Pusztuló világunk – 10 veszélyeztetett hely, ahova már nem sokáig utazhatsz el

Az éghajlatváltozás, illetve az emberi butaság miatt több természeti kincs és világhírű nevezetesség is eltűnhet hamarosan a Föld felszínéről. Hogy melyek azok a helyek, amelyeket érdemes minél gyorsabban felkeresned? Összegyűjtöttük cikkünkben, olvasd el!

1. Járd be az Antarktiszt hajóval!

Az Antarktisz felfedezése sokak bakancslistáján szerepel, ám a globális felmelegedés miatt erre már nem sokáig van lehetőség. Az elmúlt években az átlaghőmérséklet 3 fokkal emelkedett, így a jégréteg gyors olvadásnak indult és lehet, hogy a jeges csodaország hamarosan eltűnik a Föld felszínéről. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a pingvinek és a fókák száma is alaposan lecsökken majd, ugyanis az őshonos fajoknak nem lesz hol élniük.

2. Keresd fel Velencét!

Sajnos hivatalosan megerősített tény, hogy Velence tovább süllyed. Egészen pontosan a tengerszint emelkedik – a lenyűgöző olasz város így ugyanolyan sorsra juthat, mint az előbb említett Antarktisz: teljesen víz alá kerülhet. Élvezzük hát a cölöpökre épült mesés épületek látványát amíg lehet, gondolázzunk a Canal Grandén és részesüljünk a karnevál csodás élményében!

3. Lebegj a Holt-tenger vizében!

A magas sótartalmáról és ásványi anyagokban gazdag fekete iszapjáról híres Holt-tenger a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Sajnos azonban ez a fantasztikus hely is a veszélyeztetett úti célok listáján van: rohamosan elkezdett ugyanis kiszáradni, a szakértők maximum 40 évet jósolnak még neki. Ha Izraelben vagy Jordániában járunk, feltétlenül iktassunk be egy egynapos kirándulást ide, mielőtt végleg eltűnik.

4. Vágj neki a felhőerdőnek Costa Ricában!

Costa Rica egyik leglátványosabb természeti csodája az úgynevezett felhőerdő, amely valójában nem más, mint egy esőerdő, ahol folyamatosan nagyon magas a páratartalom, így az odalátogatók úgy érezhetik, mintha felhők között járnának. Az erdőirtás és a növekvő hőmérséklet miatt azonban kezd elveszni a hely különlegessége: a felhők egyre feljebb és feljebb szállnak, míg egyszer teljesen eltűnnek majd.

5. Látogasd meg az orángutánokat a malajziai Borneón!

A világon csupán két hely maradt, ahol természetes élőhelyükön csodálhatjuk meg az orángutánokat, ebből az egyik Borneó. Azonban az itt élő állatok rendkívül veszélyeztetett helyzetben vannak, folyamatosak az erőfeszítések, hogy életben tartsák őket: rezervátumokban vigyáznak a sérült vagy árván maradt egyedekre.

6. Búvárkodj a Nagy-korallzátonynál!

A búvárok Mekkája az ausztráliai Nagy-korallzátony, amely régóta a veszélyeztetett helyek listáján szerepel. Az éghajlatváltozás, a túl sok turista, a szennyezettség és a túl nagy mértékű halászat mind-mind sokat tesznek azért, hogy ez a természeti ritkaság eltűnjön a Föld felszínéről. Csodáljuk meg a színes halakat, korallokat és zöld teknősöket, amíg lehet!

7. Hagyd, hogy ámulatba ejtsen a Taj Mahal!

A világ egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb építészeti alkotása az indiai Taj Mahal. Évente több mint 3 millióan keresik fel a mauzóleumot, ám a környezetszennyezésnek hála folyamatosan romlik az állapota és falai elszíneződik. Sokan attól félnek, idővel összeomlik, a szakértők pedig igyekeznek elérni azt, hogy a látogatók számát csökkentsék, így talán könnyebb lesz megőrizni az utókornak ezt a mesés alkotást.

8. Sétálj a Kínai nagy falnál!

Sokak bakancslistáján szerepel a Kínai nagy fal is, amely több mint 21 ezer kilométeren át húzódik. Sajnos a fal nagyjából 30 százaléka már teljesen elveszett, köszönhetően az eróziónak és az emberi rongálásnak. Néhány szakaszon már most korlátozzák a látogatást, mert félő ugyanis, hogy a nevezetesség egyszer csak teljesen eltűnik majd.

9. Nézd meg a Galápagos-szigeteket!

Fantasztikus élővilága miatt igazi földi paradicsom Galápagos. Sajnos azonban 2014-ben felkerült az UNESCO veszélyeztetett helyeinek listájára. A túlságosan fellendült turizmus és halászat miatt az itt élő különleges egyedek száma alaposan lecsökkent az elmúlt években. Ma már szerencsére környezetbarát túrákat is indítanak a szigeten, hogy anélkül fedezzük fel a környezetet, hogy bármilyen kárt tennénk benne.

10. Látogasd meg a jeges medvéket!

A globális felmelegedés miatt alaposan megcsappant a jeges medvék száma is és egyes becslések szerint 2050-re akár ki is halhatnak a hófehér bundájú állatok. Ha az állatkert helyett természetes élőhelyükön szeretnénk megcsodálni őket, mihamarabb látogassunk el Alaszkába, Grönlandra vagy éppen a Spitzbergákra.

betöltés...