Ha új barátokat szeretne, vigye le sétálni a kutyát!

A Nyugat-Ausztrália Egyetem felmérésében a háziállatok közösségre gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a kutyasétáltatás egyike annak az öt elfoglaltságnak, aminek segítségével a legkönnyebben ismerkedhetünk meg új emberekkel.

Az egyetem tanársegéde, Lisa Wood vezette a vizsgálatot, melynek során a kutatók összesen 2700 felnőttet interjúvoltak meg Perthben és három amerikai nagyvárosban a háziállatok szociális kapcsolatokban betöltött szerepéről és közösségépítő tevékenységéről.

„Rájöttünk, hogy költözésük óta sokkal több új ismerőst szereztek a háziállatokat tartó résztvevők az állatkedvenc nélkül élőkhöz képest. Emellett az is kiderült, hogy a háziállatoknak köszönhető új ismerősök közül a résztvevők fele legalább egyet már a barátjának is tartott a kutatás idején” – nyilatkozta Wood.

A tudósok közelebbről is megvizsgálták a kutyasétáltatás további előnyeit, amik közül a legfontosabb a fizikai aktivitás növekedése és a kutyások közelében élők biztonságérzetének javulása. „Ezek az adatok további bizonyítékot szolgáltatnak a kutyasétáltatás egyéni és közösségi jótékony hatásairól. A kutyasétáltatás miatt nemcsak az emberek fizikai állapota javulhat, hiszen napi 30 perc tempós sétával már elég sokat tehetünk egészségünkért, hanem a szomszédok biztonságérzete is. Ezenkívül a közösségi szellem is erősebb ott, ahol sok a háziállat és a kutyáját sétáltató ember.”

betöltés...