12 trükk, ami a mosási rutinod sokkal könnyebbé teheti

A tudósok figyelmét még a házimunkák sem kerülik el. Például kitaláltak egy képletet, amivel előre kiszámolható, mennyi zoknit fogunk elveszíteni mosás közben. A közvélemény-kutatások is foglalkoztak a mosással. Az eredmények szerint az emberek nagy része nem jól használja a mosógépet, nem tudja, melyik gomb mit jelent, vagy hogy hova kell önteni a mosószert. Így pedig a mosás egy feleslegesen bonyolult és nehézkes folyamattá válik.
Most néhány olyan trükköt ismerhetsz meg, melyekkel a mosás hatékonyabb lesz. A végén pedig a hiányzó zoknik problémájára is találhatsz megoldást.

12. Jelöld meg a foltokat

Ha a foltokat rögtön kitisztítani nincs is időd, annyit tegyél meg, hogy megjelölöd, melyik ruhán és hol találhatóak. Így amikor sor kerül a mosásra, nem fogják elkerülni a figyelmedet a foltos holmik. Például köss csomót annak a ruhának az ujjára, amelyiken folt található vagy tegyél rá egy csipeszt.

11. Sampont a gallér belsejére

A samponok és a mosogatószerek eltávolítják a zsírt, ezért a piszkos gallérbelsővel is el tudnak bánni. Közvetlenül vidd fel a gallér belső felére és hagyd hatni 15 percig, majd a szokásos módon mosd ki az inget.

10. Hajlakkal a foltok ellen

Ha tinta került a ruhára, ne dörzsöld át a foltot kefével. Helyette fújj rá hajlakkot, majd tegyél egy papírtörlőt a folt alá, és kezdd el nyomkodni. Ez a módszer még a régi foltokkal is működik.

9. Hajkondicionálóval helyrehozhatod az összement ruhát

Ha összement a ruhád, egy lavór meleg vízbe tegyél ¼ bögre hajkondicionálót, és áztasd bele a ruhát 20-30 percre.

8. Szín- és szennyfogó kendők

Ezek a kendők gyakorlatilag közönséges rongyok, melyek egy speciális folyadékkal vannak átitatva, hogy magukba szívják a festékanyagokat és a piszkot mosás közben. Megelőzik, hogy egyik ruha összefogja a másikat. Keverj össze vizet és szódabikarbónát, áztass bele egy rongyot, csavard ki, és hagyd megszáradni. Kész is a szín- és szennyfogó kendőd!

7. Kávé és tea a sötét ruhákra

A kávé és a tea természetes festékek, melyekkel megőrizheted a fekete vagy sötét ruhák színét. Adj 2 bögre lefőzött kávét vagy teát a mosáshoz.

6. Szűrő a kézi mosáshoz

Miután kézzel kimostad a finom holmikat, pl. a melltartókat, tedd bele őket egy szűrőbe, hogy a felesleges víz kicsöpögjön belőlük. Ezután vedd ki és tedd ki száradni.

5. Illóolajokkal a frissességért

Néhány csepp levendula illóolaj friss illatot kölcsönöz a ruháknak, a citromolaj pedig még a foltok ellen is hatékony. Mosás előtt csepegtess belőlük a mosószer-adagolóba.

4. Jégkockák a gyűrődések ellen

Ha nem szeretnéd, hogy a szárítóból csupa gyűrött ruha bukkanjon elő, ne tömd tele! Tégy bele néhány jégkockát, hogy a ruhákon egy gyűrődés se legyen.

3. Gyapjú gombolyagok a puhább ruhákért

Dobj a szárítóba néhány semleges színű gyapjú gombolyagot, és kapcsold a legforróbb programra a gépet. Csak világos ruhákkal próbáld ki ezt a módszert!

2. Alufólia a gyorsabb száradásért

Alufóliából gyúrj gombócokat, és dobd a szárítóba. Ezzel a ruhák elektrosztatikus töltődését is csökkentheted, ugyanakkor a száradásukat is felgyorsíthatod.

1. Szájvíz a mosógép tisztításához

A mosógépeket rendszeresen fertőtleníteni kell, hogy megfelelően működjenek. Erre a célra vannak speciális tisztítószerek, de használhatsz hozzá szájvizet is. Egy fél pohárnyit önts oda, ahova a mosószert szoktad tenni, majd indíts el egy programot. A gombák, a penész, a baktériumok mind elpusztulnak tőle.

BÓNUSZ

Hogy megoldhasd végre az elveszett zoknik problémáját, vásárolj teljesen egyforma zoknikat vagy használj mosózsákot. De még jobb, ha összecsipteted a zokni párokat rögtön, miután levetted őket. Így tedd őket a mosógépbe, majd a szárítóba is.

betöltés...