6 élelmiszer, amit haladéktalanul kerülni kell, ha pajzsmirigyproblémával küzdünk!

A pajzsmirigyek egészségének megőrzése szempontjából a legfontosabb a megelőzés, hogy időben felismerjük, hogy valami nincs rendben, és azonnal elkezdődjön a szakszerű kezelés. Emellett még az egészség fenntartása sok mindenre kiterjed, például az étkezésre is, így a következő 6 élelmiszert kerülje az, akinek gondja van a pajzsmirigyeivel.

1. Cukor

A finomított cukor miatt megemelkedik a vércukorszint, ez pedig nincsen jó hatással, ha valakinek pajzsmirigy problémái vannak. A cukorral telített ételek negatívan befolyásolják a hasnyálmirigy működését is, ami végül inzulinrezisztenciához vezethet. A pajzsmirigyekre is azért veszélyesek az édes élelmiszerek, mert csökkentik a hormontermelést, így a szervezet nem képes megfelelően működni.

2. Kávé

A kávéval is jobb, ha vigyáznak a pajzsmirigy betegek. A mértékkel történő kávéfogyasztás nem jelent különösebb veszélyt, de ha napi több csészével is megiszunk az erős feketéből, akkor a mellékvesék normális működése veszélybe kerülhet.

3. Sült ételek

Az ételek sütésével, pirításával az a gond, hogy úgynevezett ártalmas transzzsírok keletkeznek, amelyek egyáltalán nem tesznek jót a pajzsmirigyek működésének, így ezen zsíros finomságokat kerülni kell.

4. Glutén

A gluténban gazdag ételek is károsan hatnak, hiszen a gliadin nevű fehérjét a pajzsmirigy problémákkal küzdők szervezete sokszor idegen testként azonosítja, így az immunrendszer támadást indít ellene, ez pedig rosszullétet eredményez. Így akiknek nem működik megfelelően a pajzsmirigyük, ne fogyasszanak glutént tartalmazó termékeket.

5. Szója

A szójafogyasztás ugyan megengedett, de csak keveset szabad belőle fogyasztani, ugyanis megakadályozza a pajzsmirigyek által termelt hormon felszívódását. Az orvosok például azt ajánlják, hogy ha szóját ettünk, várjunk legalább 4 órát és csak azután vegyük be a felírt gyógyszert, mert ennyi idő alatt a szervezet képes lebontani a szóját, így a későbbiekben nem lesz gond ebből.

6. Keresztes virágúak

Ilyen zöldség például a káposzta, vagy a brokkoli. Főként azoknál a betegeknél okozhat gondot, akik jódhiányban szenvednek. Azonban, ha tápanyagbevitel megfelelő és gazdag, akkor egy kevés brokkoli nem árthat meg.

betöltés...