Hogyan kerüljük el a bőrproblémákat a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával

Az emberi test legnagyobb szerve a bőr, ami nagyon sokat elárul az életmódunkról és általnos egészségi állapotunkról is. A bőr az első, ahol megmutatkoznak szervezetben fennálló problémák, de az ételek is igen nagy hatást gyakorolnak a bőr állapotára.
Most különböző bőrproblémákat tárgyalunk ki, melyek egyes élelmiszerekhez kapcsolódnak. Elmondjuk, melyik étel hat károsan a bőrre, hogyan tudod felismerni ennek jeleit, és mit tehetsz ellene. A cikk végén pedig azt is megtudhatod, mit jelentenek a libabőrszerű pöttyök a bőrön.

1. A bőr idő előtti öregedése

Ilyen élelmiszer okozza: Alacsony kalóriatartalmú krékerek és ropogós kenyerek.

Miért?
Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet. Hosszútávon ezek a hirtelen változások a bőr öregedését okozzák. A bőr durva és száraz lesz. A szervezet saját működési mechanizmusa ilyenkor felborul, nem érti, milyen étel került a testünkbe, és sokszor nem is tud mit kezdeni vele.

Ezt tedd ellene: A legjobb, ha a csökkentett kalóriatartalmú élelmiszereket egészséges ételekkel váltod fel. Szinte valamennyi zsírszegény, diétás élelmiszer káros az egészségre, csak az agyunkat csapják be, mert azt hisszük, egészségeset eszünk.

2. Ráncok a homlokon és bőrszárazság

Ilyen élelmiszer okozza: Cukor és édesítőszerek.

Miért?
A cukor lerombolja a bőr kollagén és elasztin tartalmát. Ezek az alkotóelemek különösen aktívak a homlok bőrében, mivel itt a legalacsonyabb a bőr zsírtartalma. Az édesítőknek pedig ugyanolyan hatásuk van, mint a cukornak, de a fruktóz még jobban roncsolja a kollagént, mint a fehér cukor.

Ezt tedd ellene: Fogyassz algát, lazacot, pulykát, petrezselymet, mert ezek a legjobb természetes forrásai a kollagénnek.

3. Pattanások és bőrpír

Ilyen élelmiszer okozza: Tehéntej és belőle készült tejtermékek.

Miért?
A tehéntej olyan hormonokat tartalmaz, melyek elősegítik a borjú fejlődését, de az emberek bőrén mikrogyulladások alakulnak ki a fogyasztása után. Ez pedig nem csak a laktóz intoleranciában szenvedőkre igaz, ezek a hormonok mindenkire károsan hatnak. Tudósok hosszabb időn át tanulmányozták a bőrszövetet, és arra jutottak, hogy a tehéntejben lévő hormonok és az emberi hormonok nem képesek az együttműködésre.

Ezt tedd ellene: Ha korábban már voltak pattanásaid vagy jelentkezett a bőrödön gyulladást, végeztess allergia vizsgálatot. Amennyiben kiderül, hogy semmire nem vagy allergiás, próbálj kevesebb tejet inni, és egyél több jód tartalmú élelmiszert, mint a tengergyümölcsei vagy a halolaj. Ezek megakadályozzák a gyulladásokat.

4. Hajszálerek az orron és a szemhéjakon

Ilyen élelmiszer okozza: Csípős ételek.

Miért?
A csípős ételek a testben valamennyi folyamatot felgyorsítják. Serkentik az anyagcserét, megemelik a testhőmérsékletet és fokozzák a vérkeringést. A vér gyorsabban kezd áramlani a hajszálerekben, ezért az erek jobban láthatóvá válnak.

Ezt tedd ellene: Ha a bőrödön hajszálereket fedezel fel, változtatni kell az életmódodon, hiszen valami nincs rendben az ereiddel. Figyelj oda az alvásra, kerüld a stresszt, mozogj többet és változtass a táplálkozásodon.

5. Piszkos bőr érzete

Ilyen élelmiszer okozza: Gyümölcslevek és smoothie-k.

Miért?
A rostok felelősek a testünkben végbemenő valamennyi tisztulási folyamatért. A zöldségek és gyümölcsök sok rostot tartalmaznak. Miközben gyümölcslevet és smoothie-t készítünk, a rostokat összetörjük, azaz eltűnnek. Ha nem eszünk mellette semmilyen olyan ételt, amiben lenne rost, csökkenni fog a test bőrtiszítási képessége.

Ezt tedd ellene: Teljes kiőrlésű kenyereket, babféléket, szárított gyümölcsöket fogyassz, mert ezeknek magas a rosttartalma.

6. Rugalmatlan, duzzadt, sápadt bőr

Ilyen élelmiszer okozza: Nagy mennyiségű állati fehérjét tartalmazó ételek.

Miért?
A vér pH-szintjének megváltozásában rejlik a magyarázat. A savasság megváltozik a fehérjék lebomlásával. Az anyagcsere, az erjesztő anyagok és hormonok termelődése lelassul, de lelassul a bőr regenerálódó képessége is.

Ezt tedd ellene: A szója, az uborka, az avokádó, a brokkoli és a cikória hatékonyak a szervezet lúgosításában.

7. Dehidratáltság, száraz bőr

Ilyen élelmiszer okozza: Kávé és tea.

Miért?
A kávé és tea folyadékok, ezért miután megiszod őket, kevesebb vizet kívánsz. Azonban mindkettő vízhajtó, így kicselezik testünk vízháztartását, miattuk nem jutunk elég folyadékhoz.

Ezt tedd ellene: Az első és legfontosabb, hogy igyál vizet! A szabály: 2 pohár víz 1 csésze kávéhoz, 1 pohár víz 1 bögre teához. Még jobb, ha olyan ételeket is eszel, melyeknek magas a víztartalmuk, mint az uborka, a tökfélék, a zöld saláták, a grapefruit vagy a paradicsomszósz.

BÓNUSZ: A gluténérzékenység jele

A keratosis pilaris olyan állapot, melynél a bőrön libabőrhöz hasonló apró pöttyök jelennek meg. Többnyire ártalmatlan jelenségről van szó, de nem szép látvány. Azonkívül, hogy különböző krémeket használsz ellene, a legjobb, hogy ellenőrizteted, nem vagy-e érzékeny a gluténre, mert a gluténérzékenység gyakran okoz ilyen bőrelváltozást.

betöltés...