A FOTÓ, amely megmondja, hogy szükséged van szemüvegre! Te kit látsz a képen?

A(z éles) látás egyik igen szubjektív érzékeink közé tartozik. Egyes dolgokat egyénenként másként látunk – a mályvában, orgonában, magentában, pisztáciában, smaragdban, acélban, barackban, bermudában vagy bársonyban egyeseknek milliónyi színárnyalatot vélnek felfedezni, mások számára viszont ezek egyszerűen csak növények, drágakövek és anyagok.

A színeket, formákat és alakokat mindenki egyéni érzékelése alapján fogja fel, ezen alapulnak a különböző optikai illúziók, látástesztek is.

Az alábbi videóban szórakoztató látástesztnek vethetjük alá magunkat. Egy kép jelenik meg benne, amelyet – látásának erősségétől vagy gyengeségétől függően – mindenki másként fog érzékelni és emiatt eltérő vélemények fognak kialakulni róla. Albert Einsteint vagy Marilyn Monroe-t ábrázolja?

A trükk abban rejlik, hogy a kép valójában a két személy különböző térfrekvenciájú képének kombinációja, amelyben egyik vagy másik látványa hangsúlyozódik ki, szemünk fókuszáló- és kontrasztérzékelő képességétől függően. Ez viszont a távolságtól is függ, ugyanis közelről nézve apró részleteket is képesek vagyunk megfigyelni, míg távolabbról ez a képességünk romlik, és csupán a körvonalakra és alakokra támaszkodunk – teljesen mást látva a képen.

Nézd meg te is a képet és írd meg nekünk kommentbe, hogy kit látsz!

betöltés...