Ezért jelenik meg a milia (apró, fehér pöttyök) az arcunkon – így szabadulhatsz meg tőle!

Tapasztaltad már, hogy az arcodon váratlanul fehér, apró, grízszerű pontocskák jelentek meg, melyek sem mitesszerre, sem pattanásra nem hasonlítottak. Ennek a bőrrendellenességnek a neve milia. Az apró fehér dudorok leginkább az orron és az orcán jelennek meg. Habár legtöbb esetben kisbabáknál fordul elő, a felnőttek egy jó része is küszködik vele, viszont cseppet sem veszélyes.

Mi okozza a milia megjelenését?

A milia akkor alakul ki, amikor a bőrben található keratin bekeményedik a bőr mélyebb rétegeibe, így nem tud kiürülni, ezért apró fehér dudorok jönnek létre. Felnőttek esetében napégés, rossz minőségű krémek, és túlzásba vitt arckezelések is előidézhetik.

Habár a milia cseppet sem ártalmas az egészségre, esztétikai kellemetlenséget kelthet, ezért a legtöbb ember szeretne megszabadulni tőle. A lézeres és sebészeti megoldások helyett inkább nézzünk pár természetes módszert a milia eltávolítására:

1. Méz

Az arcra felvitt méz nem csak hidratálja a problémás területet, hanem fontos antioxidánsokat is biztosít. Az optimális hatás elérése érdekében naponta 15-20 percet legalább hagyjuk az arcunkon a felkent mézet, majd öblítsük le.

2. Zabpelyhes bőrradír

Az üzletekben könnyen beszerezhető zabpehelyből tápláló arcradírt is készíthetsz, csupán keverj össze 1 evőkanál cukrot, kis mézet és 3 evőkanál zabpelyhet egy tálkában, majd a keverékkel masszírozd át az arcod. Ez eltávolítja az elhalt hámsejteket és megnyitja az eltömődött pórusokat.

3. Citromos arcradír

Hasonló hatású bőrradírt készíthetünk 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé és 1 evőkanál olívaolaj kombinációjából. Dörzsöljük át vele az arcunkat és hagyjuk fent 20 percig, majd öblítsük le.

4. Kukoricakeményítő és ecet

Igazi nyerőpáros: a keményítő felszívja a bőrön található fölösleges faggyút, míg az ecet kitisztítja a pórusokat. A két összetevőből készítsünk egy paszta állagú keveréket, oszlassuk el a területen és hagyjuk hatni 25 percig.

betöltés...