjobb taktika: azt add, amit kapsz. Próbáld meg te is levegőnek nézni őt; ha legközelebb is semmibe venne téged, ne hagyd, hogy félbeszakítson, inkább te fojtsd belé a szót! Ha azt látja, hogy nem hunyászkodsz meg előtte, és az életed nem körülötte forog, akkor szép lassan rájön, hogy veled rossz lóra tett. Békén fog hagyni, meglátod!

3. A kritikus

Számára az a legnagyobb boldogság, ha valakit hibázni lát, és ezt az illető orra alá is dörgölheti. Mindegy, hogy kedvesen, vagy rosszindulatúan teszi, a célja, hogy a földdel tegye egyenlővé az emberek önbecsülését. A belső bizonytalansága olyan nagy, hogy muszáj minden nap egy áldozatot találnia, akire kivetítheti a lelkében zajló sötét folyamatokat. Senkinek sem segít, inkább megvárja, míg elbuknak a körülötte élők, és kritizál a végtelenségig.

Hogyan védekezz ellene?

Soha, de soha ne vedd magadra, amit mond. Biztos lehetsz benne, hogy nem a jó szándék vezérli, amikor kritizálja a munkád vagy éppen téged, egyszerűen csak élvezi, hogy leteremthet. Ha megint neked esne és a hibáidon köszörülné a nyelvét, csak annyi a dolgot, hogy mosolyogj, nézz szépen, és engedd el a füled mellett a monológját. Gondolj másra közben, járj lélekben máshol – ne hagyd, hogy lehúzzon!

4. Az áldozat

Ez a típus azt hiszi, az egész világ ellene dolgozik. Azt mutatja, hogy szüksége van valakire, aki megvédi, megmenti, pedig valójában nem így van, hiszen attól lesz boldog, ha élete végéig az áldozat szerepében tetszeleghet. Őt mindenki megveti, kihasználja, őt senki sem szereti, ő nem jó semmire – ezek a leggyakoribb gondolatai. Mindig mást hibáztat, soha nem vállalja a felelősséget semmiért, és téves bűntudatot ébreszt a körülötte élőkben.

Hogyan védekezz ellene?

Légy közömbös, ha megint az áldozat szerepét játssza. Panaszkodik? Sír? Másokat ostoroz? Mondd ezt: „Biztosan nagyon nehéz lehet neked.” Aztán finoman tudasd vele, hogy neked más dolgod van, és hagyd ott. Ha azt látja, hogy nem vagy vevő a sirámaira és nem kezded azonnal sajnálni, másik áldozatot keres magának.

5. Az irigy

Úgysem fog sikerülni – ez a jelszava az irigy energiavámpírnak, aki nem akar bízni abban, hogy más is sikeres lehet. Csak arról képes beszélni, miért fogsz elbukni, miért nem lesz esélyed, és szerinte inkább bele se kellene vágnod a terveid megvalósításába. Próbálja elhitetni veled, hogy tehetségtelen vagy és túl kevés ahhoz, amit véghez akarsz vinni. Fondorlatosan csinálja, hiszen úgy tesz, mintha óvni akarna a kudarctól, pedig a magyarázat ennél jóval egyszerűbb: nem akarja, hogy sikereket érj el, mert akkor talán túlnősz rajta. Irigy és féltékeny, és az a leghőbb vágya, hogy senkinek se legyen boldog és kiegyensúlyozott élete.

Hogyan védekezz ellene?

Ha meg tudod oldani, akkor igyekezz minél később tudatni vele a terveidet vagy azt, ha valami jó dolog történt az életedben. Húzd, halaszd a találkozást, és igen, titkolózz is, mert hidd el, egy perc alatt elkedvtelenít. Ne hagyd, hogy fogást találjon rajtad; iktasd ki őt az életedből!

betöltés...