Hamburger készítése otthon - hasznos tippek húspogácsa sütéséhez

Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni. Szerezd be hozzá a zsemlét, a húsokat pedig kedvedre variálhatod szószokkal, zöldségekkel, friss salátákkal, sajtokkal, így mindenkit a saját szájízének leginkább tetsző hamburgerrel lephetsz meg.

Amire szükséged lesz

A húspogácsa kisütéséhez bármilyen grillsütő megfelel, de akár a tűzhelyen, grillserpenyőben, öntöttvas serpenyőben vagy lávakövön is elkészítheted. Ha azt szeretnéd, hogy a hamburgereid tökéletesen nézzenek ki, szerezz be húspogácsa formázót, mellyel egyforma méretű húsokat szaggathatsz ki.

Hozzávalók

Hús: Bármilyen fajta húst választhatsz, de fontos, hogy jó minőségű és kellően zsíros (18-20\%-os zsírtartalmú) legyen. Mindig frissen daráld a húst az elkészítés előtt. Ennek azért van jelentősége, mert csak a laza darált húst lehet megfelelően fűszerezni. Ezért, ha bolti darált húst veszel, ügyelj, hogy a legkevésbé nyomódjon össze. Ha sovány húst használsz, pl. csirkét vagy halat, pácold be, hogy szaftosabb legyen.

Hús helyett: Vegetáriánusoknak is kedveskedhetsz házi készítésű hamburgerrel. Hús helyett tégy bele grillezett halloumi sajtot, zöldségfasírtot, tofut, falafelt vagy polentát.

Sajt: A sajt akkor jó, ha megolvad a hamburgerben, de nem folyik szét teljesen. A legjobb sajtok ehhez a gorgonzola, a brie, a mozzarella és a parmezán. Az eredeti sajtburger cheddar sajttal készül.

Feltét: A hamburgerbe tehetsz nyers vagy sült hagymakarikákat, zöldségeket, pl. paradicsomot, paprikát, grillezett céklát, padlizsánt, paprikát, cukkinit, jégsalátát, rukkolát, csemegeuborkát vagy más savanyúságot.

Öntet: Olyan öntetet válassz, ami illik a húshoz és a feltétekhez. Választhatsz mustárt, ketchupot, csatnit, majonézt vagy a kedvenc öntetedet.

Hamburgerzsemle: A klasszikus hamburgerzsemle nem az egyetlen választási lehetőség. Bármilyen bucival, lepénykenyérrel vagy focacciaval is kiválthatod. Azt vedd figyelembe, hogy a tésztája ne szívja magába túlzottan a nedvességet. Hogy elkerüld a zsemle szétázását, érdemes előtte félbevágva meggrillezned. Hogy a kész hamburger ne csússzon szét, rögzítsd a rétegeket egy pálcikával.

Tippek a húspogácsa sütéséhez

  • Nedvesítsd be a kezed, és formázz a húsmasszából 2 cm magas, 10 cm átmérőjű pogácsákat. Sütés előtt szórd meg őket sóval.
  • A felhevített grillen vagy grillserpenyőben 2-3 percig süsd oldalanként.
  • A felpúposodásukat megelőzheted, ha sütés közben egy kanál domború felével lenyomod őket. Csak egyszer forgasd át őket sütés közben!
  • Ha kihűltek, melegítsd fel őket 160 fokos sütőben 1 perc alatt.
betöltés...