16 dolog, aminek az előállítási költségének többszörösét is elkérik tőlünk a boltban

Valószínűleg mindenki elgondolkozott már rajta, hogy egy – irreálisan – drága, mégis népszerű termék (pl. iPhone) értékesítésén vajon mekkora haszna lehet egy vállalatnak, vagyis mi az a tiszta profit, amit az előállítási költség levonása után, tisztán a ,,zsebükbe” tehetnek.

Az előállítási költség fogalma alá tartoznak azok a ráfordítások, amelyek az adott termék előállítása,és üzembe helyezése során közvetlenül felmerülnek. Ennek az egy termékre történő lebontása persze kicsit csalóka, révén hogy a háttérben folyó bonyolult marketingfolyamatokat és esetlegesen felmerülő – a termékhez szorosan nem kapcsolódó – plusz előállítási költségeket nem lehet pontosan meghatározni.

A népszerű Business Insider magazin mégis úgy gondolta, összeállít egy összegző listát, melyen részletesen szemléltetve láthatjuk, hogy mennyibe kerül egy-egy termék darabra lebontott előállítási költsége, illetve hogy pontosan mennyit is kérnek az adott termékért, amikor – többszörös áron – végül elénk, a vásárlók elé kerül majd a boltok polcaira. Annyit elöljáróban is elárulhatok, hogy a drágulás némelyik termék esetében tényleg tisztességtelen mértékben történik…

1.  Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica a mozizók kedvenc nassolnivalója már emberemlékezet óta, ami annak ellenére sem veszít népszerűségéből, hogy a legtöbb helyen horribilis összegeket képesek elkérni érte. Különféle gazdasági kutatások azonban kimutatták, hogy a nagy moziláncok mégis a popcornból befolyt extra profitnak köszönhetik azt, hogy magukat a filmvetítésekre szóló jegyeket relatíve olcsón képesek árusítani a látogatóknak.

A Business Insider az amerikai AMC és a Regal Cinemas moziláncok pattogatott kukorica árait vette alapul a szemléltetéshez, akik ~1800 forintos áron kínálják az ízletes ropogtatnivalót, miközben annak előállítási költsége valahol 100 forint környékén lehet.

2.  HDMI kábel

Az elektronikai cikkek piacán is viszonylag hasonló a dolog, a feltételezésekkel ellentétben ugyanis nem a drága elektronikai cikkeken (pl. TV) keresnek a legtöbbet a cégek, hanem a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőkön, mint amilyen például a HDMI kábel. Egy átlagos ilyen kábelért cserébe körülbelül 5 ezer forintot kell fizetnünk a boltban, ám az előállítási költségük legtöbbször az ezer forintot sem éri el.

3.  Apple iPhone

Ha valaki, akkor az Apple köztudottan nagy profitot csinál az iPhone készülékek értékesítésével. Egy ~200 ezer forint értékű telefon előállítása körülbelül 65 ezer forintba kerül, de mint már korábban említettem, ebben nincs benne a marketing és az egyéb járulékos költségek – például operációs rendszer fejlesztésének – értéke.

4.  SMS üzenet

Az ingyenes üzenetküldő alkalmazásoknak köszönhetően az SMS szerepe folyamatosan háttérbe szorul napjainkban, de még így is rengetegen élnek ezzel a lehetőséggel. A Business Insider az amerikai AT&T szolgáltató árait vette alapul, akik ~55 forintot kérnek el egy SMS üzenetért a felhasználóktól, ami nekik elszámolható költségként az 1 forintot sem éri el.

5.  Üdvözlőlap

Az üdvözlőlapok előállítási költségének legnagyobb részét a kiváló minőségű papír és az elkészítéséhez szükséges munkaerő költsége adja. Az előállítási költség azonban így is alig éri el a ~400 forintot, míg a boltban legtöbbször akár 1500 forintot is képesek elkérni egy jobb minőségű, igényes külsejű képeslapért cserébe.

6.  Divatos, márkás farmernadrág

Egy igényes, márkás farmernadrágokért cserébe akár 90 ezer forintnak megfelelő dollárt is elkérhetnek Amerikában, pedig a legnagyobb ruházati cikkekkel foglalkozó vállalatok egy farmernadrágra lebontott előállítási költsége – legyen az bármennyire csicsás vagy minőségi – körülbelül 14 ezer forintra tehető.

