Ha te is érezted valaha, hogy a tested hirtelen megrándul, mikor épp elalszol, ez történik veled!

Képzeld el ezt: Alszol, és az életed legjobb álmát álmodod, de a tested hirtelen megrándul, és felébredsz a meseálomból. Hát ez nem hangzik jól!

Miért ébresztett fel hirtelen a tested? Történt már ilyen veled? Nyilvánvalóan ez egy gyakori dolog, és a tudósok végre rá is jöttek, hogy mit jelent.

A kutatók e tevékenységgel kapcsolatban több elméletet hoztak létre. A jelenséget “hypnick rándulásként, vagy elalvó rándulásként” ismerik. Néha úgy érezheted magad ilyenkor, mintha nagy magasságból esnél le. Mindannyian tapasztaltuk más módon, de a végeredmény mindig az, hogy végül felébredünk a nyugalmi állapotból.

Az emberek régebben mindenre gondoltak, mindenféle elméleteket gyártottak, hogy megpróbálják megmagyarázni ezt az érzést. Az egyik, ősi elmélet például az, hogy egy démon fojtogat, amíg alszol.

Egy másik elmélet azt sugallja, hogy a hipnick rándulás amelyet az emberek az álmaikban tapasztalnak, a zuhanás vizualizálása, ébredés előtt. Tudományosabb magyarázat az, hogy az agy álom alkotó területe produkál hirtelen késztetést arra, hogy felébredjünk az általa teremtett álomvilágból. Ez is csak egy elmélet, és további kutatásokra van szükség a megerősítése érdekében.

A szakértők úgy vélik, hogy vannak olyan külső okok, amelyek növelik a rándulások valószínűségét, ilyen például koffeint vagy dohányzás.

Javasoljuk, hogy elalvás előtt néhány órával ne igyál kávét, mivel ezzel növelheted az esélyét annak, hogy elszenveded a jelenséget. Stimuláns gyógyszerek, mint például az Adderall, vagy a Ritalin is hasonló hatással járhatnak. Az alváshiány szintén kiváltó tényező, mivel az állapot akkor következik be, amikor a test ellazul, de az agyad egy része továbbra is stimulálódik.

És íme a jelenleg létező legreálisabb kutatói elmélet a jelenségre:

“Elalvó rándulás” általában akkor következik be, amikor valaki túl gyorsan elalszik a nagy kimerültségtől. Az alvás első szakaszában a pulzusszám és a légzés gyorsan lassul. Néha, amikor valaki nagyon kimerült, az agy túl gyorsan halad az alvás ezen szakaszán, és összezavarja a szervezetet, amely azt érzékeli, hogy haldoklik, és hogy a belső folyamatok nem működnek. Ezután a szervezet gyorsan reagál vegyi anyagok pumpálásával, hogy megszüntesse az általa hamisan érzett stresszt. Ez a “hypnic rándulás” jelenleg létező legreálisabb elmélete.

betöltés...