Bombák földjén – Egy afgán diák 10 millió akna ellen

Bombák földjén – Massoud Hassani fegyvere az aknák ellen

Massoud Hassani még 14 éves korában szökött meg háború sújtotta hazájából, Afganisztánból. A jelenleg Dániában tervezést tanuló diák rájött, hogy hogyan szabadíthatja meg szülőfaluját a több ezer hátrahagyott, szovjet aknától, biztonságosan!

Hassani egy műholdas követő rendszerrel ellátott aknakereső labdát tervezett, melynek elkészítése és használata sokkal alacsonyabb költségekkel jár, mint a hagyományos hatástalanító módszerek. A szerkezet három fő részből áll: a golyó alakú központi rész, 70 darab bambusz láb és az azok végein elhelyezkedő fekete, kerek talpak, amik olyan viselkedést kölcsönöznek a lábaknak, mint az emberi járás. Az találmány olyan könnyű, hogy már egy szellő is mozgásra készteti. A leglényegesebb elem a GPS, amely azonnal továbbítja a megtalált taposóakna helyzetét.

Habár a labda azonnal felrobban, mikor aknára fut, a kár minimálisnak tekinthető, ha belegondolunk, hogy akár egy ember is rásétálhatott volna. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége becslése alapján Afganisztánban közel 10 millió halálos szerkezet lapul a föld felszíne alatt. Hassani szerint jóval többről beszélhetünk..

“Mikor gyerekek voltunk, magunk készítettük a játékainkat” – írja Hassani, weboldalán. “Az egyik kedvencem egy kis, a szél energiáját használó, guruló szerkezet volt, amelyet gyakran megmérettettem barátaim hasonló szerkezeteivel a környéken. A hegyekben állandóan erős szél fújt, így a versenyek alkalmával játékaink sokszor nagyon távolra jutottak, ahova már nem követhettük őket az aknák miatt. Még mindig emlékszem az összes elvesztett darabra, ahogy a távolból figyeltük őket, szomorkodva.”
betöltés...