A sztárszakács kikotyogta: ettől lesz tökéletes a palacsinta…

Szódával, vagy vízzel? Tejjel vagy tejföllel? Tojással vagy tojás nélkül? Lehet sós, vagy édes, ebéd, vagy desszert, a tölteléknek pedig csak a kreativitásunk szabhat határt. A palacsintát mindenki másképp készíti, és mindenkinek a sajátja a legjobb. Nem egy családi vita alakult már ki a desszert miatt. Most lerántjuk a leplet erről a nyalánkságról.

Ne legyen forró a serpenyő

Sokrétű felhasználása miatt nehéz megmondani, hogy mi a tökéletes. – Mindegy, hogy ásványvíz vagy szóda, de vannak, akik tejet raknak bele. Mindegyik variáció jó, a jó palacsintát a saját szájízünk szerint kell elkészítenünk – mondta lapunknak Varga Gábor, a Cookpad gasztro oldal főszerkesztője. – A tészta állaga a fontos: ne legyen túl sűrű, de híg sem, az a lényeg, hogy könnyen lehessen a serpenyőbe önteni. A sütésnél használjunk teflonserpenyőt, amit sose mossunk el, csak papírtörlővel törölgessük ki. Így a palacsinta alá nem kell olajat rakni, viszont a tésztába igen. A sütéskor figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert akkor nem tudjuk vékonyan, egyenletesen eloszlatni rajta a tésztát. Ha vastagra sikerülnek a palacsinták, akkor mindig csak egy picit vegyük lejjebb a gázt, amíg meg nem találjuk a tökéletes hőfokot.

Vaj és szóda nélkül elképzelhetetlen

A budai Bereg Bar szakácsa, Tőzsér László a tejre és a vajra esküszik. – Beleteszem a serpenyőbe a vajat, elkezdem főzni, és forrjon addig, amíg bebarnul. Ha szép barna, akkor beleöntöm a tésztába, elkeverem, és akkor nem kell olaj az aljára – magyarázta László, aki tejet és szódát is tesz bele. Kollégáink letesztelték a palacsintáját, mind a tíz ujjukat megnyalták.

László megmutatta a Borsnak, hogyan készíti a palacsintát. A tökéletesség titka szerinte az, hogy először kerül bele a tej, aztán a szóda. Ne csodálkozzunk, bugyborékolni fog. Ezután barnára forr a vaj, amit a tésztához kever © Végh IstvánFelejtse el a cukrot

– A palacsintasütőn nagyon sok minden múlik, otthoni használatkor érdemes egyszer megvenni egy jobb minőségű, márkás darabot. Forrósítsa föl jól, kenje be egy ecsetnyi sertészsírral, égesse ki a palacsintasütőt, így nem fog leégni az étel – árulta el a titkot Horváth Zoltán szakács, az MTA menzájának vezetője. – Süsse közepes-erős sütési lángon, sütőtől függően. A tészta összetételénél fontos, hogy a cukor és szódavíz kimarad. Negyven darab palacsintához szükséges egy kilogramm liszt, hat darab egész tojás, egy csipet só, víz, és étolaj. Az állagánál figyelni kell, ne folyjon ki a kanálból a massza. A profik feldobják, de ha ez nem megy, akkor egy fából vagy műanyagból készült fordítólapáttal tud trükközni, hogy mindkét oldala szépen megbarnuljon – árulta el a szakács.

Túrós, lekváros jöhet minden mennyiségben

A legendás Palacsintás király című film udvari bolondja, Harsányi Gábor szívesen emlékszik vissza a forgatásra. Mindenre emlékszik, pedig nem ma volt, 1973-ban. Az­óta is gyakran kérdezik róla.

Mint a legtöbb háztartásban, náluk is a felesége a készítő, ő pedig az első számú fogyasztója a palacsintának.

Sokak kedvence volt a Palacsintás király – de persze nem csak a címbeli finomság miatt
– A kedvencem sorrendben a túrós, a lekváros és a kakaós. A Palacsintás király című film forgatása nagyon régen volt, de arra emlékszem, hogy volt egy bankett, amikor mindenki annyi palacsintát evett, amennyit csak akart. Én még haza is vittem, mert ott helyben már nem tudtam többet enni – mondta nevetve a színész.

Világrekorder édesség

1994-ben készítették el a világ legnagyobb palacsintáját Rochdale-ben, ami tizenöt méter szélesre sikerült és összesen három tonnát nyomott.

Bronzpajzson sütötték

A palacsinta története egészen a római korig nyúlik vissza. Akkor még csak liszt és víz keverékét sütötték meg bronzpajzson, majd húsfélékkel töltötték meg. A maihoz hasonló palacsinta receptjét hazánkban először 1439-ben jegyezték fel.

betöltés...