Soha nem dohányzott, mégis tüdőrákos lett a nő: ez volt a kiváltó ok

A veszély rád is leselkedhet.

Sportolás közben érzett fájdalmat

A 31 éves Rachel Malmberg egészséges életet élt. Sportolt, diétázott és sosem gyújtott rá, mégis szembe kellett néznie a halálos kórral, amikor sportolás közben éles fájdalom nyilallt a nyakába és a bordái közé. A nő először nem is vette komolyan a tüneteket, végül anyukája javasolta neki, hogy vizsgáltassa ki magát. A tünetek viszont nem múltak, hiába pihent és szedett gyógyszereket. Orvosai szerint csak túlhajtotta magát edzés közben és majd elmúlik a fájdalom.

“Tudtam, hogy nem ez áll a háttérben” – mesélte a nő. A fájdalom egyre rosszabb lett és már át is terjedt a karjára, akit ezután mellvizsgálatra küldtek.

Máshol volt a baj

A vizsgálat kimutatta, hogy a melleiben nem jöttek elő csomók, viszont a tüdején észleltek egy csomót. A nőt ezek után is hazaküldték, mivel túl fiatal és egyéb rákra utaló tünete nem volt. A vizsgálatot később megismételték és újabb rossz eredmények születtek: ekkor már az orvosok is tudták, hogy komoly a baj.

A tüdőráknak egyébként először nincsenek tünetei, bár a nem múló köhögés, a fáradtság és a hirtelen fogyás utalhatnak rá. A legdurvább pedig, hogy nem csak a dohányosakat érinti: Rachelt is valami teljesen más betegítette meg.

Ez okozta

Mivel a nő sosem dohányzott és gyári munkát sem végzett, nem tudott rájönni, mi okozhatta nála a betegséget. Kiderült, hogy az otthonának radon-tartalma volt a hibás: valójában ez a második leggyakorib megbetegítő ok. A színtelen, szagtalan gáz a talajban képződik és rengeteg házban megtelepszik, viszont rendszeres szellőztetéssel karbantartható.

Érdemes egyébként radon-tesztelést is tartani az otthonunkban, mert ennek ellenére is előfordulhat, hogy magasabb az értéke, mint a normális átlag. Rachel otthonában is ez volt a helyzet, akit azóta többször műtöttek és már egy éve tünetmentesen éli az életét – azóta maratonra készül és próbálja felhívni az emberek figyelmét a radonmérgezés veszélyeire.

81352501 – radon from periodic table
betöltés...