A te szemed is szokott időnként repdesni? Íme 7 OK, amiért előfordulhat!

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy spontán, csak úgy, beremeg a szemhéjad. Másodpercek alatt elmúlik, aztán megint rázendít. Eléggé zavaró jelenség, főként hogy nem ismerjük az okát.

Hagyatkozhatunk a babonákra is, ha magyarázatot keresnénk rá. Egyesek szerint a szemhéj remegése rossz előjele egy balszerencsének, míg mások épp az ellenkezőjét állítják: azon a napon csupa jó fog történni veled! Valójában a dolog mögött sem szerencse, sem balszerencse nem lakozik. A szem körüli izmok megrándulása, akárcsak a lábszárakban fellépő izomgörcs, itt is közönséges okokra utalhat.

Íme a leggyakoribb hét:
1. Stressz
2. Fáradtság
3. Kiszáradt szemek
4. Energiaitalok fogyasztása
5. Vitamin- (leggyakrabban kalcium) hiány
6. Allergia
7. Hideg és huzat

Egyéb okok: szemirritáció, idegen test a szemhéj alatt, túlzott alkoholfogyasztás, szélsőségesebb esetekben pedig idegrendszeri rendellenességek (blepharospasmus vagy a Lou Gehrig kór).

A túlzott kávéfogyasztás, az alváshiány és a stressz talán a legközönségesebb három indok arra, hogy beremeg a szemhéjunk. A jelenség felléphet csupán az egyik szemen, de az is lehet, hogy mindkettőn, és abbamaradhat néhány másodperc múlva, ám bizonyos esetekben akár napokig is eltarthat. Bár nem jelent különösebb veszélyt az egészségre, mégis érdemes ellátogatni egy szakorvoshoz, amennyiben az izomrándulások napokig is elhúzódnak!

Akkor javasolt szakorvoshoz fordulni, ha a „szemvibrálás” egy hétnél is tovább tart, illetve ha a tünetek ezidő alatt súlyosbodnak, és ködös látást, ideiglenes vakságot, szem-nyitvatartási nehézségeket okoznak. Szélsőséges esetekben a vizsgálat mellett a szakemberek injekciókat és szemműtétet is javasolhatnak, hogy enyhítsék a szimptómákat.

Az első lépés azonban, mindenek előtt, a koffeinfogyasztás és a stressz csökkentése, valamint az alvás idejének legalább 7 órára való kitolása! Meleg vízzel átitatott pamacsokkal is ellazíthatjuk a szem körüli izmokat, ezáltal is tompítva a remegést. Amennyiben számítógépes munkát végzel, igyekezz többször szünetet tartani, pihentesd a szemeidet és pislogj gyakrabban, így előzve meg a szem kiszáradását. Otthon pedig relaxálj: jógázz, meditálj, járj akupunktúrára.

betöltés...