15 érdekesség a ma 15 éves Gyűrű Szövetségéről

A barlangi troll üvöltése például rozmár, tigris és ló hangjából áll össze. És még 14 tény, amit nem biztos, hogy tudtál.

Napra pontosan 15 éve mutatták be A gyűrűk ura trilógia első részét a mozikban. Íme 15 érdekesség a nem mindennapi forgatásról, ami az egyik leggrandiózusabb volt a filmtörténelemben.

1.

A forgatás végén Elijah Wood (Frodó) és Andy Serkis (Gollam) is kapott egy-egy gyűrűt, amelyet a filmben használtak. Mindketten azt hitték, hogy csak egy ilyen gyűrű létezik már, és az pont az övék…

2.

A stábból Christopher Lee (Szarumán) volt az egyetlen, aki személyesen is ismerte az írót, J.R.R. Tolkient, aki levelezésük során áldását adta arra, hogy Lee játssza Gandalfot. Végül nem ő kapta meg a szerepet, hanem Sir Ian McKellen, akiről Lee is úgy gondolta, hogy jobb a szerepre.

Sean Conneryt is megkeresték a szereppel, de ő azzal utasította el, hogy “nem érti a sztorit”.

De Christopher Plummert és Sir Patrick Stewartot is megkeresték. Szarumán szerepére Jeremy Irons és Tim Curry is esélyes volt.

3.

Viggo Mortensen (Aragorn) és Orlando Bloom (Legolas) sem kerestek dublőrt, minden veszélyes jelenetet ők vállaltak be, Bloom el is törte egy bordáját. Sőt, Mortensen a nehéz acélkardot kérte, nem a gumi- vagy az alumínium-verziót.

4.

A stábnak sokszor kellett helikopterrel a helyszínek között utaznia, de mivel Sean Bean (Boromir) nagyon félt a repüléstől, néha órákkal korábban indult, csak ne kelljen repülnie. A hóvihar dúlta hegyen játszódó jelenetnél bizony hegyet is kellett másznia órákig. Színésztársai a helikopterből nézték végig, ahogy Bean teljes jelmezben igyekszik felfelé. A szerepre először egyébként Liam Neesont kérték fel.

5.

Új-Zélandnak is akkora vállalkozás volt a forgatás, hogy külön minisztériumot hoztak létre annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni a helyzetet.

Akkori becslések szerinte legalább 200 millió dollárt hozott a produkció az államkincstárnak.

6.

Völgyzugolybeli beszédét az ölébe rejtett papírból olvasta fel Sean Bean, mivel csak előtte való este kapta meg.

7.

A forgatás alatt gyakorlatilag mindenki szörfözött szabadidejében, de egyik nap Viggo Mortensen a fél arcát végigzúzta a deszkán. A rendező nem engedte, hogy leálljon a forgatás: aznap csak egy oldalról vették Aragorn arcát (a jelenet Mória bányáiban, amikor megtalálják a sírt).

8.

Viggo Mortensen nem akarta elvállalni Aragorn szerepét, 11 éves fia győzte meg.

A színész még a könyvet sem olvasta, csakúgy, ahogy Sir Ian McKellen sem, akit a rendező lelkesedése győzött meg a szerep elvállalásáról. Mortensen annyira elmerült a karakterében, hogy egy pillanatra sem esett ki belőle: folyamatosan oldalán lógott a kardja. Néhányszor meg is állították a rendőrök… A szerepre eredetileg Daniel Day-Lewist és Nicolas Cage-t is felkérték.

9.

A három filmet egyszerre, 16 hónap leforgása alatt (274 forgatási nap) rögzítették. Összehasonlításképpen: ennyi ideig forgott az “Apokalipszis most” című Francis Ford Coppola-film is.

10.

A rendező is feltűnik a filmben:

a Pajkos Póni előtt egy répát majszol és ráböfög hőseinkre. Eredetileg pipázott volna, de Peter Jackson három slukktól rosszul lett.

11.

A filmben feltűnő ork fegyverkovácsok maszkja alatt valódi fegyverkovácsok rejtőztek, akik a forgatáson dolgoztak.

12.

Folyamatosan trükközni kellett a perspektívával a méretkülönbségek miatt. A törp Gimlit játszó színész, John Rhys-Davies volt a színészek közül valójában a legmagasabb, ebben a jelenetben meg Frodó majdnem egy méterrel hátrébb ül, mint Gandalf:

13.

A négy hobbit lábfejét egy éven át tervezték, tökéletesítették. Csak a négy hobbitnak 1800 pár lábfej készült, amelyeket ráadásul csak egyszer lehetett használni, mert levételkor szétestek.

14.

A barlangi troll hangja rozmár, tigris és ló hangjából áll össze.

15.

A nagyobb csatajeleneteket egy erre a filmre készített programmal, a MASSIVE-vel vezérelték: a digitálisan létrehozott orkok, tündék és emberek egymástól függetlenül tudtak “gondolkozni” és harcolni, és a 20 ezer fős “sereg” minden tagjába klikkelve az ő szemén keresztül lehetett látni a csatát és esetenként módosítani a harcmodoron.

betöltés...