Tudtad, hogy valóban léteznek vámpírok? 11 bizarr emberi mutáció és rendellenesség

A genetikai mutációk lázban tartják az orvosokat és kutatókat, ám annál rosszabb szerepet kényszerítenek arra, akin épp megjelennek.

Hyperdontia: akár 50 fog egyetlen szájban

Ahogy neve is mutatja, sokfogúságot jelent, a normálisnál sokkal több fog jelenik meg a szájban. A teljes populáció 1-4 százalékát érintő rendellenesség, ami akár ötven fogat is jelenthet egyetlen szájban.

Idegenkéz-szindróma

A nem domináns kéz vagy láb  önállósítja magát,  irányíthatatlanná válik, és önállóan cselekszik, akár tulajdonosa teljes tiltakozása ellenére. Előfordult már, hogy az idegen kéz megpofozta,  vagy fojtogatta “gazdáját”, s mivel a két végtag közt nincs kommunikáció, az sem ritka, hogy az idegen kéz makacsul ellenkezik a domináns végtaggal. Ennek mértéke a mutáció, vagy a betegséget kiváltó agysérülés mértékétől, helyétől függően változik.

Ektodaktília – kétujjúság

Az illető úgy néz ki, mintha rákolló lenne a keze vagy a lába helyén. Már az anyaméhben kialakul, nagyjából kilencvenezer embert érint a Földön.

Hipertrichózis, vagy farkasember szindróma

Az illető legyen akár fiú, akár lány, extrém szőrnövekedést tapasztal szerte a testén, az arcán is. A  betegség ritka, de örökölhető, sőt: ismerni egy egész családot, ahol mind a 19 ember ilyen rendellenességgel küzd.

Jesus Aceves és családja hipertrichózisban, más néven farkasember-szindrómában szenved. Neki és gyermekeinek a testét fekete szőr borítja. Dolgoztak már cirkuszban, küzdöttek már az állandó gúnyolódással, gyógyulást azonban egyelőre nem remélhetnek.

Fájdalom iránti kongenitális érzéketlenség

A mutáció miatt a beteg nem érzi a fájdalmat, ez pedig súlyos sérülésekhez vezethet – főleg gyerekeknél – illetve felfedezetlen betegségekhez.

Ez a kislány, Olivia Farnsworth sosem éhes, sosem fáradt, és sosem fáj semmije. A betegség miatt azonban Olivia veszélyérzete nem alakult ki megfelelően, kiszalad száguldó autók elé, nem veszi észre, ha megsérti magát valamivel, még azt sem érzi, ha eltöri a karját vagy a lábát.

Progresszíven elcsontosodó fibrodiszplázia

A betegség gyógyíthatatlan, az idő előrehaladtával az ember szép lassan kővé válik, végtagjait előbb-utóbb amputálni kell, s minél több sérülés éri, a folyamat annál gyorsabb. Ha izmot ér sérülés, az is megkövülhet. Gyógymódot nem ismerni, a betegség összesen 700 embert érint a világon.

Proteusz-szindróma

A bőrben, a csontokban, izmokban, zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben lévő sejtek túlszaporodásával járó rendellenesség, ami a csont- és kötőszövetek rendellenes és fájdalmas kinövéseivel jár. 500 ilyen esetet ismerünk, de gyógymódot sajnos nem.

Porfíria – Vámpír szindróma

A porfirin vegyületek a vörösvérsejtek oxigén szállításában és a vérképzésben játszanak életbevágó szerepet. A porfíriás betegeknél a porfirinek elővegyületeikkel együtt felhalmozódnak, vagy méreganyagként kiürülnek a szervezetből. Az akut típusú betegség komoly fájdalmakat okoz, rohamokkal, idegrendszeri összeomlással jár. A nem akut betegeknél a bőr fényérzékeny, és mindenféle sérülésre érzékenyebbé válik. A bőr végül sötét színű, vékony és szőrtelen lesz, a vizelet is más színű, mint kéne, a fogíny sorvadásnak indul, a beteg sápadt, a népi orvoslásban ráadásul vérivással próbálták csillapítani, így valószínűleg a porfíria a vámpírlegendák gyökere.

Egy brit család két fia, George és Simon Cullen vámpír szindrómában szenvednek:  George és bátyja, Simon nem tud izzadni, bőrüket óvni kell a közvetlen napfénytől és jó néhány foguk hiányzik – szemfoguk viszont különösen hegyes-csúcsos, éppúgy, mint ahogyan a filmben Drakulától láthattuk.

Halszag szindróma

A betegek hiába fürdenek, állandó halszaguk van. A klinikai nevén trimetilaminúriaként ismert kór tulajdonképpen anyagcserezavar, a szervezet képtelen lebontani a bizonyos élelmiszerekben megtalálható trimetilamin nevű vegyületet, annak megemelkedett koncentrációja okozza a lehelet, a verejték és a vizelet elviselhetetlen halszagát. Rosszabb esetben nem halszaga van az illetőnek, hanem szemét-, rothadás- vagy ürülékszaga.

Genu recurvatum

A térdek hátrahajlanak, pont ellentétes szögben, mint kellene.

betöltés...