7.  Számológép

A diákok előszeretettel használják, sok helyen pedig még maguk a tanárok is igénylik a számológépek használatát. Az Amerikában működő Texas Instruments névre hallgató számológépgyártó cég abban a szerencsés helyzetben van, hogy monopol vállalatként működnek a piacon, így egy számológépért cserébe sokszor akár 30 ezer forintnak megfelelő dollárt is elkérnek, míg ezek előállítási költsége valahol 4 és 5 ezer forint között mozog.

8.  Tankönyv

A The College Board adatai szerint egy amerikai főiskolás átlagosan 333 ezer forintot költ tankönyvek vásárlására évente, melyek közül a Business Insider egy konkrét matematika könyvet emelt ki, melynek eladási ára 64 ezer forint, előállítási költsége pedig valójában a 3 ezer forintot sem éri el.

9.  Esküvői ruha

Az esküvői ruhák esetében legtöbb esetben a márkát és magát a ruha külsejét kell komolyan megfizetnünk, nem titkoltan pedig társadalmi jelentősége is van, különösen a gazdagok körében, akiknél akkor jó egy esküvői ruha, ha minél drágábban tudnak hozzájutni. (lesarkítva) Összehasonlításképpen például a Badgley Mischka esküvői ruhához szükséges selyemszatén ára 700 ezer forint, a vásárlóktól viszont még a legjobb esetekben is legalább 2,2 millió forintot kérnek el végül.

10.  Gyémántgyűrű

Szintén a társadalmi rétegeződés szempontjából van különösen nagy szerepe a gyémántgyűrűnek, ami mindig is az előkelő, gazdagabb rétegek jelképe volt. Az ékszerekhez használt 1-karátos gyémántok előállítási költsége körülbelül 550 ezer forint, a boltban azonban egy ilyen gyűrűért legalább 1,1 millió forintot kell majd fizetnünk végül.

11.  Nyomtató patron

A nyomtatópatronok piaca egy nagyon érdekes – és vicces – valami, a cserélhető patronok ugyanis sok esetben drágábbak, mint maguk a nyomtatók, amiket éppen ezért mindig a lehető legolcsóbban kínálnak a boltokban, hiszen tudják, hogy a nyomtatóban lévő gyári patron hamar kifogy majd és akkor akarva-akaratlanul is rá lesz szorulva a vásárló a csere patron megvásárlására. Egy nyomtatópatron piaci ára 3 ezer és 15 ezer forint között mozog, előállítási költségük azonban az ezer forintot is alig éri el.

12.  Éttermi bor

Az éttermi bor – csak úgy, mint más italok – esetében nem magát az ital árát, sokkal inkább a személyzetet, az étterem bérlési költségét fizetjük meg, ezek teszik ki ugyanis az éttermek profitjának túlnyomó részét. Ennek köszönhető az is, hogy egy palack bor, amit a boltban már 3-4 ezer forintért is megvehetünk, az étteremben vásárolva valahogy 12-14 ezer forint környékére jön ki.

13.  Éttermi sör

A sör esetében is ugyanaz a folyamat játszódik le, mint a bornál, vagy más italoknál, vagyis amíg a boltban ~200 forintért megkapjuk őket, az éttermekben általában 5-600 forintot is kérhetnek értük.

14.  Palackozott víz

Az egyik legnagyobb üzlet a világon. Egy palack (mondjuk 1,5 liter) vízért körülbelül 100 forintot kell fizetnünk az üzletekben, pedig 3785 liter vizet tudnak előállítani, ugyanebből a pénzből.

15.  Szénsavas üdítő

Ha a szénsavas üdítők császáraira gondolunk, akkor csak a Coca Cola és a Pepsi cég jöhet szóba. Ezek körülbelül 200-500 forintos áron árulják a kisebb-nagyobb kiszerelésben kapható termékeiket, pedig azok valódi előállítási költsége a 44 forintot sem érik el.

16.  Szemüveg

Egy jó minőségű szemüveg előállítási költsége körülbelül 8 ezer forintra tehető, ám a vásárlóval könnyen 30-40 ezer forintot is képesek megfizettetni végül.

+1. EpiPen

Mylan Pharmaceuticals gyógyszergyártó cég által készített allergiagyógyszer körülbelül 300 forintnak megfelelő hatóanyagot tartalmaz, ám mivel monopol vállalatként működik az amerikai generikus gyógyszergyártók piacán, ezért a két darabos csomagért a boltban akár 170 ezer forintot is képesek elkérni. Kedves és gondoskodó gyógyszergyártók, mi? A fenét…

betöltés...