Drogként hat ránk, ha tíz percig folyamatosan egy másik ember szemébe nézünk

Nem kell az interneten kutatnunk, pláne pénzt költenünk ahhoz, hogy módosult tudatállapotba kerüljünk: elég tíz percig valaki szemébe nézni, máris addig sosem látott képek villannak elő – állítja egy olasz pszichológus.

Az University of Urbino egyetem pszichológusa, Giovanni Caputo húsz önkéntest kért fel kísérletéhez, amelyben a résztvevőknek egy gyengén megvilágított szobában semmi más dolguk nem volt, mint a másik ember szemébe nézni folyamatosan. A 10 perces kísérlet a legtöbb alanynál hallucinációkat  okozott, többük szörnyeket, furcsa alakzatokat látott, mások elhunyt hozzátartozóik arcát látták felvillanni. Amikor ugyanabban a szobában más alanyok az üres falat nézték tíz percen át, semmiféle ilyen hatást nem tapasztaltak. A disszociációk – azaz azok az élmények, amikor időlegesen elveszítjük a kapcsolatunkat az idővel, a térrel, vagy saját testünkkel, és megváltozik az érzékelésünk – korábban az alkohol és a drogok számlájára volt írható, de a kísérletből kiderült, hogy elég hozzá tíz percre egy másik ember is.

Caputo még 2010-ben egy hasonló kísérletet végzett, de akkor a tesztalanyoknak saját tükörképét kellett hosszabb ideig nézniük. Az „Idegen arc a tükörben” című tanulmányban ötven ember nézte magát tíz percen át, és akkor is tapasztaltak furcsa képeket: állatok, szörnyek, torz arcok jelentek meg az emberek szeme előtt – ugyanezek a hatások jelentkeztek hát, ami a másik ember bámulásakor, ám a tükrös kísérlet esetében jóval gyengébben.

A kutatók szerint a furcsa élményekért az lehet a felelős, hogy az idegsejtek hosszabb ideig nem kapnak elég ingert, ezért működésük lelassul, vagy átmenetileg meg is áll. Ez minden olyan esetben megtörténhet, amikor mereven egy dolgot vagy pontot figyelünk.

Forrás: Sciencealert

betöltés...